Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Το ερευνητικό έργο LIFE Agromine στα Γρεβενά (εικόνες)

Στο πλαίσιo του ερευνητικού έργου LIFE Agromine συναντήθηκαν στα Γρεβενά εκπρόσωποι του έργου με εκπροσώπους της εταιρείας ΑΦΟΙ ΜΑΧΑΙΡΑ ΟΕ,
φορέα στα πλαίσια του ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν αγροτεμάχια της περιοχής Βεντζίων σχετικά με την κάλυψη των κριτηρίων της έρευνας και τη διερεύνηση της απόδοσης τους ως προς την καλλιέργεια φυτών υπερσυσσωρευτών του νικελίου. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο συντονιστής του έργου Dr. Guillaume Echevarria, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λωραίνης της Γαλλίας,  η υπεύθυνη της υλοποίησης του έργου στην Ελλάδα Δρ. Μαρία Κωνσταντίνου, καθηγήτρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και το μέλος της ελληνικής ερευνητικής ομάδας κ. Δημήτρης Κύρκας, Msc, μέλος του Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εκ μέρους της εταιρείας ΑΦΟΙ ΜΑΧΑΙΡΑ ΟΕ συμμετείχαν η κ. Μαρία Χατζηλιάδου και ο Δρ. Βασίλης Μαχαιράς.

Το έργο LIFE Agromine αφορά στη διερεύνηση καλλιεργειών φυτών υπερσυσσωρευτών του νικελίου σε εδάφη πλούσια σ’ αυτό το μέταλλο για την πράσινη σύνθεση καθαρών ενώσεων νικελίου. Τέτοια εδάφη βρίσκονται στους σερπεντινικούς (υπερβασικούς) σχηματισμούς, οι οποίοι εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές των Βεντζίων στα Γρεβενά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πίνδου. Τα φυτικά είδη που εξετάζονται είναι: Alyssum murale, Leptoplax emarginata και Bornmuelleratymphaea, όλα αυτοφυή είδη στην περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και το τελευταίο είναι ελληνικό ενδημικό είδος.

Το LIFE Agromine έχει σκοπό τη δημιουργία αγρο-οικοσυστημάτων σε πιλοτική κλίμακα που μπορεί να οδηγήσουν στην αποδοτικότερη διαχείριση των εδαφικών πόρων αυτού του τύπου και να προσφέρουν μια νέα, ολοκληρωμένη μορφή γεωργίας – Niagromining (αγροεξόρυξη νικελίου) – που θα μπορούσε να ωφελήσει τις τοπικές κοινωνίες με τη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου. Ενδεικτικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν στην τοπική κοινωνία είναι η περιβαλλοντική αναβάθμιση με βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και η παραγωγή βιομάζας για θέρμανση ή/και συμπαραγωγή θερμότητας/ενέργειας.

Το έργο LIFE Agromine (LIFE 15 ENV/FR/000512) (2016-2020) υλοποιείται σε 5 χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελλάδα, Αλβανία) και συμμετέχουν 6 ερευνητικά ιδρύματα και 3 εταιρείες. Το έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα LIFE, το οποίο αποτελεί το χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον, τη διατήρηση της φύσης και την κλιματική αλλαγή σε όλη την Ευρώπη. Λόγω της θεματολογίας του LIFE, πολλά από τα έργα σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα και συνδέονται με τις προτεραιότητες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης υλοποιήθηκαν επισκέψεις στην περιοχή της Μικροκλεισούρας και στον Έξαρχο Γρεβενών. Την επόμενη καλλιεργητική περίοδο αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τις καλλιεργητικές αποδόσεις σε πιλοτική εφαρμογή. Ευχαριστούμε θερμά τους παραγωγούς κ. Θεόδωρο Δεληζήση και κ. Γεώργιο Κωνσταντινίδη για τη βοήθεια που παρείχαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου