Δεν πεθαίνουν για τον ίδιο λόγο οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.
Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» παρέχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πιο κοινές θανατηφόρες παθήσεις στις χώρες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
Ενώ τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν η πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, στις χώρες υψηλού εισοδήματος είναι ο καρκίνος πια η Νο 1 αιτία. Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο ιατρικό συνέδριο ESC Congress 2019 στο Παρίσι.
Η πρώτη μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 162.534 νοσοκομειακούς ασθενείς από 21 χώρες και βρήκε πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν τη συχνότερη αιτία θανάτου, το 40%. Μόνο που είναι 2,5 φορές πιθανότερο να πεθάνεις από αυτά στις χώρες χαμηλού εισοδήματος από ό,τι στις χώρες υψηλού.
Στις αναπτυγμένες χώρες, ο καρκίνος σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση, με 10 θανάτους από καρκίνο ανά 4 θανάτους από καρδιά. «Ο κόσμος ζει μια νέα επιδημιολογική μετάβαση, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να μην είναι πια η βασική αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής επιδημιολογίας και βασικός ερευνητής Gilles Dagenais.
Προβλέποντας μάλιστα πως σε λίγες δεκαετίες ο καρκίνος θα είναι η Νο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως, εκεί που σήμερα αντιστοιχεί στο 26% των θανάτων διεθνώς.
Σε αντίστοιχο συμπέρασμα κατέληξε και η δεύτερη μελέτη…
newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου