Από τις χίλιες δυο φοβίες που έχουμε σαν άνθρωποι, το να
φοβάσαι να μπεις στο χειρουργείο είναι από τις περιπτώσεις που συναντάς καθολική ταύτιση. Δεν έχει σημασία αν πρέπει να κάνεις μια σύντομη, τυπική επέμβαση ή εγχείριση ανοιχτής καρδιάς, βάλε-βγάλε μερικούς επιπλέον παράγοντες, ο τρόμος είναι ο ίδιος.
Και πώς όχι, όταν σκέφτεσαι ότι για τις επόμενες (ν) ώρες θα βρίσκεσαι γuμvος, ξαπλωμένος κάτω από το πλέον μη κολακευτικό φως, ναρκωμένος ώστε να μην καταλαβαίνεις τίποτα, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι άγνωστοι θα σε ανοίγουν, στην κυριολεξία, και θα ψαχουλεύουν τα μέσα σου και εσύ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΡΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ για να συμβεί αυτό;
Όχι, όλοι σε καταλαβαίνουμε και συμπάσχουμε. Απλώς αυτό το κείμενο δεν θα κάνει τίποτα για να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τους φόβους σου. Αντίθετα, θα σου δώσει μερικούς ακόμα ως τροφή για σκέψη. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει γιατί το κάναμε αυτό στον εαυτό μας.
1) Οι τεχνικές του χειρουργείου μπορεί να είναι πιο πρωτόγονες από όσο νομίζεις. Πολύ πιο πρωτόγονες.
Έχεις δει ποτέ σε ιατρικές σειρές να παίρνουν ασθενή με σοβαρό τραύμα στο στήθος και ο γιατρός να του σπάει κανονικά το θώρακα, να αρπάζει άγαρμπα την καρδιά, να χώνει το δάχτυλό του σε ό,τι τρύπες βρίσκει μέσα σου και γενικά να συμπεριφέρεται σαν να μην ξέρει τι κάνει; Ε, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στην αληθινή ζωή αν πας εσπευσμένα στο νοσοκομείο και οι γιατροί έχουν μια ιδέα για το τι σου συμβαίνει αλλά όχι και ακριβώς. Καλό;
2) Αν ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης δεν θα θυμάσαι τίποτα μετά γιατί οι γιατροί μπορούν πλέον να σου διαγράφουν τη μνήμη. Φανταστικό, φρικιαστικό, ποιος ξέρει.
Η δουλειά του αναισθησιολόγου είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζεις. Όχι μόνο για να σε κοιμίσει για όση ώρα χρειάζεται ώστε να μη νιώσεις πόνο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι χειρουργοί χρειάζονται τον ασθενή ξύπνιο για να συνεργάζεται μαζί τους, ακόμα όμως και αν έχεις βρεθεί σε αυτήν τη θέση δεν υπάρχει περίπτωση να το θυμάσαι. Ο αναισθησιολόγος σε συνεργασία με τους γιατρούς φροντίζει για αυτό. Θα ήθελες να θυμάσαι την εικόνα 2-3 τύπων με μάσκες να έχουν χώσει τα χέρια τους μέχρι τον αγκώνα μέσα σου; Ναι, ούτε εγώ. Επίσης, υπάρχει πάντα η περίπτωση ο ασθενής να ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, λόγω π.χ. λάθος δόσης αναισθητικού. Και πάλι, δεν θες να το θυμάσαι.
3) Αν είσαι άντρας, να ξέρεις πως κατά πάσα πιθανότητα έχουν παίξει λιγάκι με το τσουτσούνι σου.
Δεν έχει να κάνει με βίτσιο των γιατρών ούτε με χαβαλέ για να περάσει η ώρα μέχρι να τελειώσει το χειρουργείο. Απλώς οι άνθρωποι πρέπει να ελέγξουν αν έχεις άδεια κύστη πριν ξεκινήσουν την επέμβαση, ώστε να μην καταλήξεις να κατουρηθείς πάνω σου (και πάνω στο χειρουργικό τραπέζι). Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο για αυτούς να αποφύγουν τον όποιο κίνδυνο να τρυπήσουν την κύστη σου με το νυστέρι, αν αυτή είναι ξεφούσκωτη. Τώρα, αν γίνεται και κάποια πλάκα λεκτικού χαρακτήρα όσο στο πειράζουν, μάλλον δεν θα το μάθεις ποτέ.
4) Πρέπει να επιλέξεις μεταξύ εμπειρίας και υψηλής τεχνολογίας.
Θυμήσου ότι το «ολοκαίνουργιο και τελευταίας τεχνολογίας» μηχάνημα δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο για την περίπτωσή σου. Υπάρχει περίπτωση, αν τα ιατρικά μηχανήματα είναι εξαιρετικά σύγχρονα, το προσωπικό να μην είναι πλήρως εξοικειωμένο μαζί τους. Φυσικά και θα ξέρουν τη χρήση τους (αλλιώς δεν θα είχαν άδεια εξάσκησης ιατρικής), αν όμως υπολογίσεις πως χρειάζονται κάμποσα χρόνια για να εξειδικευτείς σε κάτι τέτοιο, και το μηχάνημα κυκλοφόρησε το 2012, καταλαβαίνεις πως δεν γίνεται να το παίζουν και στα δάχτυλα. Δεν κάνει καφέ, κάνει επεμβάσεις, όσο να πεις, θέλει το χρόνο του. Αν, από την άλλη, ο γιατρός δουλεύει με τα απλά, βασικά εργαλεία που χρειάζονται για την εγχείριση, χωρίς πολύπλοκα συστήματα και διαστημικά μηχανήματα, αυτό σημαίνει πως ο άνθρωπος ξέρει ακριβώς τι κάνει. Οπότε, μερικές φορές, ειδικά στην ιατρική, όσο πιο απλή είναι η επιλογή που θα κάνει ο γιατρός για να σε χειρουργήσει τόσο πιο σίγουρο θα είναι το αποτέλεσμα. Μαχαίρι και κολλητική ταινία; Μαχαίρι και κολλητική ταινία (εντάξει, όχι, αλλά κατάλαβες).
instabam.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου