Σκιαμαχούμε με τα αυτονόητα! Τα ξύλα ατομικών αναγκών,για τα οποία και πέρυσι είχαμε εκδώσει σχετική ανακοίνωση ,πρέπει η πολιτεία με το
ελαχιστότερο κόστος να τα προμηθεύσει στους ξωμάχους κατοίκους των χωριών.
Στον διοικητικό κυκεώνα της πολυνομίας , που αναπαράγει τις γραφειοκρατικές στρεβλώσεις και αγκυλώσεις, προστίθεται κάθε φορά και η κομπάζουσα και σκληρή κρατική εξουσία,η οποία για να αυτοεπιβεβαιωθεί, ανακαλύπτει νέους τρόπους οικονομικής επιβάρυνσης για τους φτωχούς κατοίκους που χρειάζονται ξύλα για να ζεσταθούν τον χειμώνα!
Η έννοια της υλοτόμησης ξύλων ατομικών αναγκών περιέχει μια απλή διαδικασία προμήθειας με τον παραδοσιακό τρόπο! Ο κάτοικος του χωριού λαμβάνει από το παρακείμενο δημόσιο δάσος,το οποίο σημειωτέον φυλάει όλο τον καιρό, ξύλα στεγνά και χλωρά ,για τις ατομικές ανάγκες θέρμανσης του ιδίου και της οικογένειας του! Έτσι συνέβαινε μέχρι πριν ένα χρόνο και στα Γρεβενά και έτσι συνεχίζει να γίνεται και σήμερα στη Δραμα και στο Νευροκόπι!
Οι άτεγκτοι νομοφύλακες ,με το πρόσχημα της κατάχρησης του δικαιώματος ξύλευσης απο κάποιους δικαιούχους ,οι οποίοι έκοβαν μέχρι και 40 πλατφόρμες τρακτέρ στα χωριά ,εξασφαλίζοντας κέρδος 10 και 15 χιλιάδων ευρώ σε 10 ημέρες ,επικαλούμενοι το παρεμπόριο και τις συνεχείς οχλήσεις κάποιων προέδρων συνεταιρισμών οι οποίοι διεκδικούσαν ημερομίσθια και εργασία ,επεχείρισαν απο πέρισυ να αλλάξουν τη διαδικασία προμήθειας ξύλων ατομικών αναγκών.
Η Διεύθυνση Δασων δεν εκδίδει πλέον Δασική Αστυνομική Διάταξη (ΔΑΔ) για κοπή ξύλων ατομικών αναγκών,υπακούοντας όπως δηλώνει η τοπική Δ/ντρια στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διόικησης , σε αντίθεση για παράδειγμα με το Δασαρχείο Νευροκοπίου το οποίο με δική του ΔΑΔ της 16ης-9-2019 επιτρέπει στα χωριά της δικαιοδοσίας του να κόψουν ξύλα με τον τρόπο που ήξεραν!
Το χρονίζον πρόβλημα με τα ξύλα ,δημιουργεί επιπροσθέτως και άλλες παρενέργειες και περίεργες υποτροπές συμπεριφορών.Ο Δήμος Γρεβενών για παράδειγμα με πρόχειρες μελέτες απόληψης ξύλων , παραχωρεί “ελαφρά τη βουλήσει” (μετά απο έντονες οχλήσεις κοινοταρχών,προέδρων συνεταιρισμών και κατοίκων ),δημοτικά δάση , μοναδικού φυσικού κάλλους και μοναδικής δρύϊνης χλωρίδας ,για προμήθεια ξύλων ατομικών αναγκών.
Είναι ποτέ δυνατόν στον Νομό Γρεβενών με τις απέραντες εκτάσεις δημοσίων δασών ,που τις προσέχουν διαρκώς ,αγρότες, κτηνοτρόφοι και χωρικοί ,να αναγκάζεται ο Δήμος να παραχωρεί τα δικά του δάση ,επειδή κάποιοι εθίστηκαν στην μονομανία της κρατικής εξουσίας και δεν βλέπουν πέρα απο τη μύτη τους ;
Πέρυσι ,την ίδια εποχή 42 κοινοτάρχες διεκδίκησαν με πείσμα, απο Υπουργεία και ανώτερα δικαστήρια της χώρας, να εξασφαλίσουν ξύλα ατομικών αναγκών .
Φωνές βοόντων εν τη ερήμω!
Η προηγούμενη πολιτική εξουσία συνεπικουρούμενη από κρατικούς καρεκλοκένταυρους αρνήθηκε πεισμόνως να εξεύρει μία λύση που θα εξασφάλιζε φθηνά ξύλα για τους Γρεβενιώτες .
Αντί η Δ/νση Δασών να ασκήσει έλεγχο στην καταστρατήγηση του νόμου και του δικαιώματος και να στείλει στον εισαγγελέα τους επιτήδειους που καρπώνονταν 40 και 50 πλατφόρμες σε κάθε χωριό ,βολεύεται δήθεν να ελέγχει κάποιους συνεταιρισμούς που θα υλοτομούν κοινοτικά δάση!
Το αποτέλεσμα απο την μη επίλυση του θέματος είναι να προμηθευτεί ο πολίτης των Γρεβενών ξύλα με 450 και 500 ευρώ την καρότσα ,ενώ με τον παραδοσιακό τρόπο πλήρωνε 250 και 300 ευρώ.
Τραγικότερο αποτέλεσμα, η πρωτοφανής λεηλασία των Δημοτικών και κοινοτικών δασών με την λαϊκιστική ευλογία ,αιρετών και όψιμων κρατικών μανδαρίνων!
Δια της παρούσης ταπεινής παρεμβάσεως, απευθύνουμε έκκληση προς την σημερινή πολιτική εκπροσώπηση του Νομού , τον κ. Ανδρέα Πάτση ,να αρθεί στο ύψος της περιστάσεως και να μεριμνήσει ,με χαμηλό κόστος ,να προμηθευτούν ξύλα ατομικών αναγκών οι φτωχοί πολίτες του Νομού ,που εκπροσωπεί στην Εθνική Αντιπροσωπεία!
Είναι οξύμωρο επαναλαμβάνουμε ,να μην μπορούν να προμηθευτούν καυσόξυλα οι Γεβενιώτες παρότι περικλείονται από πολλές και πυκνές εκτάσεις δημοσίων δασών!
Στο κάτω-κάτω πιο ευρύ δικαίωμα στην απόληψη πρέπει να έχουν στο δημόσιο δάσος παρά στο κοινοτικό! Τα χωριά πρέπει να πάρουν ξύλα! ΧΘΕΣ!
Για την Ν.Ε ο Α Γραμματέας
Κλεισιάρης Κώστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου