Ο Μόσχος Ντιώνιας μας δίνει τον τρόπο και ο MELISSOCOSMOS τον εξηγεί.
Ο MELISSOCOSMOS δημοσίευσε ένα βίντεο με μαζική παραγωγή βασιλικού πολτού στην Κίνα.
Στο βίντεο είδαμε έκπληκτοι ότι από ένα μελίσσι ο μελισσοκόμος πήρε 240 κελιά καλογεμισμένα μάλιστα με βασιλικό πολτό.
Αναρωτήθηκα κιόλας, για το τι είναι αυτό που κάνουμε λάθος εμείς εδώ στην Ελλάδα και δεν μπορούμε να βγάλουμε αυτές τις ποσότητες.
Ο Μόσχος Ντιώνιας όμως έδωσε την απάντηση η οποία είναι πολύ πολύ ενδιαφέρουσα.
Θα τον δούμε φυσικά στο βίντεο πιο κάτω να δίνει οδηγίες, μα θα μου επιτρέψετε να σας την εξηγήσω κι εγώ και να σας δώσω και μερικά πολύτιμα στοιχεία.
Η μέθοδος μαζικής παραγωγής βασιλικού πολτού, θα πρέπει να ξέρετε ότι προέρχεται από την Ρωσία, ή καλύτερα από την πρώην ΕΣΣΔ.
Από εκεί την πήραν οι Κινέζοι και την εφαρμόζουν ακόμα, εξου και το βίντεο που δημοσίευσα.
Γιατί όμως οι Ρώσοι επινόησαν μια τέτοια μέθοδο, κι όχι κάποιος άλλος, ίσως αναρωτηθεί κάποιος.
Η απάντηση είναι απλή.
Επί ΕΣΣΔ όλοι οι κάτοικοι ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.
Δούλευαν δηλαδή για το κράτος το οποίο τους πλήρωνε μηνιαίως, ενώ η παραγωγή ανήκε σε αυτό.
Το ίδιοι και οι μελισσοκόμοι φυσικά.
Το μέλι που παρήγαγαν οι σοβιετικοί μελισσοκόμοι ήταν για το κράτος, τους το έπαιρνε δηλαδή και αυτοί πληρώνονταν με τον μήνα.
Και τα ίδια τα μελίσσια ακόμα ήταν κρατικά.
Τους είχε όμως κάτι ελεύθερο.
Αν ο μελισσοκόμος μάζευε βασιλικό πολτό από τα μελίσσια ήταν δικός του, δεν του τον έπαιρνε το κράτος.
Έτσι εφηύραν εξαιρετικούς μεθόδους προκειμένου να βγάζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βασιλικού πολτού ώστε να έχουν ένα εξτρά εισόδημα.
Όλα τα παραπάνω είναι από πληροφορίες του Μόσχου ο οποίος να ξέρετε ότι είναι μια αποθήκη απείρου μελισσοκομικής γνώσεως.
Πως πετύχαιναν λοιπόν μεγάλες αποδόσεις οι Ρώσοι; πάμε να το μάθουμε...
Βρισκόμαστε στο μελισσοκομείο μας την άνοιξη.
Τότε που τα μελίσσια μας έχουν πολλούς πληθυσμούς και γόνους.
Επιλέγουμε 25 διώροφα δυνατά μελίσσια και κάνουμε την εξής κίνηση.
Χρησιμοποιούμε διάφραγμα για να περιορίσουμε την βασίλισσα στον εμβρυοθάλαμο, και ανεβάζουμε πάνω όλους τους σφραγισμένους γόνους.
Τους αφήνουμε μερικές ημέρες έως ότου στα πλαίσια αυτά να μην υπάρχει διαθέσιμο αυγό ή σκουλήκι, και να μην μπορούν να κάνουν βασσιλοκελί από εκεί οι μέλισσες.
Μετά παίρνουμε μια άδεια κυψέλη, την στήνουμε κάπου βολικά στο μελισσοκομείο μας και αρχίζουμε να μεταφέρουμε γόνους σε αυτήν.
Παίρνουμε 1 πλαίσιο ψημένο γόνο από κάθε μια κυψέλη μαζί με τον πληθυσμό του και τον τοποθετούμε στη νέα κυψέλη δημιουργώντας μια μελισσοκομική ορφανή από βασίλισσα τριώροφη βόμβα με 25 πλαίσια πληθυσμό και γόνο.
Τα μελίσσια που τους πήραμε από 1 πλαίσιο δεν θα έχουν απολύτως καμία επίπτωση την άνοιξη, αντιθέτως θα περιορίσει και την τάση τυχόν σμηνουργίας.
Μετά από αυτό αν θέλουμε αφαιρούμε τα διαφράγματα.
Όσο για το νέο υπερσμήνος που φτιάξαμε;
Στην δημιουργία του δεν χρησιμοποιούμε ούτε μυρωδικά για την ένωση ούτε εφημερίδα, γιατί πρόκειται για νεαρές μέλισσες κυρίως που θα ενωθούν από 25 διαφορετικά μελίσσια, και οι τόσες φερομόνες θα δημιουργήσουν εξουδετέρωση ταυτότητας της μιας με την άλλη μέλισσα.
Αυτό το σμήνος είναι μια μηχανή παραγωγής μελισσοκομικού πολτού.
Σε αυτό θα δώσουμε 5 πλαίσια με εμβολιασμένα βασιλοκελιά, δηλαδή συνολικά 600 βασιλοκελιά.
Γι αυτό χρησιμοποιήσαμε 25 γόνους στην τριώροφη κυψέλη εξάλλου, για να υπάρχει χώρος να μπουν και τα 5 πλαίσια με τις βέργες.
Και όπως είναι ένα μεγάλο ορφανό σμήνος με μέλισσες κυρίως παραμάνες και νεοεκκολαπτόμενες αρχίζουν να γεμίζουν με πολτό τα βασιλικά κελιά.
Με πολύ πολτό όμως...
Στο σμήνος αυτό θα κάνουμε έναν εμβολιασμό κάθε τρεις ημέρες.
Την τρίτη ημέρα θα συλλέγουμε τον πολτό και θα εμβολιάζουμαι ξανά.
Συνολικά θα κάνουμε 7 εμβολιασμούς σε διάρκεια 21 ημερών.
Θα παίρνουμε περίπου 300 γραμμάρια πολτό σε κάθε κύκλο, δηλαδή ίσως πάνω από 2 κιλά πολτό στις 21 ημέρες.
Στο τέλος του κύκλου χωρίζουμε το μελίσσι σε παραφυάδες δίνοντας του από 1 βασιλικό κελί ή έτοιμη βασίλισσα σε κλουβάκι.
Σε κάθε εμβολιασμό διεγείρουμε το σμήνος με 3 κιλά ιμβερτοποιημένο σιρόπι και γυρεόπιτα.
Χρησιμοποιούμε ιμβερτοποιημένο σιρόπι ώστε να μην περάσουν σάκχαρα στον βασιλικό πολτό, και γυρεόπιτα οπωσδήποτε με ελληνική γύρη, γιατί αν χρησιμοποιήσουμε γύρη ή γυρεόπιτα εισαγωγής υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο σε έλεγχο του βασιλικού μας πολτού να προκύψει ότι είναι εισαγόμενος, αφού θα ανιχνευτούν γυρεόκοκκοι σε αυτόν από φυτά που δεν έχουμε στην Ελλάδα.
Εάν θέλουμε να συνεχίσουμε την διαδικασία τότε τοποθετούμε τα διαφράγματα σε άλλα 25 μελίσσια και δημιουργούμε καινούργιο υπερσμήνος κτλ.
Συνάδελφοι, μόλις μάθαμε έναν τρόπο για μεγαλύτερες παραγωγές βασιλικού πολτού.
Προέρχεται από την πρώην ΕΣΣΔ και μας τον έκανε γνωστό ο Μόσχος Ντιώνιας.
Δείτε τον στο παρακάτω βίντεο
Πατήστε εδώ
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου