Ο αρχικός στρατηγικός σχεδιασμός για την τουριστική αξιοποίηση του βορειοδυτικού τμήματος του Νομού Γρεβενών, περιελάμβανε εξ όσων γνωρίζουμε,την
δημιουργία του χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας και την ανάπτυξη μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και οργανωμένων καταλυμάτων, με στόχο τότε, την σχετικά ελεγχόμενη εισροή χειμερινών επισκεπτών-τουριστών και την διευρυμένη δυνατότητα επενδύσεων, οικογενειακού κυρίως χαρακτήρα.
Η πορεία της τουριστικής ανάπτυξης στα ορεινά Γρεβενά παρουσίασε ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι που φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε.
Με την εμφάνιση της κρίσης ταυτοχρόνως και ο χειμερινός τουρισμός στα Γρεβενά παρουσίασε πρωτοφανή υστέρηση και πτώση.
Με αποκλειστική σχεδόν ευθύνη της περιφερειακής και της τοπικής εκπροσώπησης, ο ορεινός Νομός κατακλύσθηκε από πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνών.
Μέσα στην ζοφερή οικονομική πραγματικότητα οι ξενοδόχοι των ορεινών χωριών επέλεξαν να μισθώσουν τα ξενοδοχεία τους για την φιλοξενία των προσφύγων ακούγοντας τις κυβερνητικές εκκλήσεις και τις τοπικούς κενούς βερμπαλισμούς!
Ποιός άραγε θα μπορούσε να αντισταθεί στο γρήγορο και ικανοποιητικό κέρδος όταν ειδικά χειμάζεται από οικονομική δυσπραγία και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανείων που τον περισφίγγουν καθημερινά!
Τα ερωτήματα όμως που προκύπτουν σήμερα, ειναι ΄πολλά και απαιτείται άμεση τοποθέτηση και από την σημερινή πολιτική εξουσία και από όσους εμπλέκονται στο ζήτημα.
1) Είναι έτοιμη η σημερινή κυβέρνηση να παρουσιάσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα συνολικό σχέδιο για το μεταναστευτικό ,το οποίο θα υπερβαίνει τις προηγούμενες αγκυλώσεις και προχειρότητες και θα εγγυάται την ανθρώπινη και αρμονικά κατανεμημένη υποδοχή των προσφύγων σε όλη τη χώρα ;
2)Δεν ειναι ανεπίκαιρο και έξω απο κάθε ανάλυση τουριστικής προοπτικής,το επιχείρημα οτι, η τουριστική μακροπροθεσμία μπορεί να βασιστεί στην επιθυμία κάποιων να εισπράξουν άμεσα κέρδη και στην άλλη πλευρά ένας ολόκληρος Νομός να παρακολουθεί να αλλάζει δραματικά ο χαρακτήρας της τουριστικής του εικόνας και η πληθυσμιακή του σύνθεση;
3)Αυτήν την εικόνα για τα ορεινά Γρεβενά είχαν άραγε στο μυαλό τους αυτοί οι Γρεβενιώτες που οραματίστηκαν την δημιουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου;
4)Η περιφερειακές και τοπικές αρχές που όλο το προηγούμενο διάστημα χειρίστηκαν την υπόθεση, αισθάνονται οτι επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους ή επιρρίπτοντας, ο καθένας απο τη μεριά του, τι ευθύνες στους άλλους ,νομίζει οτι εξαπατά την κοινωνία.
5)Οι όψιμοι πολύγραφοι τύποι, πίσω απο τις μακροσκελείς ανακοινώσεις τους στις οποίες μυρηκάζουν οτι παράγει ο μεγάλος λυπημένος των Αθηνών,θα μας πουν τίποτε καινούριο ή ισχύει και για αυτούς το ρηθέν ,“το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη”!
6)Δεν έχει άραγε ονοματεπώνυμο ο εμπνευστής του κατακλυσμού των βορειοδυτικών Γρεβενών απο Σύριους, Αφγανούς , Σενεγαλέζους, Λίβυους, κατά κανόνα μουσουλμάνων, στο όνομα δήθεν της ικανοποίησης δέκα-δεκαπέντε επιχειρηματιών,που δικαίως επαναλαμβάνουμε κοιτάνε τη δουλειά τους;
Οι φλύαροι το γνωρίζουν το ονοματεπώνυμο, όπως και τα στοιχεία των άλλων σιωπηλών αποδεκτών, που επιθυμούν να μας μετατρέψουν σε Μοζαμβίκη ,στο όνομα της παρωχημένης διεθνιστικής τους υποκουλτούρας και των σπαραξικάρδιων οιμωγών οτι δήθεν δεν είμαστε φιλόξενο έθνος!
Συμπερασματικά, πιστεύουμε οτι τα Γρεβενά πρέπει να επιστρέψουν στην προηγούμενη τουριστική κατάσταση. Με στοχευμένη πολιτική ιδανικού εκσυγχρονισμού της Βασιλίτσας, η οποία θα εξασφαλίσει μια σταθερή και αποδοτική δραστηριότητα στους επιχειρηματίες και στούς ξενοδόχους και θα επιδιώξει διεκδικητικά την διεύρυνση της διάρκειας τουρισμού στα ορεινά Γρεβενά!
Ο αρχικός στρατηγικός προσανατολισμός θεωρούμε οτι πρέπει απαρέγκλιτα και σταθερά να περιλαμβάνει δύο κανόνες.
Ούτε υπερτουρισμός στο βαθμό να κατακλυσθούμε και να καταπατηθούμε απο ορδές τουριστών (όπως συμβαίνει κάποια διήμερα και τριήμερα) ούτε βέβαια μαρασμός και τουριστική υστέρηση!Σύγχρονη Βασιλίτσα ,οικονομικά ακμάζουσες επιχειρήσεις (οικογενειακές κατά κανόνα) καθ όλη τη διάρκεια του έτους!
Οι πρόσφυγες (οικονομικοί μετανάστες είναι ο ακριβής ορισμός) με βάση την επίκαιρη αντίληψη ,πρέπει να κατανεμηθούν ορθολογικά και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε περιοχής.
Η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας δεν νοείται να συνεχίζει να εξαιρεί την Κοζάνη και τους άλλους νομούς όπου υπάρχουν χώροι για δημιουργία δομών υποδοχής και να μετατρέπει την ορεινή περιοχή των Γρεβενών σε Σπιναλόγκα της συνεχούς μεταναστευτικής παλίρροιας!
Γρεβενά 1-Oκτωβρίου-2019
Για την Ν.Ε
Ο Α Γραμματέας
Κώστας Κλεισιάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου