Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Οι 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες





Οι άνθρωποι πάντα έχουν μέσα τους το φόβο του θανάτου, με όποιο τρόπο κι αν προέλθει.
Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν προσβεβλημένοι από..
διάφορες ασθένειες που οφείλονται σε ποικίλους παράγοντες: από τα ζώα μέχρι τις σύγχρονες μεταλλάξεις ιών. Ορισμένες από τις αρρώστιες του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί πλήρως εξαιτίας των εξελίξεων στον ιατρικό τομέα, ωστόσο υπάρχουν πολλές ακόμη που τρομοκρατούν εκατομμύρια ανθρώπουν στο σύγχρονο κόσμο. Στη δεκάδα που ακολουθεί, περιλαμβάνονται οι πιο θανατηφόρες ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν μαζική θνησιμότητα.
10. Φυματίωση
Η φυματίωση (TB) είναι μια συνηθισμένη και θανατηφόρα μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια. Προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες, ενώ μπορεί να επηρεαστούν και άλλα μέρη του σώματος. Ιστορικά είναι γνωστή ως μια ασθένεια «δολοφόνος», που μεταδίδεται μέσω του αέρα, με το βήχα, τα πτύελα ή το φτάρνισμα των αρρώστων. Η προσβολή συνήθως οδηγεί σε μια ασυμπτωματική και λανθάνουσα μόλυνση, ενώ μόλις το 10% αυτών των μολύνσεων θα εξελιχθεί στην ενεργό νόσο της φυματίωσης. Η φυματίωση σκότωσε περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στον 20ο αιώνα και παρά τις πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις εξακολουθεί να σκοτώνει περίπου 1,5 εκατομμύριο κάθε χρόνο.

9. Ελονοσία
Περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πλήττονται κάθε χρόνο από την ελονοσία, με το ποσοστό της θνησιμότητας να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 1,5 εκατ. Η ελονοσία πρωτοεμφανίστηκε στη Δυτική Αφρική περίπου 5.000 χρόνια πριν και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν περισσότερα από 2.500 είδη κουνουπιών γνωστά παγκοσμίως, αλλά μόνο 50-60 από αυτά μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία.



8. Χολέρα
Μια πολύ σοβαρή μολυσματική ασθένεια που πλήττει το εντερικό σύστημα του σώματος και οφείλεται στο βακτήριο Δονάκιο της χολέρας. Η ασθένεια χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια και εμετό, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή αφυδάτωση στον οργανισμό. Οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος ή άλλων τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Επιδημίες χολέρας έχουν συμβεί αρκετές φορές μέσα στους αιώνες, κυρίως σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.

7. Ευλογιά
Η ευλογιά είναι μια πολύ σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια, μόνη πρόληψη της οποίας είναι ο εμβολιασμός. Ο ασθενής εμφανίζει εξογκώματα στο πρόσωπο και το σώμα, τα οποία μεταδίσονται εύκολα σε άλλα σημεία αλλά και από το ένα άτομο στο άλλο μέχω των υγρών του σώματος και της στενής επαφής. Παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε το 1796 και περίπου 500 εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάστηκαν, η ευλογιά δεν εξαλείφθηκε πριν το 1980.

6. Διάρροια
Οι περισσότεροι σίγουρα σκέφτονται ότι η διάρροια δεν είναι κάτι σοβαρό και συνηθίζουν να τη χαρακτηρίζουν ως «στομαχική διαταραχή» που συνήθως περνά μετά από μια δυο μέρες. Η πιο κοινή αιτία της ασθένειας είναι ένας ιός που μολύνει το έντερο, προκαλώντας επαναλαμβανόμενες κενώσεις και σοβαρή αφυδάτωση. Παρά το γεγονός ότι φαίνεται να είναι μια κοινή ασθένεια, στην Παιδιατρική ο αριθμός των νεκρών από διάρροια υπερβαίνει αυτούς από φυματίωση, AIDS ή ελονοσία! Στις φτωχές, μάλιστα, χώρες του Τρίτου Κόσμου, οι διαρροϊκές ασθένειες αποτελούν τη Νο1 αιτία θανάτου των παιδιών.

5. Βουβωνική πανώλη
Γνωστή και ως «μαύρος θάνατος», η βουβωνική πανώλη είναι μια ασθένεια που μεταφέρεται στον άνθρωπο από τα τρωκτικά. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ασία στις αρχές του 14ου αιώνα, σκοτώνοντας πάνω από το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Παρά το γεγονός ότι η εμφάνισή της έχει περιοριστεί αρκετά στις μέρες μας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η ακριβής αιτία της μικροβιακής πανούκλας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

4. Ισπανική γρίπη
Θανατηφόρα γρίπη που προκαλείται από στέλεχος του ιού H1N1, η ισπανική γρίπη αφάνισε 100 εκατομμύρια ανθρώπους το 1918 και το 1919, μόλις μέσα σε 18 μήνες! Σε αντίθεση με τις άλλες γρίπες, προσβάλλει κυρίως υγιείς νέους ενήλικες, ενώ τόσο ο ρυθμός εξέλιξης της λοίμωξης όσο και το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλά.

3. Καρκίνος
Ο καρκίνος είναι βασικά μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στον οργανισμό. Το πιο τρομακτικό πράγμα με τον καρκίνο είναι ότι υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι, ενώ ανάλογα με το σημείο της προσβολής, το μέγεθος του όγκου αλλά και την εξάπλωση στο σώμα καθορίζεται η θεραπεία. Σε αρχικό στάδιο, πολλά είδη καρκίνων είναι πλήρως ιάσιμα, ενώ δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μεταδοτική νόσο.

2. AIDS
Το AIDS είναι μία από τις πλέον θανατηφόρες ασθένειες στον σύγχρονο κόσμο, καθώς δεν έχει καμία θεραπεία ούτε υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη. Είναι γνωστό και ως Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, που προκύπτει από τη μόλυνση του οργανισμού με τον ιό HIV, ο οποίος με τη σειρά του προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αποτελεί ένα από τα πλέον επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπου η γνώση και η προσωπική προστασία του καθενός αποτελεί τη Νο 1 πρόληψη.



1. Καρδιακές παθήσεις
Θα μπορούσε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις λαμβάνουν τη θέση Νο1 στη λίστα, αν δεν γνωρίζαμε ότι αυτός ο «σιωπηλός δολοφόνος» σκοτώνει ανεξέλεγκτα και μάλιστα άτομα που ποτέ δεν γνώριζαν ότι έπασχαν από την καρδιά τους. Υπάρχουν πολλά είδη καρδιακών παθήσεων που προκαλούν προβλήματα υψίστης σημασίας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για το τι πραγματικά ορίζεται ως ιδανική καρδιαγγειακή υγεία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιείς απ’ όσο πραγματικά είναι», λέει ο Ralph Sacco, πρόεδρος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου (American Heart As­sociation).


perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου