Μοιάζει συμπαθητικό, σχεδόν
ροζ χρώματος, αν και η σάρκα του είναι τόσο διαφανής που μπορείς να δεις ακόμα και το συκώτι του.
Αυτό είναι το ψάρι που βρέθηκε να ζει στο μεγαλύτερο βάθος, εκεί που κάποτε υπέθετε η επιστήμη ότι δεν ζουν παρά μικροοργανισμοί και ασπόνδυλα.
Το Pseudoliparis swirei, όπως έσπευσαν να το ονομάσουν, εντοπίστηκε στα 7.966 μέτρα, στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο της Γης.
Κι ενώ η Τάφρος φτάνει μέχρι και τα 11 σχεδόν χιλιόμετρα, οι επιστήμονες θεωρούν πως τίποτα δεν μπορεί να ζει πιο κάτω. Κι αυτό γιατί η πίεση είναι τόσο τρομακτική που τα ψάρια δεν μπορούν να αντέξουν την αποσταθεροποιητική αυτή επίδραση στις πρωτεΐνες τους πουθενά κάτω από τα 8.200 μέτρα.
Αυτό το ψάρι «μπορεί να αντέχει πιέσεις που αντιστοιχούν στο βάρος 1.600 ελεφάντων», δήλωσε περιχαρής στο «National Geographic» ο μεταδιδακτορικός φοιτητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Mackenzie Gerringer, «έχει εξελιχθεί να προσαρμόζεται σε αυτή την πίεση ώστε να μπορεί να κρατά τα ένζυμά του σε λειτουργία και τις μεμβράνες του να κινούνται».
Το συγκεκριμένο είδος αφθονεί μάλιστα στα αβυσσαλέα βάθη της Τάφρου και δεν έχει λέπια ή μεγάλα δόντια. Αυτό είναι για την ώρα το ψάρι που μπορεί και πάει εκεί όπου κανένα δεν σκέφτηκε ποτέ να καταβυθιστεί. Για την ώρα…
newsbeast.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου