ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Γιατί δεν φτιάχθηκε το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΙΝΔΟΥ – Γιατί δεν υλοποιήθηκε μία συμφωνημένη υποχρέωση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ στα Γρεβενά και στην ΠΙΝΔΟ? Γράφει ο Αλέξανδρος ΤΖΙΟΛΑΣ




Μήπως ξέρει κάποιος να μας πει γιατί δεν έγινε; Γιατί οι υπεύθυνοι της πόλης από το 2004 μέχρι σήμερα, δεν ενδιαφέρθηκαν να γίνει;

Η μελέτη είναι έτοιμη από το Ε.Κ.Β.Υ. από το 2003!

Το 2003 είχε συμφωνηθεί με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ η κατασκευή του «ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟΥ της ΠΙΝΔΟΥ», σε επαφή με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ δίπλα στον Βενέτικο και με θέα την ορεινή Πίνδο.
Η μελέτη είχε γίνει από το Ελληνικό Κέντρο Υγροτόπων - Βιοτόπων (ΕΚΒΥ) και παρουσιάσθηκε πανηγυρικά στην ημερίδα που διοργανώθηκε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ στα Γρεβενά την 2 Μαρτίου 2003.
Στην ενδιαφέρουσα εκείνη ημερίδα με κεντρικό τίτλo: «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ-ΠΙΝΔΟΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Τα Oικοσυστήματα σε προτεραιότητα» παρουσιάστηκε μεταξύ των άλλων πολύ σημαντικών ανακοινώσεων και η ίδρυση, κατασκευή και λειτουρ­γία του ΟIΚΟΜΟΥΣΕIΟΥ της ΠΙΝΔΟΥ.
Η απόφαση αυτή είχε παρθεί μετά από την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων της Εγνατίας Οδού από το ΥΠΕΧΩΔΕ (απόφαση έγκρισης χωροθέτησης το 1998 και Κ.Υ.Α. έγκρισης περιβαλλοντικών όρων το 2000) στα πλαίσια της Κ.Υ.Α. χωροθέτησης του άξονα στην διαδρομή του μέσα από την Πίνδο, αλλά και μετά από συντονισμένες ενέρ­γειες με επίπονες συζητήσεις με την Διοίκηση της ΑΕ «Εγνατία Οδός». Ήταν η εποχή όπου ενώ λύθηκε το θέμα με τα «περάσματα της αρκούδας» (υπόθεση Αρκτούρος-Μπουτάρη) από την πλευρά των φορέων των Γρεβενών (Δήμος-Όμιλος-Αναμόρφωση κλπ) αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας του τόπου ζητήθηκε να μπει ως όρος από την πλευρά μας η κατασκευή ενός Οικομουσείουτης Πίνδου μέσα στην Γρεβενιώτικη Πίνδο.
Έτσι λοιπόν αποφασίσθηκε να κατασκευασθεί το Οι­κομουσείο σε μια θέση όπου η Εγνατία εισέρχεται στον κύριο όγκο της Ορεινής Πίνδου και ταυτόχρονα ο επισκέπτης παρα­τηρεί κατά την διέλευσή του ένα από τα μοναδικά οικοσυστήμα­τα στην χώρα μας. Ταυτόχρονα το Οικομουσείο αποτελεί, σημειολογικά, ένα κέντρο από όπου προβάλλονται η σημασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής με τρόπο ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία, των Γρεβενών. Το κέντρο θα έδινε στους επισκέπτες και στους κατοίκους της περιοχής πληροφορίες πολιτιστι­κού, περιβαλλοντικού, ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος κατά ένα σύγχρονο, άμεσο, σύντομο και ολοκληρωμένο τρόπο διασαφηνίζοντας τι υπάρχει στην περιοχή, πως αυτό δημιουρ­γήθηκε, που βρίσκεται, με σύντομες αναφορές και πλούσιες απει­κονίσεις. Το ίδιο το κτίριο αλλά και η κεντρική του ιδέα συγκρό­τησης και ανάπτυξης εξέπεμπε ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας, διαφύλαξης και ανάδειξης της Πίνδου και της οικολογικής ιδέας. (ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρουσίαση του προγράμματος ανάπτυξης του Ορεινού Όγκου από τον Ελευθ. Τζιόλα : https://grebena.blogspot.com/2019/03/blog-post_28.html ).
Το 2001, λοιπόν η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ ανέθεσε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας/Ε.Κ.Β.Υ. την μελέτη του Μουσείου. Αυτή παρουσιάσθηκε πλήρως από την κα Κατσακιώρη στην εν λόγω ημερίδα (ολόκληρες τις εν λόγω ομιλίες και την παρουσίαση της μελέτης θα τις διαβάσετε εδώ https://www.scribd.com/document/400542157/ ).
Για όλα αυτά, οι μετέπειτα υπεύθυνοι της πόλης και του Νομού, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν ώστε να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα? Γιατί δεν πήγαν στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ Α.Ε. να ζητήσουν να γίνει το Οικομουσείο?  Τι λένε σήμερα οι υπεύθυνοι που είχαν την αποκλειστική ευθύνη? Τα Γρεβενά έχουν χάσει και χρήματα από αυτή την ολιγωρία αλλά και έσοδα που θα εισέρχονταν στην τοπική κοινωνία και στα γύρω χωριά.
Για τα συμφωνηθέντα αυτά κανείς δεν φρόντισε οπότε και δεν τηρήθηκαν. Οι ευθύνες είναι μεγάλες όταν κανείς δεν φροντίζει για το τόπο του και μάλιστα όταν έχει οριστεί υπεύθυνος να κάνει αυτή τη δουλειά!
Τα Γρεβενά έχασαν πολλά από τη στιγμή που οι αρμόδιοι & υπεύθυνοι αγνόησαν εξοργιστικά αυτή την συμφωνημένη σημαντική υποδομή. Σε αντίθεση με όλους αυτούς, άλλοι, «γείτονες», δουλεύουν και φροντίζουν για το τόπο τους!
Έτσι μαθαίνουμε ότι, δημιουργήθηκε και δόθηκε σε λειτουργία το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ του ΑΩΟΥ εντός δύο ετών (από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Φεβρουάριο του 2014) με Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος ΙΡΑ «Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013» και δέχεται εδώ και χρόνια κανονικά επισκέπτες από όλο τον κόσμο.  Εμείς το είχαμε συμφωνήσει από το 2003 με έτοιμους πόρους αλλά κάποιοι το ξέχασαν επιδεικτικά!
Η κοινωνία μας –ξεπερνώντας την ‘‘απάθεια και την σιωπή’’-  πρέπει να επανέλθει δυναμικά και να ζητήσει τα οφειλόμενα, μαζί με τις ευθύνες, σε όσους δεν υπηρετούν το συμφέρον του τόπου και δεν φροντίζουν να τηρηθούν συμφωνηθέντα που ο λαός με κόπο και αγώνες πέτυχε : το ΟΙΚΟΜΟΥΣΕΙΟ της ΠΙΝΔΟΥ απαιτούμε να γίνει!
Στο «γιατί μέχρι τώρα δεν φτιάχτηκε» αναμένουμε τις απαντήσεις όλων που τώρα «κάνουν την πάπια», ενώ γνωρίζουν ότι οι δημότες περιμένουν τις ένοχες απαντήσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου