ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Τα πάντα για τις ημικρανίες

ponokefalos-imikranies-stres1




Το stress είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης της
ημικρανικής κρίσης.
Η ημικρανία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και αρχίζει στην εφηβική και νεανική ηλικία. Υπάρχει ακόμη και παιδική μορφή ημικρανίας. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 12-28% του πληθυσμούθα εμφανίσει σε κάποια στιγμή ημικρανία.
Τι είναι η ημικρανία; 
Η ημικρανία είναι μια συχνή μορφή χρόνιου πονοκεφάλου, που εντοπίζεται συχνά (αλλά όχι πάντα) στο μισό μέρος του κεφαλιού (εξ ου και η λέξη ημι-κρανία) που διαρκεί ώρες ή καμιά φορά και μέρες. Ο πόνος είναι πολλές φορές τόσο δυνατός που ο ασθενής αναζητεί ένα ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο για να ηρεμήσει. Συχνά ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και εμετό.
Πολλές φορές, πριν αρχίσει η ημικρανία, υπάρχουν κάποια αισθητικά συμπτώματα (αύρα, migraine aura) όπως λάμψεις, φωτάκια ή μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια. Η ημικρανία αντιμετωπίζεται με ειδικά, νεώτερης γενιάς φάρμακα τα οποία χορηγεί ο νευρολόγος.

Σε τι οφείλεται η ημικρανία;
Ο ακριβής μηχανισμός που προκαλεί την ημικρανία δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο είναι γνωστό ότι η συγκέντρωση της σεροτονίνης στο αίμα πέφτει στη διάρκεια της ημικρανικής κρίσης, γεγονός το οποίο πυροδοτεί την απελευθέρωση ουσιών που λέγονται νευροπεπτίδια, που προκαλούν πονοκέφαλο.

Υπάρχουν παράγοντες που πυροδοτούν μια κρίση ημικρανίας; 
Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι είναι γνωστό ότι πυροδοτούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση της ημικρανίας:

• το stress είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης της ημικρανικής κρίσης
• ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ημικρανία με την έναρξη της περιόδου. Επίσης η κύηση και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανική κρίση, όπως και η θεραπεία με αντισυλληπτικά
• φαγητά και ποτά όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, ορισμένα τυριά, η ασπαρτάμη, ο καφές. Επίσης, σε ορισμένους ανθρώπους η νηστεία
• έντονα φώτα, θόρυβοι αλλά και μυρωδιές
• η αϋπνία, ή μια αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου
• το jet lag
• η έντονη σωματική κόπωση
• η σεξουαλική πράξη
• οι αλλαγές στον καιρό
• ορισμένα φάρμακα.
* συνήθως οι ασθενείς με ημικρανία, γνωρίζουν οι ίδιοι εξ’ εμπειρίας τους εκλυτικούς παράγοντες που πυροδοτούν τις κρίσεις τους.

Η μητέρα μου υποφέρει από ημικρανίες. Έχω αυξημένες πιθανότητες να έχω κι εγώ; 
Όντως, αν ένας από τους δύο γονείς έχει ημικρανία, η πιθανότητα είναι αρκετά αυξημένη.

Μια κρίση διαρκεί τυπικά από 4 έως 72 ώρες

Πώς εκδηλώνεται κλινικά η ημικρανία; 
Η ημικρανία εμφανίζεται με δυνατό πόνο στο κεφάλι, συνήθως στην μια πλευρά, ο οποίος έχει χαρακτήρα σφύζοντα («σαν να χτυπάει ο σφυγμός μέσα στο κεφάλι μου»). Ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία, εμετό και ευαισθησία στο φώς και τους θορύβους (φωτοφοβία, ηχοφοβία).

Πόσο διαρκεί μια κρίση ημικρανίας;
Μια κρίση διαρκεί τυπικά από 4 έως 72 ώρες. Σε άλλους ασθενείς υπάρχει μια σχετική περιοδικότητα (ειδικά στις γυναίκες και σε σχέση με την έμμηνο ρύση) ενώ σε άλλους η κατανομή των κρίσεων είναι σποραδική.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έρχεται η κρίση; 
Σε ορισμένους ασθενείς, προηγείται η αύρα (φωτάκια, λάμψεις, μουδιάσματα στα χέρια ή τα πόδια). Άλλοι ασθενείς αναφέρουν συμπτώματα όπως δίψα, ανάγκη για γλυκό, έντονη ενεργητικότητα ή μελαγχολία κ.ο.κ. πριν από την έναρξη μιας κρίσης.

Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να εμποδίσω την έναρξη ή να απαλύνω τον πόνο; 
Μπορείτε να πάρετε το αναλγητικό που σας ανακουφίζει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Η παραμονή σε ένα ήσυχο δωμάτιο, χωρίς έντονο φως ή μυρωδιές, μπορεί να βοηθήσει.

Ο πόνος εντοπίζεται πάντα στην ίδια μεριά; 
Όχι. Αν και η νόσος λέγεται ημι-κρανία, η εντόπιση δεν είναι πάντα σε μια πλευρά ή πάντα στην ίδια πλευρά. Μπορεί να αφορά σε ολόκληρο το κεφάλι, ή σε ένα σημείο πχ πίσω από τα μάτια. Ένας ασθενής μπορεί να έχει μια κρίση αριστερά και την επόμενη φορά δεξιά.

Έχω συχνούς πονοκεφάλους που εντοπίζονται συνήθως αριστερά. Αυτό σημαίνει ότι πάσχω από ημικρανία; 
Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν πονοκέφαλοι στη μια πλευρά του κεφαλιού που οφείλονται σε ανεύρυσμα, όγκους εγκεφάλου κλπ. Μόνον ο νευρολόγος μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο πονοκέφαλος που νιώθετε είναι αθώος ή όχι.

Έχω ιστορικό ημικρανίας εδώ και χρόνια. Πρόσφατα μου εμφανίστηκε ένα άλλο είδος πονοκεφάλου, με διαφορετική εντόπιση. Να συνεχίσω τα ίδια φάρμακα με πριν;

Ημικρανίες μπορεί να εμφανιστούν και σε άτομα μικρής ηλικίας.

Όχι. Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενη ερώτηση, σε κάθε αλλαγή στον χαρακτήρα ενός χρόνιου πονοκεφάλου, πρέπει να σας εξετάσει νευρολόγος για να αποκλείσει την πιθανότητα (ακόμα και με αξονική ή μαγνητική τομογραφία) ενός νέου αιτίου πχ όγκου εγκεφάλου ή ανευρύσματος.

Σε ποιόν γιατρό πρέπει να απευθυνθώ αν πάσχω από ημικρανία;
Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευρολόγο.

clickatlife




loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου