ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Ανασκόπηση 2019: Η πρόοδος και τα μέτωπα που μένουν ανοικτά



Καθώς η δεκαετία τελειώνει, ο κόσμος έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα. Οι φτωχότερες χώρες έχουν
μεγαλύτερη πρόσβαση στο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, ενώ φτώχεια και η παιδική θνησιμότητα έχουν μειωθεί. Η τεχνολογία έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, ώστε να υπάρχουν πλέον περισσότερα κινητά τηλέφωνα από ό, τι άνθρωποι.

Ωστόσο, το 2019 περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίστηκαν βίαια από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην ιστορία. Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σημείωσε ένα υψηλό όλων των εποχών και η βιοποικιλότητα μειώνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ οι σοβαρές προκλήσεις παραμένουν καθώς αρχίζει το 2020.

1. Σε 15 χώρες 800 εκατομμύρια άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ακραία φτώχεια

Περισσότερο από το ένα τρίτο του κόσμου ζούσε στην ακραία φτώχεια πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, λιγότερο από 10% των ανθρώπων ζουν με 1,90 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο. Μεταξύ του 2000 και του 2015, 15 χώρες απομάκρυναν 802,1 εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια, σύμφωνα με νέα ανάλυση των δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη φτώχεια. Αυτές οι 15 χώρες είχαν τα υψηλότερα ποσοστά μείωσης της φτώχειας μεταξύ 114 χωρών με συγκρίσιμα στοιχεία.

2. 85% των φτωχών παγκοσμίως ζουν στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική

Το ήμισυ των 736 εκατομμυρίων εξαιρετικά φτωχών ανθρώπων ζούσαν σε μόνο πέντε χώρες το 2015: Στην Ινδία, τη Νιγηρία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία και το Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία. Για να μειωθεί η ακραία φτώχεια σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι επομένως ζωτικής σημασίας να επιταχυνθεί η πρόοδος σε αυτές τις πέντε χώρες και σε ολόκληρη τη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική, όπου ζουν 85% (629 εκατ.) των ακραία φτωχών του κόσμου.

3. Η αλλαγή του κλίματος βγάζει τον κόσμο στους δρόμους

Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας επείγουσα δράση για την αλλαγή του κλίματος τον Σεπτέμβριο, πριν από τη διάσκεψη κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την αλλαγή του κλίματος στη Νέα Υόρκη. Υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, ζητώντας επείγουσα δράση για το κλίμα. Στο μεταξύ, διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σημειώθηκαν επίσης σε πολλά μέρη του κόσμου, για τις μεταβολές των τιμών των βασικών αγαθών, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και τα τρόφιμα.

Οι καλά σχεδιασμένες πολιτικές καθορισμού των τιμών άνθρακα, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, πρέπει να αποτελούν μέρος ενός μετασχηματιστικού εργαλείου για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών: Ενίσχυση της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αντανακλώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και διασφάλιση δίκαιης κατανομής των δαπανών και των οφελών, χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις στις ευάλωτες ομάδες. Πάνω από τις μισές χώρες (96 από 195) έχουν δηλώσει ότι σχεδιάζουν ή εξετάζουν τη χρήση της τιμολόγησης του άνθρακα για την επίτευξη των εθνικών στόχων για το κλίμα. Επί του παρόντος, υπάρχουν 57 πρωτοβουλίες τιμολόγησης του άνθρακα που καλύπτουν 20% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ή έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν.

4. 89% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε από 1,2 δισεκατομμύρια το 2010, σε 840 εκατομμύρια το 2017, σύμφωνα με την Έκθεση παρακολούθησης SDG7 του 2019. Περισσότεροι άνθρωποι -89% του παγκόσμιου πληθυσμού- έχουν πλέον πρόσβαση στον ηλεκτρισμό, με το Μπαγκλαντές, την Κένια και τη Μιανμάρ να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πρόοδο μεταξύ των 20 χωρών του κόσμου με τα μεγαλύτερα ελλείμματα πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια.

Πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σε αγροτικές περιοχές και στην υποσαχάρια Αφρική, όπου δεν έχουν πρόσβαση 573 εκατομμύρια άνθρωποι. Η ισχύς εκτός δικτύου, όπως τα μίνι-πλέγματα και τα ηλιακά οικιακά συστήματα, συγκαταλέγονται μεταξύ των λύσεων για τη σύνδεση των φτωχότερων νοικοκυριών.

5. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση..
Η συνέχεια εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου