ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Ετσι φτιάχνονται τα εξτένσιον -Ξυρίζουν Ινδές, ξαίνουν το μαλλί επί ώρες




Με την αρχή να κάνουν οι Βρετανίδες, τα
εξτένσιον γίνονται ένα απαραίτητο αξεσουάρ των γυναικών ανά τον κόσμο, με τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 5 χρόνια.

Ποικιλία στις αποχρώσεις, την τρίχα (φυσική ή όχι), το μήκος, την προέλευση και τον τρόπο που ενώνεται με το φυσικό μαλλί, η βιομηχανία του πρόσθετου μαλλιού κρύβει πολλά μυστικά που συνδέονται με τη θρησκεία, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Το εμπόριο μαλλιών ξεκινά από τη θυσία των νεαρών κοριτσιών κάπου στα βάθη της Ινδίας για να καταλήξει στα πιο glamour σαλόνια ομορφιάς του Λονδίνου και όχι μόνο, κάνοντας τους εμπόρους να βγάζουν εκατομμύρια λίρες.
Το να ξυρίζουν τα κεφάλια είναι τους είναι ένας τρόπος προσκύνησης στον Ινδουισμό



Στον ναό της Γιαγκαριτούτα της νότιας Ινδίας, δεκάδες φτωχές γυναίκες περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να τους ξυρίσει το κεφάλι ο «μπαρμπέρης» της περιοχής.

Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν πειράξει ποτέ τα μαλλιά τους. Δεν τα έχουν βάψει, ταλαιπωρήσει με χημικά, ούτε καν κόψει, μέχρι την στιγμή που ένας άνδρας θα αφιερώσει 5 λεπτά στην καθεμία για να την αφήσει εντελώς φαλακρή, χωρίς να της δώσει το παραμικρό χρηματικό ποσό.

Ο λόγος που το κούρεμα είναι μία καθιερωμένη διαδικασία στην Ινδία βασίζεται σε θρησκευτικούς λόγους, καθώς οι γυναίκες εκφράζουν έτσι την ευχαρίστησή ως προς τον Θεό τους, πηγαίνοντας έτσι στον συγκεκριμένο ινδουιστικό ναό.
«Το κάνω αυτό για να πω ένα ευχαριστώ στον Θεό μου. Δεν με νοιάζει τι θα γίνουν μετά από αυτό. Αν οι γυναίκες με χάλια μαλλιά θέλουν να βάλουν τα δικά μου, τότε αυτό είναι καλύτερο από το να καταλήξουν στα σκουπίδια» ανέφερε μία ντόπια 28χρονη.

Όλα αυτά πρόκειται για μία παράδοση, κατά την οποία γυναίκες δωρίζουν τα μαλλιά τους σε ινδουιστικούς ναούς και αυτές πωλούνται σε εμπόρους σε εξωφρενικές τιμές.
Μαλλιά άριστης ποιότητας: Δεν βάφονται- κόβονται ποτέ

Υπάρχουν μέρες που 50.000 γυναίκες στήνονται σε ουρές μήκους τριών χιλιομέτρων γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο. Η προσφορά των μαλλιών τους είναι τόσο σημαντική όπως το να προσκυνούν τον Θεό τους.

Τα μαλλιά των γυναικών της Ινδίας είναι τα πιο ποιοτικά μαλλιά στον κόσμο μιας και οι ίδιες αποφεύγουν τα χημικά σαμπουάν, χτενίζουν τα μαλλιά τους πολύ συχνά, δεν χρησιμοποιούν εργαλεία θερμότητας και βάζουν συνέχεια φυτικό λάδι καρύδας που μαζεύουν απευθείας από τα δέντρα για να τα διατηρούν μεταξένια.

Με την Ινδία να είναι ο Νο. 1 εξαγωγέας φυσικής τρίχας παγκοσμίως, ένας ναός μπορεί να βγάλει μόνο και μόνο από αυτό περίπου 22 εκ. δολάρια το χρόνο.

Η Έμα Τάρλο, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημίου του Λονδίνο επισκέφθηκε την Ινδία και μίλησε με τις γυναίκες, οι οποίες της είπαν πως είναι υπερήφανες που αποχωρίζονται όλα τους τα μαλλιά μέσα σε 5 λεπτά.
Απάτη και εξαναγκασμός από εμπόρους



Ωστόσο η ανάγκη εξαγωγής τρίχας έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις στην Ινδία, πέρα από τον θρησκευτικό λόγο που ήταν ο κανόνας. Η 'Εμα Τάρλο αναφέρει πως πολλές γυναίκες αναγκάζονται ή και πιέζονται με βίαιο τρόπο για να δώσουν τα μαλλιά τους σε εμπόρους.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που υπάρχει και οικονομικό αντίτιμο στην μέση. Πολλοί έμποροι πείθουν τις γυναίκες να ξυρίσουν το κεφάλι τους για ένα κομμάτι ψωμί ή ακόμη και οι ίδιοι οι άνδρες τους τις πιέζουν να κάνουν κάτι τέτοιο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν δεχθεί επίθεση από αγνώστους, οι οποίοι ξύρισαν το κεφάλι τους. Ακόμη και τα μικρά κορίτσια έχουν πέσει «θύματα απάτης», μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τους τάζουν παιχνίδια με αντάλλαγμα τα μαλλιά τους.
Ο ανταγωνισμός και η πλήρης μυστικότητα του «μαύρου χρυσού».

Μόλις τα μαλλιά συλλέγονται, τυλίγονται σε τεράστιες μπάλες όπως σανό, μεταφέρονται από το δρόμο και το αεροπλάνο στα εργοστάσια, και διανέμονται στους εργαζομένους, ώστε να επεξεργαστούν.

Υπάρχει έντονη μυστικότητα στο εμπόριο. Η απόκτηση των μαλλιών δεν είναι εύκολη υπόθεση και υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να κλαπούν κατά την μεταφοράς, μιας και οι συλλέκτες μαλλιών βρίσκονται σε ανταγωνισμό.

«Τα εργοστάσια δεν θέλουν να αποκαλύψουν τις πηγές τους και δεν θέλουν να δείξουν σε τρίτους τις μεθόδους τους για την λεύκανση ή την επεξεργασία των μαλλιών» λέει η Τάρλο.


Είναι τόσα πολλά τα χρήματα που βγαίνουν από το εμπόριο μαλλιού σε Κίνα και Ινδία που οι ντόπιοι το έχουν ονομάσει «Μαύρος Χρυσός».
Το βασανιστικό στάδιο του ξεμπερδέματος που κάνει τα μάτια να πονούν αφόρητα

Το πρώτο στάδιο είναι το ξεμπέρδεμα, μία απίστευτα δύσκολη διαδικασία που γίνεται με το χέρι. Είναι ένα άχαρο καθήκον, οδυνηρά αργό, το οποίο καταπονεί πάρα πολύ τα μάτια και όλο το σώμα.

Παραδείγματος χάριν ένα άτομο την ημέρα ξεμπερδεύει μόλις 150g της τρίχας. Στη συνέχεια, η τρίχα χτενίζεται επανειλημμένα με ένα ειδικό εργαλείο, ώστρε να χωριστεί σε επιμέρους τούφες. Στο τρίτο στάδιο, οι τούφες κόβονται σε μήκη και δένονται σε τσαμπιά, όπως η ουρά του αλόγου.

Από εκεί και πέρα ξεκινούν διαφορετικές διαδικασίες με πολλών ειδών υλικά, που καθορίζουν την ποιότητα και την τιμή τους.
Διαβαθμίσεις στην διαδικασία ανάλογα την ποιότητα

Το επόμενο τμήμα είναι μούλιασμα των μαλλιών. Το φθηνότερο μαλλί είναι εμποτισμένο με οξύ για να αφαιρεθούν τα μικρόβια.

Από την άλλη, τα υψηλής ποιότητας μαλλιά τοποθετούνται σε λουτρό όσμωσης, η ακριβής σύνθεση του οποίου είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Για να κάνουν τις τούφες από μαύρες, ξανθιές χρησιμοποιούν ένα μείγμα χημικών, το οποίο αφαιρεί αργά τις σκούρες χρωστικές ουσίες, χωρίς να βλάπτουν το εξωτερικό μέρος της τρίχας, η οποία διαφορετικά θα γίνει ξηρή και εύθραυστη.

Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στα μαλλιά να διατηρήσουν τη λάμψη και την ελαστικότητά του, αλλά αφήνει ένα άχρωμο αποτέλεσμα... έτοιμο για βαφή.

Στην περίπτωση που μία τούφα βαφτεί πλατινέ, πρέπει να διατηρηθεί σε ένα μείγμα για 20 ημέρες για να διασφαλιστεί το σωστό αποτέλεσμα, ενώ για καφέ και κόκκινο σκούρο χρειάζεται 10 μέρες.



iefimerida.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου