Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

1950 – 2020: 70 χρόνια  ΕΡΤ Κοζάνης (εικόνες)

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1950 και η Δυτική Μακεδονία αποκτά τη δική της «φωνή» στο ραδιόφωνο.


«Εδώ Κοζάνη, ραδιοφωνικός σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας. Εκπέμπομεν καθημερινώς επί βραχέων κυμάτων και επί μήκους κύματος 37,74 μέτρων ή συχνότητος 7950 χιλιοκύκλων ανά δευτερολέπτον».

Αυτή είναι η πρώτη ιστορική εκφώνηση του ραδιοφωνικού σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας, που ήταν ο προπομπός της σημερινής ΕΡΤ Κοζάνης, που αύριο Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 γιορτάζει τα 70 χρόνια, σχεδόν αδιάληπτης εκπομπής, πλέον από τις συχνότητες των FM, αλλά και των νέων τεχνολογικών μέσων (Διαδίκτυο, Τηλεόραση).

Η ΕΡΤ Κοζάνης θα αφιερώσει την ημέρα αυτή στους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν ώστε η «φωνή» της Δυτικής Μακεδονίας να παραμένει στους ραδιοφωνικούς δέκτες. Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών και των ψυχαγωγικών της εκπομπών της αυριανής ημέρας (Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020) οι ακροατές της ΕΡΤ Κοζάνης θα ακούσουν και πάλι τις «φωνές», που τους κράτησαν για δεκαετίες συντροφιά, μέσα από τα ειδικά αφιερώματα, ενώ θα παρουσιαστούν και δράσεις της, που σημάδεψαν την ιστορία του Ραδιοφωνικού Σταθμού.

Ιστορικές στιγμές της ΕΡΤ Κοζάνης

Στις 14 Ιανουαρίου 1950 με την Φ.46/14.01.1950 /Διαταγή του Β΄ Σώματος  Στρατού/ Γραφείον Τύπου και Διαφωτίσεως: «Εις ΚΟΖΑΝΗΝ ιδρύεται ραδιοφωνικός σταθμός τιτλοφορούμενος: Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας».

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 1950: Τελούνται τα εγκαίνια του ραδιοφωνικού σταθμού και  ακούγεται η πρώτη εκφώνηση: «Εδώ Κοζάνη, ραδιοφωνικός σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Δυτικής Μακεδονίας. Εκπέμπομεν καθημερινώς επί βραχέων κυμάτων και επί μήκους κύματος 37,74 μέτρων ή συχνότητος 7950 χιλιοκύκλων ανά δευτερολέπτον».

Η εφημερίδα  «Ελληνική Μακεδονία»  γράφει μεταξύ άλλων στο 2ο φύλλο της, το οποίο κυκλοφόρησε τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 1950: «Νέον έργον προόδου και πολιτισμού παρέδωσε (σ. το Β΄Σ. Στρατού) από χθες έτοιμο, εις την Δυτικήν Μακεδονίαν και εις την Ελλάδα ολόκληρη.

Είναι ο νέος Ραδιοφωνικός Σταθμός Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίον κατέστησε το Β΄Σ.Σ με έδραν την Κοζάνην και του οποίου ετελέσθησαν χθες τα εγκαίνεια. …Μετά τον αγιασμόν, την έναρξιν του πρώτου προγράμματος του Σταθμού έκαμε ο Δ/ντης του Β΄Σ.Σ  Αντ/γος κ. Τσιγγούνης…

Μετά μετεδόθησαν ομιλίαι του Σεβ. Μητροπολίτου Κοζάνης κ. Κωνσταντίνου, του Νομάρχου κ. Γκότση και του Δημάρχου κ. Τέρπου. Επικολούθησαν  διάφορα Πατριωτικά τραγούδια και εκλεκτά μουσικά τεμάχια. Εγένετο δεξίωσις  των επισήμων εις το σπίτι του Στρατιώτου. Εις την κεντρικήν πλατείαν όπου είχον τοποθετηθή μεγάφωνα, χιλάδες λαού παρηκολούθησαν μετ΄ενθουσιασμού και ικανοποιήσεως το Α΄ πρόγραμμα των εγκαινείων του Ραδιοφωνικού Σταθμού».


Από τον Ιούνιο του 1967 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός άρχισε να εκπέμπει στα μεσαία κύματα στη συχνότητα των 1602 χιλιόκυκλων ανά δευτερόλεπτο, καθώς από την ίδρυση του λειτουργούσε στα βραχέα κύματα στα 37,74 μ. ή συχνότητα 7950 χιλιόκυκλους ανά δευτερόλεπτο.

Το φθινόπωρο του 1982 με την κατάργηση της Υ.ΕΝ.Ε.Δ  ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κοζάνης αποστρατιωτικοποιήθηκε και εντάχθηκε στην ΕΡΤ2.

Τον Ιούλιο του 1983 μια ομάδα ανήσυχων νέων κυρίως, με πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη του αείμνηστου Θ. Χαλάτση, «καταλαμβάνει» τον Ρ.Σ Κοζάνης και από την Δευτέρα 11 Ιουλίου μεταδίδει καθημερινά μια (1) ώρα στην αρχή και στη συνέχεια περισσότερες ώρες ραδιοφωνικού προγράμματος.

Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα παράγεται σε συνεργασία τόσο με συλλογικούς φορείς της περιοχής, όσο και με κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος θα ήθελε να συμβάλει στην αναβάθμιση του προγράμματος. Φιλοδοξία αυτής της προσπάθειας, όπως τονιζόταν στην  πρώτη ανακοίνωση ήταν: «αφενός η καθημερινή κάλυψη του προγράμματος με περισσότερες εκπομπές τοπικής παραγωγής, αφετέρου να δοθεί μια νέα   αντίληψη και πρακτική σχετικά με λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού».

Αυτή την προσπάθεια αναβάθμισης του ραδιοφωνικού σταθμού στήριζε η «Επιτροπή Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», ένα άτυπο όργανο κοινωνικής συμμετοχής, στην οποία εκτός από την Διεύθυνση του Ραδιοφωνικού σταθμού, συμμετείχαν εκπρόσωποι: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Τοπικού Τύπου, του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας, της Λαϊκής Επιμόρφωσης των Γυναικείων Συλλόγων και των Πολιτιστικών Φορέων.  Στην παραγωγή του τοπικού ραδιοφωνικού προγράμματος συμμετείχαν με τακτικές  εβδομαδιαίες εκπομπές μεταξύ άλλων: Η ΤΕΔΚ Ν. Κοζάνης, οι Σύλλογοι γυναικών, η Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλογών Ν. Κοζάνης, η Λαϊκή επιμόρφωση, ο Σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών  και άλλοι.

Τον Οκτώβριο του 1987 με το Ν. 1730  ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κοζάνης εντάσσεται στην ΕΡΤ Α.Ε ως ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ.

Από τον Νοέμβριο του 1991 το πρόγραμμα της ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ μεταδίδεται και στα F.M στη συχνότητα  100,2.

Καθοριστικός σταθμός στην εβδομηντάχρονη πορεία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Κοζάνης ήταν  ο κατά γενική ομολογία σημαντικός ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε ο σταθμός  την  δύσκολη περίοδο του σεισμού τον  Μάιο του 1995, όταν για αρκετά συνεχόμενα 24αωρα ενημέρωνε έγκυρα τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό πολίτες της περιοχής. Ήταν η εποχή  που η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ απέδειξε ποιος πραγματικά πρέπει να είναι ο ρόλος του δημόσιου ραδιόφωνου στην τοπική κοινωνία. Και ήταν αυτό η απαρχή μιας νέας περιόδου ανοδικής πορείας του Ρ.Σ που τον έχει εδραιώσει από τότε  στην πρώτη θέση ακροαματικότητας στο Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ.

Το 1998 η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ πρωτοστάτησε στην δημιουργία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΡΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ένα δίκτυο συνεργαζόμενων δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών Ρ/Σ στους Τέσσερις (4) Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών οι οποίοι συνπαρήγαγαν  καθημερινά ραδιοφωνικό πρόγραμμα με θέματα από ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία και  το οποίο μεταδιδόταν ταυτόχρονα από όλους τους συνεργαζόμενους  σταθμούς του Δικτύου. Το Δίκτυο εκτός του ανοίγματος προς την «Πολιτική Κοινωνία»  επιχείρησε  ένα παράλληλο  άνοιγμα προς την «Κοινωνία των Πολιτών». Το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς το Δίκτυο της ΕΡΑ  Δ. Μακεδονίας, συγκεκριμενοποιώντας το άνοιγμά του  στην κοινωνία, πραγματοποιεί στις έδρες αρκετών Δήμων της περιοχής Δημόσιους προεκλογικούς διαλόγους μεταξύ των Υποψηφίων Δημάρχων στις Δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1998.

Στις 11 Ιουνίου 2013 η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, όπως και η ΕΡΤ κλείνει με απόφαση της τότε Κυβέρνησης, αλλά η «φωνή» της συνεχίζει να ακούγεται, χάρις στις προσπάθειες των εργαζομένων, μέχρι και την επαναλειτουργία της ΕΡΤ ακριβώς δύο χρόνια μετά.

Από το 2015 η ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ, είναι ένας από τους 19 Περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ Α.Ε και οι οποίοι «καλύπτουν» την Περιφερειακή Ελλάδα, μετονομάστηκε ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ, καθώς καλύπτει πλέον ειδησεογραφικά και τους τηλεοπτικούς σταθμούς της ΕΡΤ.



Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ είναι  ενημερωτικό πρόγραμμα συνεχούς ροής, δίνοντας βαρύτητα στην τοπική επικαιρότητα αλλά και στον πολιτισμό. Το ψυχαγωγικό κομμάτι του προγράμματος καλύπτεται με μουσικές εκπομπές που δίνουν έμφαση στην ποιοτική μουσική, τη σύγχρονή αλλά και την παραδοσιακή.

Το Ενημερωτικό Πρόγραμμα παράγεται από τη δημοσιογραφική ομάδα στην οποία εκτός από τους δημοσιογράφους του Κέντρου (ΚΟΖΑΝΗ) συμμετέχουν  και οι δημοσιογράφοι – ανταποκριτές στην Πτολεμαΐδα, στα Γρεβενά και από την ΕΡΤ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.

Για τα θέματα της πανελλαδικής αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας η ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ συνδέεται και μεταδίδει εκπομπές από τα κεντρικά προγράμματα της ΕΡΑ.

Εκτός από την παραγωγή του ραδιοφωνικού προγράμματος η ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ δραστηριοποιείται στη διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά κυρίως στη στήριξη  εκδηλώσεων - ως χορηγός προβολής - που διοργανώνουν  φορείς στην περιοχή εμβέλειας της.

Η εμβέλεια της ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ  καλύπτει ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.


Ο Προϊστάμενος της ΕΡΤ Κοζάνης
Θωμάς Κάστιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου