ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Δημιουργία Hot-Spot μέσα στην πόλη της Καβάλας





Προσφυγικό: Αντιδράσεις για δημιουργία HotSpot μέσα σε πόλη!


Μετά τον Καραβόμυλο και τις αντιδράσεις των κατοίκων ενάντια στη δημιουργία HotSpot σε πρώην στρατόπεδο της περιοχής, ένα νέο-ακόμη χειρότερο σενάριο για τους κατοίκους επιχειρείται να στηθεί στην Καβάλα.


ΧΡΟΝΙΚΟ

Πριν από περίπου 4 χρόνια, όταν οι προσφυγικές "ροές" ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες δημιουργήθηκε στην Καβάλα ένα προσωρινό κέντρο καταγραφής και φιλοξενίας προσφύγων, σε μια δασική έκταση έξω από την πόλη, το "Εσκί Καπού". Οι συνθήκες διαμονής των ταλαιπωρημένων ανθρώπων δεν ήταν και οι καλύτερες, αφού οι σκηνές που είχαν στηθεί δεν πρόσφεραν κάλυψη από το κρύο, τη βροχή, τα φίδια κλπ. 

Η περιοχή "Εσκί Καπού" που εγκαταστάθηκαν προσωρινά το 2016 οι πρόσφυγες

Η τοπική κοινωνία τότε, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα του "προσφυγικού" (μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες κάτοικοι, σύλλογοι και φορείς προσέφεραν καθημερινά από το υστέρημά τους όταν την περίοδο εκείνη έφταναν στο λιμάνι της Καβάλας 2 πλοία την εβδομάδα γεμάτα με πρόσφυγες) δέχθηκε να μετεγκατασταθούν προσωρινά σε ένα πρώην στρατόπεδο εντός του αστικού ιστού, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Μάλιστα ορισμένα από τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου επιδιορθώθηκαν και διαμορφώθηκαν κατάλληλα.

Το camp στο πρώην στρατόπεδο της περιοχής "Περιγιάλι"


ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

Επειδή όμως "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού" η εγκατάσταση έγινε σχεδόν μόνιμη, φιλοξενώντας μέχρι και τώρα μερικές εκατοντάδες προσφύγων. Τον τελευταίο καιρό, ξεκίνησαν πυρετώδεις προετοιμασίες εντός του στρατοπέδου, επεκτείνοντας το προσφυγικό "Camp" και διαμηνύνοντας ότι κάτι μεγάλο θα συμβεί! Οι φήμες και οι πληροφορίες από Αθήνα μιλούν για δημιουργία μόνιμου HotSpot στην Καβάλα, με δυνατότητα διαμονής πολλών εκατοντάδων προσφύγων.

Εδώ είναι και το παράδοξο της υπόθεσης: Σε καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν έχει δημιουργηθεί HotSpot εντός του αστικού ιστού! Εκεί ακριβώς έγκειται η διαμαρτυρία των κατοίκων, μιας παραθαλάσσιας περιοχής της Καβάλας (περιοχή Περιγιάλι) η οποία σημειωτέον, περιμένει περισσότερο από 40 χρόνια την ένταξή της στο Σχέδιο Πόλεως, με πολλαπλές αναβολές κωμικοτραγικού χαρακτήρα! Η περιοχή έχει υποστεί χρόνιες υποβαθμίσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες συνοικίες της πόλης, με τους κατοίκους να δηλώνουν αγανακτισμένοι. Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη δομή που φιλοξενεί τους πρόσφυγες. 

Οι κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα 


Συμβολικά κατέλαβαν το οδόστρωμα για 10 λεπτά, διακόπτοντας την κυκλοφορία της ανατολικής αρτηρίας της πόλης. Η συγκέντρωση-ψήφισμα ήταν ειρηνική και καθόλου ρατσιστική, παρόλο που έγινε απόπειρα να "καπελωθεί" από ακραία στοιχεία, φαινόμενο σύνηθες σε παρόμοιες περιπτώσεις. Περίεργη είναι επίσης, η στάση του τοπικού Τύπου, ο οποίος υποβαθμίζει τις αντιδράσεις των κατοίκων, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως "μη αναστρέψιμη". Η προηγούμενη και η νέα διοίκηση του Δήμου, απλώς παρακολουθούν τις εξελίξεις, περιμένοντας απάντηση από τα κέντρα αποφάσεων της Αθήνας.


Απ'ό,τι φαίνεται οι "αυξημένες ροές" των προσφύγων επέφεραν και ευρωπαϊκές "χρηματικές ροές", μπροστά στις οποίες δεν υπολογίζεται η γνώμη των τοπικών κοινωνιών...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου