ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί το τραγούδι του τζίτζικα είναι θανατηφόρο


tzitziki708



Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πως το
χαρακτηριστικό καλοκαιρινό τραγούδισμα των τζιτζικιών, αποβαίνει συχνά θανατηφόρο, ακόμη και για τα ίδια τα τζιτζίκια.

Το γεγονός καταγράφει δημοσίευμα της DW που υποστηρίζει πως για κάποια είδη εντόμων το καλοκαιρινό «ερωτικό κάλεσμα» των αρσενικών τζιτζικιών μοιάζει σαν σαγηνευτική μουσική που τα συνεπαίρνει.

Τελικά, ο ήχος των τζιτζικιών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους, δεν προσελκύει μόνο τα θηλυκά τζιτζίκια αλλά και άλλα είδη εντόμων, όπως αρσενικές και θηλυκές σαρκοβόρες μύγες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεποσρταζ της DW, οι θηλυκές μύγες αφήνουν τα αυγά τους πάνω στο σώμα των αρσενικών τζιτζικιών, με αποτέλεσμα όταν αυτά εκκολαφθούν να μετατρέπονται σε μικρά σκουλήκια, τα οποία στη συνέχεια καταβροχθίζουν σιγά σιγά το ίδιο το τζιτζίκι.

Τα τζιτζίκια με το τραγούδι τους δεν προσελκύουν μόνο μύγες αλλά και παρασιτικούς οργανισμούς που επίσης ψάχνουν «ταίρι» για να ζευγαρώσουν.

Αυτά τα στοιχεία που αφορούν την αναπαραγωγική συμπεριφορά εντόμων και παρασίτων προέκυψαν από πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Οργανισμού Εντομολογίας (ESA).

Σύμφωνα με την έρευνα τα έντομα επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω, όχι μόνο της όσφρησης, αλλά και της ακοής. Μέχρι σήμερα δεν ήταν ξεκάθαρο, εάν π.χ. οι αρσενικές σαρκοβόρες μύγες χρησιμοποιούσαν και την ακοή ως μέσω επικοινωνίας, αναφέρει ο εντομολόγος Μπράιαν Στάκι στην εφημερίδα «Journal of Insect Science». Από την άλλη πλευρά πιο γνωστή ήταν η ικανότητα πολλών εντόμων και παρασίτων να αναζητούν «συντρόφους» χρησιμοποιώντας την όσφρηση τους, ειδικότερα τους οσφρητικούς αισθητήρες. Ωστόσο λίγα ήταν μέχρι σήμερα γνωστά για την ικανότητά τους να προσεγγίζουν το επίδοξο «ταίρι» τους, εξ ακοής.


Star-fm.gr


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου