ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Conde Nast Traveler: Στο Αγιον Ορος, εκεί όπου οι γυναίκες δεν επιτρέπονται (Φωτογραφίες)

Το Conde Nast Traveler κάνει ένα οδοιπορικό στην «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» της Ελλάδας. Στο Αγιον Ορος.




Σε μια μικρή, βραχώδη χερσόνησο που προεξέχει στο Αιγαίο βρίσκεται το Άγιον Όρος, εκεί όπου βρίσκονται 20 από τα πιο αρχαία και απομακρυσμένα μοναστήρια του κόσμου.
Σήμερα, είναι η «Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία» της Ελλάδας, αλλά είναι πολύ περισσότερα από μια ανεξάρτητη χώρα την οποία διοικεί η Ορθόδοξη Εκκλησία.


Οι επισκέπτες πρέπει να περάσουν από έλεγχο σαν να περνούν σε άλλη χώρα για να περάσουν από την υπόλοιπη Ελλάδα στο Αγιον Ορος.
Η μόνη πρόσβαση γίνεται μέσω πλοίου αφού δεν υπάρχει δρόμος μέσω του βουνού. Και θα μπορούσε να παρομοιαστεί ως το χριστιανικό Θιβέτ.








Το πιο ήσυχο κατοικημένο μέρος στη Γη

Το Αγιον Όρος θα μπορούσε να είναι το πιο ήσυχο κατοικημένο μέρος στη Γη. Οι πρώτοι Χριστιανοί έφτασαν εκεί κατά τον δεύτερο αιώνα, και οι διάδοχοί τους συνεχίζουν να ζουν εκεί αδιάκοπα και να προσεύχονται για περισσότερα από χίλια χρόνια.



Τα μοναστήρια εξακολουθούν να μοιάζουν με μεσαιωνικά φρούρια, αμετάβλητα από τους αιώνες.
Δεν υπάρχει τηλεόραση ή ραδιόφωνο σε αυτό το ασκητικό καταφύγιο, και οι επισκέπτες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δουν ποτέ τηλέφωνο ή αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι μια απόκοσμη ησυχία, που διακόπτεται μόνο από το κτύπημα του ξύλου καστανιάς, καλώντας τους μοναχούς για προσευχή κάθε πρωί στις 3.30 π.μ.







Δηλαδή το Άγιον Όρος είναι πιο παλιό και από τις καμπάνες της εκκλησίας.

Ενα ταξίδι πίσω στο χρόνο

Μια επίσκεψη στο Άγιο Όρος περιλαμβάνει ένα κυριολεκτικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τα μοναστήρια εκεί εξακολουθούν να συχρονίζονται με τη βυζαντινή εποχή, κατά την οποία η ημέρα αρχίζει το ηλιοβασίλεμα και όχι τα μεσάνυχτα, οπότε η ζώνη ώρας αλλάζει κυριολεκτικά κάθε μέρα. 







Οι επισκέπτες θα χρειαστεί να ρυθμίσουν τα ρολόγια τους ενώ περνούν τα σύνορα. Και βρεθείτε εκεί, μην ξεχάσετε να αλλάξετε ακόμα και την ημερομηνία, αφού το Άγιον Όρος δεν υιοθέτησε ποτέ το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Εκεί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, το οποίο είναι 13 ημέρες πίσω.
Δηλαδή σήμερα εκεί είναι σχεδόν δύο εβδομάδες πριν!







Η σημαία τους είναι σχεδόν τόσο Ρωμαϊκή όσο το ημερολόγιο τους

Το Άγιον Όρος εξακολουθεί να έχει μια κίτρινη σημαία με ένα δικέφαλο αετό που κρατά ένα σπαθί και ένα σταυρό.







Αυτή ήταν η σημαία των μεσαιωνικών Παλαιολόγων, της τελευταίας δυναστείας της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν η συνέχιση της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από την Κωνσταντινούπολη αφού έπεσε η Ρώμη, έτσι, κατά κάποιο τρόπο, το Άγιο Όρος είναι το τελευταίο μέρος στη γη όπου κάποιος ζει κάτω από τη σημαία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.







Οι γυναίκες απαγορεύονται

Το Άγιον Όρος είναι δύσκολα προσβάσιμο για τους άνδρες, αλλά εντελώς μη προσβάσιμο για τις γυναίκες. Οι μοναχοί απαγόρευσαν τις γυναίκες από τον 11ο αιώνα, μάλιστα έφτασαν σε σημείο να απαγορεύσουν ακόμα και τα θηλυκά ζώα. 
Καμία γυναίκα δεν έχει πατήσει το πόδι της (νόμιμα) εκεί για πάνω από χίλια χρόνια. Όταν ο φημισμένος Άγγλος περιηγητής Robert Curzon επισκέφθηκε το Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής, συνάντησε ένα ορφανό που είχε μεγαλώσει από τους μοναχούς και δεν είχε δει ποτέ στη ζωή του γυναίκα, εκτός από την Παναγία στις εικόνες της εκκλησίας.
«Ολες οι γυναίκες έχουν φωτοστέφανα;» τον είχε ρωτήσει.


















































thetoc.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου