ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Το βιονικό μανιτάρι που μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια



Σε μια πορεία 2,5 δισ. ετών, τα
κυανοβακτήρια (αυτά που λέγαμε κάποτε κυανοφύκη) εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να απορροφούν ηλιακό φως και να παράγουν ενέργεια.


Είναι δηλαδή μια κατηγορία προκαρυωτικών φωτοσυνθετικών οργανισμών, τα οποία επιστράτευσαν οι επιστήμονες για να δρέψουν τους καρπούς της φωτοσύνθεσης. Έφτιαξαν με λίγα λόγια τεχνητά μια συμβιωτική σχέση μεταξύ των μικροβίων και ενός μανιταριού-ξενιστή ώστε να θερίσουν τον παραγόμενο ηλεκτρισμό!

«Η περιβαλλοντικά φιλική και πράσινη πηγή» ακολουθεί το μοτίβο της φύσης, καθώς στο φυσικό τους περιβάλλον τα κυανοβακτήρια φτιάχνουν αποικίες ώστε να επιτελούν μεγαλύτερα έργα, όπως τη βιοφωταύγεια. Το ίδιο κάνουν και τα μανιτάρια, ζουν σε ομάδες και επικοινωνούν μεταξύ τους, ανταλλάζοντας ακόμα και πόρους. Γιατί λοιπόν να μην τα συνδυάσουμε;

Οι ερευνητές κατασκεύασαν βιονικά μανιτάρια τυπώνοντας σε 3D printer τα κυανοβακτήρια που υπάρχουν στην υδρογέλη (βιο-μελάνι) κατευθείαν πάνω σε καπέλα μανιταριών. Το μανιτάρι παρέχει καταφύγιο, υγρασία και θρεπτικά συστατικά στα κυανοβακτήρια, τα οποία τροφοδοτούν τα μανιτάρια με άφθονη ενέργεια χάρη στην ανεμπόδιστη φωτοσύνθεση.


Για «κατασκευασμένη συμβίωση» κάνουν λόγο οι επιστήμονες, για έναν νέο τρόπο να υπάρχουν τα δύο είδη δηλαδή προς όφελος του ανθρώπου. Γιατί οι ερευνητές συλλέγουν τελικά την ενέργεια μέσω μιας καινοτόμου διεργασίας με λεπτά στρώματα υπεραγώγιμου υλικού («ηλεκτρονικό μελάνι» το λένε) που αλληλεπιδρά με τα βακτήρια.

Κάπου 65 Νανοαμπέρ ρεύματος παράγει πια η φωτοσύνθεση στα κύτταρα χλωροφύλλης, ηλεκτρισμός που δεν μπορεί να τροφοδοτήσει μεν μια συσκευή, μια ομάδα ωστόσο τέτοιων μανιταριών μπορεί να κρατήσει αναμμένο έναν λαμπτήρα LED!

Με την προοπτική εδώ για πρακτικές χρήσεις στο μέλλον να είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρα…







newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου