Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Ποιο είναι το βαρύτερο και ποιο το ελαφρύτερο ζώο του κόσμου;



Το ζωικό βασίλειο βρίθει από
φαντασία και μαγεία και κανείς στη φύση δεν είναι ίδιος με κανέναν άλλο.

Όλοι διαφορετικοί λοιπόν, αν και κατά κανέναν τρόπο ίσοι, καθώς τα μεγέθη στην άγρια φύση έχουν τη σημασία τους. Σημασία ζωής και θανάτου, καμιά αμφιβολία.

Υπάρχουν φορές που το μέγεθος είναι λοιπόν τα πάντα, ο καθοριστικός παράγοντας που θα σε φέρει στο πιάτο του άλλου. Ή όχι, αν τα κυβικά σου δεν είναι για τα δόντια του.

Αν, ας πούμε, είσαι η γαλάζια φάλαινα, το μεγαλύτερο ζώο που όπως μας λένε οι ζωολόγοι πάτησε ποτέ στον πλανήτη Γη, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι. Με βάρος που φτάνει ακόμα και στους 200 τόνους, αλλά και τα 30 μέτρα μήκος του, το θαλάσσιο θηλαστικό είναι ο απόλυτος βασιλιάς του κόσμου.



Η φωνή της ακούγεται μάλιστα ακόμα και από χίλια μίλια μακριά, την ίδια ώρα που για να υποβαστάξει αυτούς τους δυο εκατοντάδες τόνους της είναι υποχρεωμένη να κατασπαράζει 4 τόνους φαγητού τη μέρα!

Όσο για το μεγαλύτερο ψάρι, είναι ο φαλαινοκαρχαρίας, αν και οι 20-21 τόνοι του δεν είναι παρά κλάσμα της γαλάζιας φάλαινας. Ακίνδυνος για τον άνθρωπο και σχετικά παιχνιδιάρης, παραμένει ωστόσο τρομακτικός όταν ανοίγει το στόμα του και εμφανίζονται οι 300-350 σειρές των δοντιών του.



Αν μιλάμε βέβαια για τα πλάσματα της στεριάς, τότε κανείς δεν είναι βαρύτερος από τον αφρικανικό ελέφαντα των 7-8 τόνων (και των 4 μέτρων ύψος!). Εννοείται πως καταβροχθίζει κάπου 150 κιλά τροφής ημερησίως, ενώ αρκετά ενδιαφέρον είναι το χαρακτηριστικό πως η γλώσσα του έχει το ίδιο βάρος με αυτή της γαλάζιας φάλαινας.



Λίγο ελαφρύτερος είναι ο ασιατικός ελέφαντας, αγγίζοντας παρόλα αυτά τους 5,5 τόνους. Και σε περίπτωση που διερωτάστε, είναι το μεγαλύτερο ζώο της ασιατικής ηπείρου και στις τρεις εκδοχές του (ινδικός, ελέφαντας της Σρι Λάνκα και της Σουμάτρας). Υπάρχει όμως και κάτι που μοιράζεται με τον αφρικανικό ελέφαντα, πέρα από το πελώριο μέγεθος: αμφότεροι αφοδεύουν 16-18 φορές την ημέρα, παράγοντας 100 κιλά περιττωμάτων!



Στον αντίποδα, το μικρότερο και ελαφρύτερο πλάσμα της θάλασσας είναι αυτό εδώ το ψαράκι, Paedocypris το λένε, που φτάνει σε μήκος 7,9 χιλιοστών. Είναι το μικρότερο γνωστό σπονδυλωτό και ζει αποκλειστικά στη Σουμάτρα. Όσο για το βάρος του, δεν το έχουν μετρήσει για να μην το κάνουν να νιώσει άσχημα.



Στη στεριά τώρα, υπάρχει αυτό εδώ το φιδάκι που μόνο χαμόγελα προκαλεί με το μέγεθός του, αφήνοντας τον τρόμο για τα ολότελα μεγαλύτερα ξαδερφάκια του. Φίδι-νήμα το λένε όσοι θελήσουν για κάποιον λόγο να μιλήσουν γι’ αυτό και Leptotyphlopidae οι επιστήμονες. Παρά τα 11 εκατοστά του μήκους του, υπάρχουν 87 διαφορετικά είδη από δαύτα. Και καθώς το στομαχάκι τους είναι εξόχως ευαίσθητο, ρουφούν ουσιαστικά το εσωτερικό μικροσκοπικών εντόμων και αποβάλλουν αμέσως τη σάρκα τους, για να μην πάρουν χιλιοστόγραμμο παραπάνω!



Κονταροχτυπιέται πάντως με τον τοσοδούλι αυτό βατραχάκο της Κούβας, ο οποίος είναι μάλιστα ξάδερφος ενός καταραμένα δηλητηριώδους είδους…







newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου