Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018

Το γλυπτό της Δήμητρας Λαμπρέτσα στο γεφύρι του Αζιζ Αγά στο Τρίκωμο Γρεβενών είναι γεγονός... (εικόνες + video)

Η "Ανάπαυση του Πρωτομάστορα" - Άρθρο του Θωμά Μπιζιούρα
Η εικαστικός Δήμητρα Λαμπρέτσα δημιούργησε ένα υπέροχο γλυπτό από άμμο μπροστά στο παλιό
πέτρινο γεφύρι του Αζίζ Αγά στα Γρεβενά!

"Θα μας τα χαλάσει η βροχή;"
"Θα έχει αρκετή άμμο το ποτάμι;"
"Θα είναι όσο υγρή χρειάζεται για να γίνει το γλυπτό;"

Τελικά η βροχή έπεσε δυνατή και παντού τριγύρω αλλά όχι στο γεφύρι! Η άμμος ήταν αρκετή και με τη βοήθεια αντλίας την βρέξαμε όσο χρειαζόταν! Και όλα πήγαν όπως έπρεπε ώστε να γίνει αυτό το αριστούργημα από την Δήμητρα και να αφιερωθεί στον πρωτομάστορα και το γεφύρι του.

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά βρίσκεται στο Τρίκωμο Γρεβενών, κτισμένο το 1727 μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο. Διαθέτει το μεγαλύτερο τόξο ανάμεσα σε όλα τα γεφύρια της Μακεδονίας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Υψώνεται στα 14.40 μέτρα και για αυτό διαθέτει καμπανάκι κάτω από την κεντρική καμάρα του που παλιότερα ενημέρωνε τους διαβάτες και τους βοσκούς όταν φυσούσαν δυνατοί άνεμοι για να μην το διαβούν και πέσουν στο ποτάμι.





Όπως κατέγραψε ο συγγραφέας Γεώργιος Τσότσος: «Ο Αζίζ Αγάς ανέθεσε την κατασκευή σε φημισμένο πρωτομάστορα, αλλά εξ αιτίας του μεγάλου μήκους και ύψους του, το γεφύρι παρουσίαζε δυσκολίες. Δυο φορές έπεσε η μεσαία καμάρα αμέσως μετά την αφαίρεση των καλουπιών. Όταν οι σκαλωσιές και τα καλούπια στήθηκαν για τρίτη φορά, ο Αζίζ Αγάς απείλησε τον πρωτομάστορα πως αν το γεφύρι πέσει για τρίτη φορά “θα του πάρει το κεφάλι”. Την ώρα που αφαιρούνταν και τα τελευταία καλούπια, ο πρωτομάστορας έντρομος κατέφυγε στη “ράχη Σκύφτη” λίγο νότια του γεφυριού, κατά το Κηπουριό για να αποφύγει τις κυρώσεις αν το γεφύρι ξανάπεφτε. Το γεφύρι όμως, τη φορά αυτή στάθηκε όρθιο. Ο αγάς κάλεσε κοντά του με έναν ζαπτιέ (χωροφύλακα) τον πρωτομάστορα, τον συνεχάρη και τον πλήρωσε...»

Με έμπνευση από την ομορφιά και το θρύλο του γεφυριού, η Δήμητρα δημιούργησε ένα πανέμορφο γλυπτό από άμμο, μπροστά ακριβώς από το γεφύρι, με τίτλο "Η Ανάπαυση του Πρωτομάστορα". Τις στιγμές της δημιουργίας έντυσε μουσικά με παραδοσιακές μελωδίες και τραγούδια ο Χρήστος Κάλτσιος από την Λάβδα Γρεβενών.

Συνολικά ήταν μια ανεπανάληπτη βιωματική εμπειρία παράδοσης, ιστορίας και τέχνης και ελπίζουμε να ξαναγίνει!

Λίγα λόγια για την Δήμητρα Λαμπρέτσα:
Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών και της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθηνών (Τμήμα Γραφιστικής), καλλιτέχνης και εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια. Γεννήθηκε στα Γρεβενά και δραστηριοποιείται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος, ζωγράφος και καλλιτεχνική υπεύθυνη σε κινηματογραφικές παραγωγές και θεατρικές σκηνές (Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Λυρική Σκηνή, κ.ά). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ κατά το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε παρουσιάσεις με εικαστικά-μουσικά δρώμενα, εμπνευσμένα από το εικαστικό της έργο.

Από το 2002 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με ερευνητικές ομάδες κάνοντας αναπαραστάσεις παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο Αιανής Κοζάνης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μηλιάς Γρεβενών, κ.ά.

Συνδυάζοντας την καλλιτεχνική και επιστημονική της ιδιότητα συντάσσει μελέτες σε μια σειρά από βιβλία όπως: Αντιμετώπιση χρόνιου μυοσκελετικού πόνου με βελονισμό, του Μιλτιάδη Καράβη, Παιδαγωγική του Θεάτρου του Σίμου Παπαδόπουλου και Μινωικά εικαστικά τοπία της Ίριδας Τζαχίλ. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες και σε επιστημονικά περιοδικά.


Φωτογραφίες 





Video

Η υπέροχη λήψη drone στο τέλος του βίντεο έγινε από τον Θεόδωρο Τσιρογιάννη
Περισσότερες εικόνες εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου