Κάθε δημοσκόπηση και καημός για τον Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν τον
ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να καταποντίζεται τόσο στην Περιφέρεια, όσο και στην Αττική, ενώ και οι υποψήφιοι του κόμματος θα πρέπει να δώσουν πολύ σκληρό αγώνα για να εκλεγούν.
Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα τεσσάρων μετρήσεων που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Σύμφωνα με αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει από 13% έως 17% στην Α’ Αθηνών, στον Βόρειο και τον Νότιο Τομέα. Όμως, ακόμη πιο μεγάλο πλήγμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είναι το αποτέλεσμα στις λαϊκές περιοχές του Δυτικού Τομέα της Αττικής όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει κατά 21 ολόκληρες μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2015. Τα στοιχεία αυτά είναι το τελειωτικό χτύπημα στο κυβερνητικό αφήγημα περί κοινωνικής ευαισθησίας και κοινωνικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.
Σε επίπεδο Επικράτειας, σύμφωνα με τα στοιχεία της MRB, από το 42,57% που είχε το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη μισή εκλογική του δύναμη υποχωρώντας στο 21,4% – δηλαδή έχει χάσει έναν στους δύο ψηφοφόρους του.
Η μάχη του σταυρού
Εκτός από την μάχη για τον νικητή των εκλογών, δίνεται και η μάχη του σταυρού. Οι δημοσκοπήσεις της Αττικής δίνουν σαφές προβάδισμα στη ΝΔ, με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν αγώνα για την εκλογή ή επανεκλογή τους.Δεν είναι τυχαίο που ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε προεκλογική ομιλία του υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά ωραίος», καθώς και την ανάγκη να δώσουν οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την μάχη πόρτα – πόρτα. Δυστυχώς, ένα μήνα πριν από τις πολλαπλές κάλπες τα πράγματα δείχνουν κάθε άλλο παρά θετικά για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους της ΝΔ, οι μετρήσεις δίνουν προβάδισμα στα γνωστά ονόματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση των διαθέσιμων ερευνών, στην Α’ Αθηνών μετρήθηκε η απήχηση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί τέσσερις βουλευτές. Με δεδομένο όμως ότι η Ντόρα Μπακογιάννη «μετακομίζει» στα Χανιά, ανοίγει μια επιπλέον ενώ με βάση τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλέξει ως και έξι βουλευτές.
Αυτή τη στιγμή προηγούνται οι νυν βουλευτές, δηλαδή, η τομεάρχης Πολιτισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Τη μάχη για τις άλλες τρεις έδρες εμφανίζονται να δίνουν η Φωτεινή Πιπιλή, ο Θανάσης Πλεύρης και οι πρωτοεμφανιζόμενοι σε εκλογές Άγγελος Συρίγος και Δημήτρης Τσιόδρας.
Στον Βόρειο Τομέα, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Κηφισιάς, Πεντέλης, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας, Γαλατσίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Παπάγου-Χολαργού και εκλέγει 15 βουλευτές, μετρήθηκε επίσης η απήχηση των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι θα φτάσουν να εκλέξουν οκτώ βουλευτές.
Στην κορυφή το ζήτημα έχει ξεκαθαριστεί και το μόνο ενδιαφέρον είναι ποιος θα εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς, ο Κωστής Χατζηδάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι δηλαδή μια μάχη μεταξύ των δύο αντιπροέδρων της ΝΔ. Προβάδισμα για τις υπόλοιπες θέσεις έχουν εξασφαλίσει η τομεάρχης Παιδείας και σήμερα βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, ο τομεάρχης Εξωτερικών και βουλευτής Β΄Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος αλλά και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος διεκδικεί την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Κατά το «Πρώτο Θέμα», σε απόσταση βολής από μια θέση στη Βουλή βρίσκεται η Ζωή Ράπτη, η οποία ήταν επιλαχούσα στη Β’ Αθηνών και τώρα θα ορκιστεί βουλευτής, καταλαμβάνοντας την έδρα που εγκαταλείπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να δώσει τη μάχη της Ευρωβουλής, καθώς και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος έκανε τη διαδρομή ΣΥΡΙΖΑ – Ποτάμι – ΝΔ μέσα σε μια πενταετία.
Στον Νότιο Τομέα, ο οποίος απαρτίζεται από τους δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Δαφνής-Υμηττού, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Γλυφάδας και δίνει 18 έδρες στη Βουλή, η Πειραιώς εκτιμά ότι μπορεί να εκλέξει πάνω από οκτώ βουλευτές. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης εμφανίζεται πρώτος και να προσπερνά ακόμα και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Νίκο Δένδια, ο οποίος το ’15 ήταν πρώτος σε σταυρούς στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο της ενιαίας τότε Β’ Αθηνών.
Μακριά από τους δύο πρώτους, ακολουθούν σε απήχηση οι βουλευτίνες Άννα Καραμανλή και Σοφία Βούλτεψη και έπονται ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Χάρης Θεοχάρης και ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων Γιάννης Καλιάνος. Χαμηλότερα εντοπίζονται η Ιωάννα Γκελεστάθη (κόρη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Μητσοτάκη, Νίκου Γκελεστάθη) ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου και η Ντόρα Πάλη, κόρη της Φάννης Πάλη-Πετραλιά.
Ειδικότερα, στον Δυτικό Τομέα, ο οποίος απαρτίζεται από Χαϊδάρι, Πετρούπολη, Αγία Βαρβάρα, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Ιλιο, Περιστέρι και Αιγάλεω που δίνει 11 έδρες στη Βουλή μετρήθηκε η απήχηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που εικάζεται ότι θα πολιτευτούν εκεί. Την πρωτιά φαίνεται να έχει εξασφαλίσει η Χαρά Καφαντάρη, η οποία ακολουθείται από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα. Έπεται ο αν. υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας και μετά φιγουράρουν ονόματα όπως αυτό της υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου. Εκτιμάται ότι το κυβερνών κόμμα θα καταφέρει να εκλέξει στον Δυτικό Τομέα τρεις ή το πολύ τέσσερις βουλευτές.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου