Παλιότερα όσοι είχαν βρετανική ή αμερικανική
υπηκοότητα θεωρούνται συνήθως πιο τυχεροί καθώς το διαβατήριο τους, τους εξασφάλιζε την επίσκεψη στιε περισσότερες ξένες χωρίς να χρειάζονται βίζα.
Οπως φαίνεται όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιεύει η βρετανική εταιρεία μετανάστευσης και ιθαγένειας Henley & Partners.
Πλέον τα γερμανικά διαβατήρια είναι τα... καλύτερα, αφού εξασφαλίζουν στους κατόχους τους τη δυνατότητα να επισκέπτονται χωρίς βίζα 177 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην τελευταία θέση βρίσκονται τα διαβατήρια των Αφγανών, καθώς τους εξασφαλίζουν ελεύθερη μετακίνηση σε μόλις 25 χώρες.
Το δεύτερο καλύτερο διαβατήριο είναι της Σουηδίας που εξασφαλίζει ελεύθερη πρόσβαση σε 176 χώρες. Αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου που ήταν στην πρώτη θέση από το 2013 έως και το 2015, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση μαζί με την Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία Spain, και εξασφαλίζει στους κατόχους του ελεύθερη πρόσβαση σε 175 χώρες.
Τα διαβατήρια των ΗΠΑ έπεσαν από την δεύτερη θέση που βρίσκονταν το 2015 στην τέταρτη μαζί με του Βελγίου, της Δανίας και της Ολλανδίας. Οι λάτοχοι τους μπορούν να επισκεφθούν ελεύθερα 174 χώρες.
Τα χειρότερα διαβατήρια
Εκτός από τα διαβατήρια του Αφγανιστάν που βρίσκονται στην τελευταία θέση, στην προτελευταία βρίσκονται αυτά του Πακιστάν που εξασφαλίζουν πρόσβαση σε 29 χώρες. Τρίτα από το τέλος είναι τα του Ιράκ με τους κατόχους τους να μπορούν να επισκεφθούν 30 χώρες.
Η λίστα με τα 10 καλύτερα
1. Γερμανία, 177 χώρες
2. Σουηδία, 176 χώρες
3. Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, 175 χώρες
4. Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, 174 χώρες
5. Αυστρία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, 173 χώρες
6. Καναδάς, Ιρλανδία, Κορέα, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ελβετία, 172 χώρες
7. Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, 171 χώρες
8. Αυστραλία, 169 χώρες
9. Μάλτα, 168 χώρες
10. Ουγγαρία, Τσεχία, Ισλανδία, 167 χώρες
Κι που ιξασφαλείζ κι που δεν ιξασφαλείζ ιμάς π' δεν πααίνουμι π'θινά του ίδιου μας κάν'.
ΑπάντησηΔιαγραφή