Τα καρδιακά προβλήματα είναι η μεγαλύτερη αιτία θανάτου των ανθρώπων, με τους ειδικούς να εκτιμούν
ότι σε αυτά οφείλεται το 40% των θανάτων παγκοσμίως.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό, εκτός των άλλων, είναι και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν εγκαίρως τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακών παθήσεων.
Μερικά από αυτά δεν είναι πάντα έντονα και η σοβαρότητά τους διαφέρει από άτομο σε άτομο. Επειδή μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τα συμπτώματα που δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά, οι γιατροί προειδοποιούν να μην τα αγνοείτε ποτέ και να μην περιμένετε να δείτε αν θα "περάσουν μόνα τους".
Επίσης να μη βιάζεστε να κάνετε μόνοι σας "διάγνωση" και να βρίσκετε τον "ένοχο" στην καούρα, τους μυικούς πόνους, ή άλλες, λιγότερο σοβαρές, μη καρδιαγγειακές αιτίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και για τα άτομα με προϋπάρχοντες παράγοντες καρδιακού κινδύνου, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας.
Δείτε 12 πιθανά συμπτώματα καρδιακών προβλημάτων που δεν πρέπει να αγνοείτε:
Άγχος: Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει έντονο άγχος ή φόβο θανάτου. Πολλοί επιζώντες από καρδιακή προσβολή συχνά μιλούν για μια αίσθηση «επικείμενης καταστροφής».
Πόνος στο στήθος: Είναι το πιο κλασικό σύμπτωμα καρδιακού προβλήματος. Αλλά δεν προκαλούν όλες οι καρδιακές προσβολές πόνο στο στήθος. Ο πόνος που σχετίζεται με την καρδιά συνήθως εκδηλώνεται κάτω από το στέρνο, ίσως λίγο προς τα αριστερά του κέντρου. Ο πόνος έχει παρομοιαστεί από πολλούς ως ένα "βαρύ πλάκωμα", ή μια δυσάρεστη αίσθηση πίεσης.
Βήχας: Ο επίμονος βήχας ή ο συριγμός μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας -αποτέλεσμα της συσσώρευσης υγρών στους πνεύμονες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια έχουν αιματηρά φλέγματα.
Ζάλη: Το έμφραγμα μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και απώλεια της συνείδησης. Το ίδιο συμβαίνει και με επικίνδυνες ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού (αρρυθμίες).
Κόπωση: Ειδικά στις γυναίκες, η ασυνήθιστη κόπωση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, καθώς και κατά τις ημέρες και τις εβδομάδες που προηγήθηκαν τους συμβάντος. Επίσης, η διαρκής κόπωση μπορεί να είναι σύμπτωμα καρδιακής ανεπάρκειας.
Ναυτία ή τάση προς έμετο: Δεν είναι ασυνήθιστο κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής ο ασθενής να αισθανθεί ναυτία στο στομάχι ή τάση προς έμετο. Επίσης, το κοιλιακό πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας.
Πόνος σε άλλα μέρη του σώματος: Σε πολλές περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, ο πόνος αρχίζει στο στήθος και εξαπλώνεται στους ώμους, τα χέρια, τους αγκώνες, την πλάτη, το λαιμό, το σαγόνι ή και την κοιλιά. Αλλά μερικές φορές δεν υπάρχει πόνος στο στήθος παρά μόνο πόνος σε αυτές τις άλλες περιοχές του σώματος, όπως στο ένα ή και τα δύο χέρια ή τους ώμους. Οι πόνοι αυτοί μπορεί να "έρχονται και να φεύγουν".
Γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός: Ειδικά όταν συνοδεύεται από αδυναμία, ζάλη, ή δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να είναι ένδειξη μιας καρδιακής προσβολής. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, ή αιφνίδιο θάνατο.
Δύσπνοια: Ο ασθενής που ασθμαίνει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας ή μετά από πολύ ήπια σωματική προσπάθεια θα μπορούσε να έχει μια πνευμονική πάθηση, όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Αλλά η δύσπνοια μπορεί επίσης να υποδεικνύει καρδιακή προσβολή ή καρδιακή ανεπάρκεια.
Εφίδρωση: Αν ξαφνικά το άτομο το "λούζει κρύος ιδρώτας" μπορεί να πρόκειται για ακόμα ένα κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής.
Οίδημα (πρήξιμο): Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα (συχνά στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα, ή την κοιλιά), καθώς και ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους και μερικές φορές απώλεια της όρεξης.
Αδυναμία: Τις ημέρες που προηγούνται μιας καρδιακής προσβολής, καθώς και κατά τη διάρκεια ενός καρδιακού συμβάντος, μερικοί άνθρωποι βιώνουν σοβαρή, ανεξήγητη αδυναμία.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου