Το κινητό μας τηλέφωνο αποτελεί πλέον για όλους «πηγή» λύσης διάφορων προβλημάτων.
Ενημέρωση, ψυχαγωγία, επικοινωνία είναι μερικά από τα πολλά που μας προσφέρει σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ενώ η τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι χάκερ την ακολουθούν με αποτέλεσμα πολλές φορές κακόβουλα προγράμματα να εισέρχονται στις συσκευές μας.
Σε κάθε smartphone, είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι αποθηκευμένες τεράστιες ποσότητες προσωπικών μας δεδομένων, από κωδικούς και e-mails μέχρι τραπεζικές εφαρμογές και πολλά άλλα. Και όπως συμβαίνει με κάθε υπολογιστική μηχανή, πλέον και τα κινητά γίνονται στόχοι χάκερς (ή ακόμα και μυστικών υπηρεσιών), οι οποίοι επιδιώκουν να υποκλέψουν τα δεδομένα αυτά.
Για να καταλάβουμε λοιπόν εάν έχουμε πέσει θύμα χάκερ πρέπει να παρατηρήσουμε συγκεκριμένα συμπτώματα στο κινητό μας τηλέφωνο:- Περίεργοι θόρυβοι: αν όταν μιλάτε στο κινητό ακούτε περίεργους ή ανεξήγητους θορύβους, τότε κατά πάσα πιθανότητα κάποιος έχει «μπει» στη συνομιλία.
- Μπαταρία: αν η μπαταρία του κινητού σας αδειάζει με μεγάλη ταχύτητα, χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, τότε δεν αποκλείεται να σας την «τρώει» κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης/υποκλοπής.
- Δεδομένα: ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά είναι και η ανεξήγητα αυξημένη κατανάλωση δεδομένων.
- Bluetooth: ένα άλλο ευάλωτο σημείο της συσκευής μας είναι το Bluetooth, μέσω του οποίου μπορεί να εγκατασταθεί περίεργο λογισμικό στο τηλέφωνό μας, οπότε δεν το κρατούμε διαρκώς ανοιχτό αν δεν το χρειαζόμαστε.
- Εφαρμογές: τόσο η Apple όσο και η Google κάνουν σοβαρές προσπάθειες να ελέγχουν εξονυχιστικά τις εφαρμογές που υπάρχουν στα καταστήματά τους, ωστόσο, κατά καιρούς κάποια ύποπτα apps ξεφεύγουν, οπότε καλό είναι να προσέχουμε τι κατεβάζουμε στο κινητό μας.
- WiFi: συχνά οι χάκερς χρησιμοποιούν δημόσια δίκτυα WiFi για να παρακολουθούν τα τηλέφωνα που συνδέονται σε αυτά, οπότε καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδεόμαστε σε δίκτυα που δεν γνωρίζουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου