Σήμερα Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών, η κ. Γερούση Ελένη, Διδάκτορας
Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης, θα εξοικειώσει το κοινό με θεμελιώδη φιλοσοφικά ερωτήματα.
Μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιδιαιτερότητα της φιλοσοφικής σκέψης, η κ. Γερούση θα διερευνήσει τα διαφορετικά κριτήρια που έθεσαν οι φιλόσοφοι, από την αρχαιότητα μέχρι τη νεώτερη εποχή, για να διακρίνουν το ηθικά ορθό από το ηθικά εσφαλμένο.
Τρεις είναι οι κυριότερες προσεγγίσεις: η αρετολογική, που εκκινεί από τον Αριστοτέλη και δίνει έμφαση στον χαρακτήρα του υποκειμένου που ενεργεί, πιο συγκεκριμένα στις αρετές που πρέπει να διαθέτει για να μπορεί να κρίνει τις πράξεις και να ενεργεί ανάλογα.
Η δεοντοκρατική, κύριος εκπρόσωπος της οποίας είναι ο Γερμανός φιλόσοφος Immanuel Kant, ο οποίος προτείνει συγκεκριμένους ηθικούς κανόνες (όπως είναι η περίφημη κατηγορική προσταγή) με βάση τους οποίους οφείλει ένα άτομο να ενεργεί.
Τέλος, η συνεπειοκρατική, η οποία αξιολογεί μια πράξη με βάση τις συνέπειες που έχει για το άτομο ή για ένα σύνολο ατόμων. Ο ωφελιμισμός του John Stuart Mill είναι η γνωστότερη ηθική θεωρία που στηρίζεται στις συνέπειες.
Βασική πεποίθηση της κ. Γερούση, η οποία επιμελείται τις εκδηλώσεις με τίτλο «Περί σοφίας ο λόγος», που φιλοξενεί η ΚΔΒ Κοζάνης, είναι να αποδείξει ότι η φιλοσοφία είναι για όλους όσοι δεν επαναπαύονται και μονίμως αναρωτιούνται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου