Μεγάλη ανατροπή φέρνει στην υπόθεση του γνωστού ενεχυροδανειστή Ριχάρδου Μυλωνά το υπ’ αριθμόν
4735/2019 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, που επιστρέφει τη δικογραφία στον ανακριτή ζητώντας περαιτέρω έρευνα αναφορικά με το αδίκημα της λαθρεμπορίας!
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το δικαστικό συμβούλιο δεν υιοθέτησε την εισήγηση του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει να μην παραπεμφθεί κανένας από τους κατηγορουμένους στο ακροατήριο. Αντίθετα, με το βούλευμά του ζητά να ερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, διατάσσοντας περαιτέρω έλεγχο από τη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων, την ΑΑΔΕ και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Παράλληλα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δικαστές του συμβουλίου ζητούν να γίνει πλήρης εκτιμητικός φορολογικός έλεγχος στο σύνολο «των κατασχεθέντων, πολύτιμων αντικειμένων ως λαθρεμπορευμάτων» και ακολούθως να προσδιοριστεί αν προκύπτουν απολεσθέντα ποσά του Δημοσίου από φόρους.
Πολυδαίδαλο κύκλωμα
Η σύλληψη του 51χρονου τηλε-ενεχυροδανειστή είχε παρουσιαστεί ως μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στη δίωξη του λαθρεμπορίου και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Ο «βασιλιάς του χρυσού», ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την οικονομική κρίση ανοίγοντας σαν μανιτάρια τα ενεχυροδανειστήρια, φερόταν κατά την Αστυνομία να είχε ρόλο «κλειδί» σε ένα πολυδαίδαλο κύκλωμα κλεπταποδοχής και λαθρεμπορίας χρυσού, το οποίο έκανε παράνομα εξαγωγές μεγάλων ποσοτήτων χρυσού και πανάκριβων ρολογιών σε Τουρκία, Ιταλία και Γερμανία. Μετά την απολογία του στην ανακρίτρια Διαφθοράς ο 51χρονος ενεχυροδανειστής είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Όμως, προτού περάσει καλά καλά ένας μήνας από την προφυλάκισή του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας τού είχε ανοίξει την πύλη εξόδου των φυλακών κρίνοντας με το υπ’ αριθμόν 5706/2018 βούλευμά του ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να παραμείνει κρατούμενος.
Το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ. φαινόταν ότι θα ολοκληρωνόταν τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο εισαγγελικός λειτουργός Ιωάννης Πιέρρος είχε ζητήσει να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες της λαθρεμπορίας χρυσού, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και οι 63 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο Ριχάρδος.
Η εξέλιξη
Ωστόσο, η πρότασή του δεν έγινε τελικά δεκτή από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας, που διέταξε με βούλευμα τη περαιτέρω κύρια ανάκριση για την λαθρεμπορία. Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη ο συνήγορος του Ριχάρδου Αλέξης Κούγιας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα (ενν. χθες) εξεδόθη το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου (Συμβούλιο Πλημμελειοδικών), το οποίο κατά τη νομική κρίση μας, αξιολογώντας λανθασμένα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να απαλλάξει τον Ριχάρδο και τους συγκατηγορουμένους του και να αποφασίσει την αμετάκλητη αθώωσή τους, η οποία είναι πασιφανής, αποφάσισε την περαιτέρω ταλαιπωρία τους διατάσσοντας συμπληρωματικές ανακριτικές πράξεις επί διαφόρων θεμάτων, για τα οποία όμως ήδη υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις υπέρ των κατηγορουμένων. Σαν δικηγορικό γραφείο, που έχουμε την άποψη να υπηρετούμε την αρχή ότι οι δικηγόροι βοηθούν τους δικαστές να εκδίδουν δίκαιες αποφάσεις, εκφράζουμε την ακραία νομική μας αντίθεση και δυσαρέσκεια».
espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου