Στις 20/1., βρέθηκε στα Γρεβενά, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κος Αυγενάκης.
Η επίσκεψη Αυγενάκη εκτός από την κομματική εκδήλωση της ''Ν.Δ'' (κοπή πρωτοχρονιατικής πίτας, που ενδιαφέρει τα μέλη της τοπικής ''Ν.Δ.''), συνδυάστηκε με επίσκεψη, δηλώσεις και υποσχέσεις για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, ζήτημα που ενδιαφέρει το σύνολο των Γρεβενιωτών, αλλά και ευρύτερα τις προοπτικές του Ορεινού Όγκου και της Δυτ.Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό, κρίνουμε αναγκαίο να αποκαταστήσουμε ορισμένα πράγματα και, επίσης, να υπογραμμίσουμε κάποια άλλα.
1ο. Κύριε Αυγενάκη, ψεύδεσθε όταν στο σχετικό σας tweet γράφεται ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, στα 2150 μ. ''ποτέ άλλοτε δεν ανέβηκε αρμόδιος Υπουρ.''. Θα έπρεπε να είστε ενημερωμένος, ή, τουλάχιστο, όταν αποφασίζατε να θριαμβολογήσετε γράφοντας τέτοια, θα έπρεπε να συμβουλευτείτε δικούς σας τοπικούς παράγοντες, από τους συνωστιζόμενους δίπλα σας, αν αυτό που θα γράψετε είναι ή όχι αληθές. Κι αν κανείς από τους τοπικούς παράγοντες δεν επιθυμούσε να χαλάσει τον ''θρίαμβο'' σας, ο τόπος εκεί έχει φωνή και ταυτότητες. Λίγο χαμηλότερα, νοτιοδυτικά, από κει που σταθήκατε, βρίσκεται το Πανόραμα Γρεβενών (γενέτειρα μου). Τη σχέση ζωής, το πάθος μου, το εφαρμοσμένο όνειρο για τη Βασιλίτσα, το αναπτυξιακό έργο, την οικοτουριστική άνθηση 2000 -2004, θα μπορούσατε, ακόμα κι από έναν συμπατριώτη μου υπάλληλο των λιφτ να πληροφορηθείτε. Εκεί, που σταθήκατε, στις 20-21 Φεβρουαρίου 2003, δεν στάθηκαν θαυμάζοντας τον τόπο μόνο Έλληνες υπουργοί (Γ.Πασχαλίδης, Χρ.Βερελής, Γ.Δρυς, Γ.Κωνσταντινίδης), αλλά όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Απασχόλησης απ΄ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., προσκεκλημένοι από τον γρεβενιώτη τότε Υφυπουργό Εργασίας. Από κεί, η Βαιλίτσα γινόταν θέμα σε όλα τα μέσα των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Απέναντι, στα 7 χιλιόμετρα, σε ένα από τα τριανταπέντε (35 !!) ξενοδοχεία που την περίοδο εκείνη (2000 -2003) επιχορηγήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σαν τουριστικές μονάδες, συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης στις 20-21/2/2003. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν και οι εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 με την παρουσία της ίδιας της προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής, κας Γ. Αγγελοπούλου και τους αρμόδιους Γ. Γραμματείς.
Θα μπορούσα να αναφέρω και σειρά άλλων, ακόμα, αλλά νομίζω ότι μάλλον αντιληφθήκατε ότι φτάνοντας, κε Αυγενάκη, μετά από χρόνια, σε τούτον τον αυθεντικό Τόπο, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και του Σμόλικα, χρειάζεται σεμνότητα, ειλικρίνεια και ντομπροσύνη. ΟΙ ''θρίαμβοι'' δεν αρμόζουν στον Τόπο, και όταν υπάρχουν πραγματικοί δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα απ΄ αυτόν και χωρίς αυτόν.
2ο. Κε Αυγενάκη, δεν υπάρχει κανένα κτίσμα, καμία υποδομή, στην οποία μάλιστα θα μπορούσατε μεσοχείμωνα, να κόψετε πρωτοχρονιάτικη πίτα, στα 2.150 μ. !! Το ψηλότερο σημείο, του λίφτ Μέγας Αλέξανδρος, είναι στα 2.115 μ. (δεν υπάρχει στη Βασιλίτσα λίφτ στα 2150 μ.). Η επιθυμία σας για μια ''μοναδική επιτυχία '' (!!), σας οδήγησε σε ένα ακόμα ψέμα, μιλώντας για κοπή πίτας στα 2150 μ. Αλλά, ακόμα κι αν η μεγαλοθυμία της Βασιλίτσας μας επιτρέπει να θεωρήσουμε το δεύτερο ψέμα, ως ''αθώο'', και πάλι δεν είστε ο πρώτος Υπουργός σ΄ αυτά τα ύψη... Θυμίζω, μάλιστα, ότι στις 10 Ιουλίου 2004, στο ίδιο σημείο - και βάδην ακόμα ψηλότερα-, βρέθηκε ο π. πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσκεκλημένος από τον υπογραφόμενο στη Βασιλίτσα, στα χωριά του γρεβενιώτικου Ορεινού Όγκου της Πίνδου και τη Βάλια Κάλντα.
3ο. Πέρα, όμως, από τα παραπάνω, που αστόχαστα και αβασάνιστα αναπαράχθηκαν από μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας ένα υπαρκτό πρόβλημα αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας τους, υπάρχουν και κρίσιμα ζητήματα επιβίωσης και ανάκαμψης της περιοχής που δεν απαντιούνται με λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις και οφείλουμε να τα αναδείξουμε.
Α. Υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Η καφενόβια άποψη, αναπαραγόμενη από την ΕΤ-3, μέσω τοπικών της ανταποκριτών ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο ''έχει να μπει βίδα από το 1992 '', αν δεν αποτελεί ολοσχερή άγνοια του αντικειμένου, τότε αποτελεί σκόπιμη παραπλάνηση. Γιατί είναι γεγονός ότι την περίοδο 2000- 2001 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο (2) συρόμενοι αναβατήρες και ο ένας (1) για αρχαρίους στην θέση Μπαλντούμα (στο όρος Γομάρα). Οι αναβατήρες αυτοί : ο πρώτος με το όνομα ''Μιγδάνης'', προς τιμήν του αείμνηστου πρώτου προέδρου του Χ.Ο.Σ. Γρεβενών και αδικοχαμένου πρώτου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γρεβενών Χρ. Μιγδάνη, μήκους 800 μ. σε υψόμετρο 1810 μ. – 2034 μ. και ο δεύτερος με το όνομα ''Τυμφαία'' μήκους 980μ. σε υψόμετρο 1774μ. – 2040μ. έδωσαν, επεκτείνοντας -το, νέες προοπτικές και δυνατότητες στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Το θέμα της συντήρησης, της ασφαλούς λειτουργίας και της αναβάθμισης των εγκατεστημένων μεταφορικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί το ελάχιστο καθήκον της ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού και της διορισμένης Διοίκησης του.
Β. Το Χωροταξικό Σχέδιο & οι Περιβαλλοντκοί Όροι.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας ήταν το μόνο στην Ελλάδα που είχε αποκτήσει, μετά από πολυμέτωπη προσπάθεια, εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ Χωροταξικό Σχέδιο και Περιβαλλοντικούς όρους , το 2003 !! Η προσπάθεια που υποχρεώθηκε ο τόπος (και η Διοίκηση του Κέντρου) να ξανακάνει από το 2009 και μετά, για τον επανασχεδιασμό και την επανέγκριση Χωροταξικού και Περιβαλλοντικών Όρων, - προσπάθεια, που εξελίσσεται με τους χειρότερους πλέον όρους -, προήλθε από το γεγονός ότι η Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου το 2008 δεν προσήλθε καν, και δεν υποστήριξε όπως όφειλε (όπως είχε υποχρέωση) στη δευτεροβάθμια, μετά από έφεση, εκδίκαση της υπόθεσης. Η Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου 2000 -2004 είχε κερδίσει την πρωτοβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης την οποία είχε προκαλέσει με αγωγή ο τότε κοινοτάρχης Σμίξης εναντίον του φορέα του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αλλά, η έφεση του κοινοτάρχη Σμίξης εκδικάσθηκε, όταν είχε ορισθεί από την κυβέρνηση της ''Ν.Δ.'' (2004 - 2009) νέα Διοίκηση , η οποία δεν προσήλθε και δεν υποστήριξε κάν την υπόθεση στο Δικαστήριο. Έτσι ''χάθηκε'' η δίκη (που πρωτοβαθμίως είχε κερδηθεί) και έτσι η κατάκτηση, μετά από σκληρή προσπάθεια, του Χωροταξικού και των Περιβαλλοντικών Όρων ακυρώθηκε !! Δεν φτάνουν, όμως, όλα αυτά, ο κοινοτάρχης Σμίξης, επιβραβεύθηκε αργότερα για όλα αυτά, διοριζόμενος από την κυβέρνηση της ''Ν.Δ.", πρόεδρος στη Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Τί σημαίνουν όλα αυτά ; Ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι σήμερα νομικά μετέωρο και αδύναμο σε αυτεξούσια συμμετοχή του σε αναπτυξιακά σχέδια... Σημαίνουν, επίσης, ότι χωρίς αποφασιστικότητα, δεσμευτικό σχέδιο και πραγματική ευθύνη, παράλληλα, με την άρνηση καιροσκοπικών αντιλήψεων και κλειστών, στενών, πελατειακών συμφερόντων τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ότι σ΄ αυτά τα ζητήματα οι ηγεσίες των θεσμών (τοπικών, περιφερειακών, εθνικών) δείχνουν αν πραγματικά υπάρχουν για τον Τόπο ή απλώς λαθροβιούν για στενά συμφέροντα κλίκας.
Γ. Ο Οργανισμός Διοίκησης & η Συνδυασμένη Ανάπτυξη.
Την ίδια περίοδο, 2000 -2004, είχε εγκριθεί με νόμο, ο καημός χρόνων και χρόνων, ο Οργανισμός Διοίκησης του Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας. Ο Οργανισμός διαμόρφωνε την οργάνωση, κατοχύρωνε και έδινε από τότε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και λειτουργίας της Βασιλίτσας σε σταθερή βάση. Ο στόχος ήταν ετήσιος - κι όχι εποχιακός / χειμερινός - κύκλος λειτουργίας του Κέντρου, σε συνδυασμό με τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου που είχε την ίδια περίοδο θεσμοθετηθεί με έδρα το Σπήλαιο Γρεβενών και με άμεση προοπτική στελέχωσής του.
Το θεσμικό πλέγμα (Οργανισμός Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας & Φορέας Ε. Π. Βόρειας Πίνδου) αντιστοιχούσε στο γεωοικονομικό πεδίο και τον αντίστοιχο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα , διαμορφώνονταν από : Βασιλίτσα (με τις υπάρχουσες υποδομές και το μελετημένο Σαλλέ) - Εθνικό Σπίτι της Χιονοδρομίας (η διεθνής ελληνική αντένα των χειμερινών σπορ, με έδρα τη Βασιλίτσα, είχε γίνει κυβερνητική ανακοίνωση) - Δασικό Χωριό στον Έξαρχο πριν το Περιβόλι (είχε γίνει η έγκρισή του) - Όρλιακας (Αστεροσκοπείο & ιδιαίτερος τόπος φυσικού κάλους και ιστορικής αξίας) - Βάλια Κάλντα - Μπάλτσες - Βενέτικος - Οικο-Μουσείο (παρακείμενο στον άξονα της Εγνατίας, είχαν παρουσιασθεί οι μελέτες με τη δέσμευση χρηματοδότησης από ''Εγνατία Οδός'' Α.Ε.). Η κεντρική, και ταυτόχρονα πολυτομεακή, οικονομική δραστηριότητα θα ήταν ο αγρο-οικοτουρισμός. Δηλαδή, η ποιοτική, τοπική αγροτική (γεωργοκτηνοτροφική και μεταποιητική) παραγωγή, το οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα/προϊόν, ο εναλλακτικός πολυχωρικός ετήσιος τουρισμός. Το πλαίσιο αυτό, χωρίς υπερβολή -παρά τα 15 χρόνια από την σύλληψη, την εκπόνηση και την τότε εργώδη εφαρμογή του - μπορεί και σήμερα, να αποτελέσει πλαίσιο εκκίνησης για την ανάκαμψη και την προοπτική.
Δ. Οι Πόροι, οι άμεσα αναγκαίες υποδομές.
Δεν είναι αλήθεια ότι πάντα το Χιονοδρομικό Κέντρο ήταν ζημιογόνο. Το 2004, με την κυβερνητική αλλαγή και την ανάληψη από τη ''Ν.Δ.'', η Διοίκηση που απήλθε είχε παραδώσει στη νέα Διοίκηση θετικό ταμειακό απόθεμα : € 170.000 !! Και στο χρηματικό αυτό κεφάλαιο έπρεπε να προστεθεί και ο Τακτικός Προϋπολογισμός του. Αυτά παραδόθηκαν τον Μάιο 2004. Τούτο αποτελεί ένα πραγματικό, ισχυρό μήνυμα, ότι με Διοίκηση ικανή, υπεύθυνη, έμπειρη και με σταθερή και παραγωγική πολιτική στήριξη, μπορούν να επιτευχθούν και στο οικονομικό τομέα σημαντικά αποτελέσματα που θα παρέχουν στο Χιονοδρομικό Κέντρο σχετική οικονομική αυτοδυναμία και αυτόνομο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Δεν μπορούν, επίσης, όλες οι υποθέσεις σε κάθε αλλαγή Διοίκησης ( = κυβέρνησης) να ξεκινούν από το μηδέν (0). Η χιλιοπαιγμένη υπόθεση του Σαλλέ, έχει απάντηση και δεν μπορεί να επανέρχεται ως πρόσχημα της χρόνιας αναποτελεσματικότητας. Το 2004 είχε ολοκληρωθεί σε οριστικό στάδιο η σχετική μελέτη, για σύγχρονο Σαλλέ υποδοχής και φιλοξενίας και μεγάλου parking στη βάση της τριθέσιας καρέκλας, είχε μάλιστα υπάρξει και η αρχική απόφαση χρηματοδότησής του. Η τεχνητή χιόνωση, το 2003 -04, είχε μελετηθεί επαρκώς, είχαν βρεθεί συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές λύσεις και κοστολογήθηκαν. Ας γίνει το επόμενο βήμα, αντί κάθε φορά κάποιος αρμόδιος, όπως και τώρα, ο κος Αυγενάκης, να υπόσχεται για απειροστή φορά την ανάγκη και το στόχο για την εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης !!...
Όμως, χωρίς πρόσβαση, χωρίς καλοσυντηρημένο, ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο, για ποιά Βασιλίτσα μιλάμε ; Μετά την απένταξη του σχετικού έργου από το ΠΕΠ Δυτ.Μακεδονίας, με τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης και της ίδιας σημερινής Δημοτικής Αρχής, πρέπει να αναζητηθούν πόροι από το ΠΔΕ και να υλοποιηθεί με γρήγορες διαδικασίες λύση για την αναβάθμιση του κύριου οδικού δικτύου προς Βασιλίτσα και των πλευρικών του διασυνδέσεων.
Τα παραπάνω που αναφέρθηκαν συνιστούν την ατζέντα επιβίωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου και ευρύτερα του Ορεινού Όγκου. Συνιστούν την έξοδο από το φάσμα θανάτου προς τη ζωή. Θα ανέμενα από τις αρχές των Γρεβενών (Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτή), ακόμα κι από την τοπική ''Ν.Δ.'', αλλά και από τον ίδιο τον κο Αυγενάκη, με βάση τη δική του προετοιμασία που όφειλε να είχε κάνει, αφού επισκέπτονταν ένα νόμο με τόσα και τέτοιας κρισιμότητας προβλήματα, να είχαν επεξεργαστεί λύσεις συγκεκριμένες, με πόρους και χρονοδιάγραμμα, και να τις παρουσιάσουν δεσμευτικά και υπεύθυνα. Εξάλλου, το γεγονός, ότι σε όλες τις θεσμικές θέσεις άσκησης εξουσίας βρίσκονται, σήμερα, άνθρωποι της ''Ν.Δ.'' θα έπρεπε να είχε φέρει ταχύτερη συνεννόηση, συγκεκριμένες αποφάσεις και άμεση εκτέλεση. Φαινόμενα εσωτερικών χασμάτων μεταξύ εκπροσώπων στη ''Ν.Δ.", ή συγκρούσεις κομματικών μικροομάδων με σκοπό την προσωπική επικράτηση, που φαίνεται ανοιχτά πλέον ότι ενδημούν στα Γρεβενά, δεν μπορούν να αποβαίνουν σε βάρος της ζωής και του αύριο του χειμασμένου τόπου και της φθίνουσας κοινωνίας των Γρεβενών.
Ε. Η σκληρή πραγματικότητα.
Το σημαντικότερο.
Θα ανέμενα, -και πιστεύω ότι το ανέμεναν και όλοι οι Γρεβενιώτες και οι Γρεβενιώτισες- αντί αυτού του παράδοξου κλίματος ευφορίας σε μια περίοδο κρίσης και συνεχιζόμενης ανέχειας, να είχε υπάρξει και να είχε παρουσιασθεί ένα συνεκτικό σχέδιο, ένα προσδιορισμένο, καλοοργανωμένο πρόγραμμα για τους μετανάστες που έχουν μεταφερθεί, που έχουν τοποθετηθεί στα Γρεβενά, ακυρώνοντας οποιαδήποτε προοπτική διεξόδου και ανάκαμψης του Ορεινού Όγκου. Με τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες του Ορεινού Όγκου να έχουν μετατραπεί σε ''αποθήκες ψυχών μεταναστών (λαθραίων ή μή)'', με απροσδιόριστη την περίοδο παραμονής, όπως και του αριθμού των μελλοντικών ροών, τίποτα, απ΄ ό,τι λέγεται για τη Βασιλίτσα, τον Ορεινό Όγκο, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, την ανάκαμψη -τίποτα, απολύτως- δεν είναι αληθινό, δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να προχωρήσει. Να το πούμε καθαρά : μιλώντας, σήμερα, ως κυβέρνηση ή ως θεσμικοί παράγοντες για τον Ορεινό Όγκο, οφείλετε να προτείνετε και να δεσμευθείτε σ΄ ένα σφιχτό πρόγραμμα αποκατάστασης της κανονικότητας στην περιοχή, ώστε αυτή να θέσει και πάλι σε λειτουργία τους μηχανισμούς και τους ανθρώπους της, που τώρα έχουν αποδιαρθρωθεί, έχουν καταρρεύσει, ή έχουν αχρηστευθεί.
Στ. Αντί για ευχολόγια, συνείδηση και ευθύνη. Ειδικό Σχέδιο Στήριξης και Ανάκαμψης.
Θεωρώ ότι πρώτ΄ απ΄ όλους, λόγω της θέσης της, η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει από την κρίση, ό,τι θετικό συμβαίνει είναι επισφαλές και ρηχό και δεν έχει ακόμα χαρακτήρα παραγωγικής βάσης. Και ό,τι η κατάσταση αυτή ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό σε περιοχές με συγκριτικά μεγαλύτερη υποχώρηση, όπως τα Γρεβενά. Για τα οποία (Γρεβενά) αντί για ευχολόγια θα έπρεπε να συζητείται ένα Ειδικό Σχέδιο Στήριξης και Ανάκαμψης. Επιπλέον αυτών, πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι δίπλα στην οικονομική κρίση, τρία μεγάλα, πολύ σοβαρά ζητήματα, τέτοιας κλίμακας και σημασίας που δεν τα έχει ξαναζήσει και ξανα-αντιμετωπίσει η Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια αναδεικνύονται :
- το μεταναστευτικό (από ροές άλλων ταυτοτήτων και πλήρως διαφορετικής κουλτούρας από την Ελληνική),
- το δημογραφικό (κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει τον πληθυσμό μιας Καρδίτσας),
- η τουρκική απειλή επί της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας (η τρίτη εισβολή στην Κύπρο -στην κυπριακή θάλασσα με το ''Γιαβούζ'' και το ''Φατίχ'', και το τουρκολυβικό σύμφωνο των ΑΟΖ, διαμορφώνουν ένα είδος ''δαγκάνας'' για την Ελληνική επικράτεια).
Έχουμε, λοιπόν, προκλήσεις, δρόμο και αγώνα μπροστά μας και τοπικά, και εθνικά.
Ας μην επιτρέψουμε ξανά την ανοχή, τον ωχαδερφισμό, την εξαπάτηση, το ψέμα.
Ας δώσει ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό.
Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2020.
Η επίσκεψη Αυγενάκη εκτός από την κομματική εκδήλωση της ''Ν.Δ'' (κοπή πρωτοχρονιατικής πίτας, που ενδιαφέρει τα μέλη της τοπικής ''Ν.Δ.''), συνδυάστηκε με επίσκεψη, δηλώσεις και υποσχέσεις για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας, ζήτημα που ενδιαφέρει το σύνολο των Γρεβενιωτών, αλλά και ευρύτερα τις προοπτικές του Ορεινού Όγκου και της Δυτ.Μακεδονίας. Για το λόγο αυτό, κρίνουμε αναγκαίο να αποκαταστήσουμε ορισμένα πράγματα και, επίσης, να υπογραμμίσουμε κάποια άλλα.
1ο. Κύριε Αυγενάκη, ψεύδεσθε όταν στο σχετικό σας tweet γράφεται ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, στα 2150 μ. ''ποτέ άλλοτε δεν ανέβηκε αρμόδιος Υπουρ.''. Θα έπρεπε να είστε ενημερωμένος, ή, τουλάχιστο, όταν αποφασίζατε να θριαμβολογήσετε γράφοντας τέτοια, θα έπρεπε να συμβουλευτείτε δικούς σας τοπικούς παράγοντες, από τους συνωστιζόμενους δίπλα σας, αν αυτό που θα γράψετε είναι ή όχι αληθές. Κι αν κανείς από τους τοπικούς παράγοντες δεν επιθυμούσε να χαλάσει τον ''θρίαμβο'' σας, ο τόπος εκεί έχει φωνή και ταυτότητες. Λίγο χαμηλότερα, νοτιοδυτικά, από κει που σταθήκατε, βρίσκεται το Πανόραμα Γρεβενών (γενέτειρα μου). Τη σχέση ζωής, το πάθος μου, το εφαρμοσμένο όνειρο για τη Βασιλίτσα, το αναπτυξιακό έργο, την οικοτουριστική άνθηση 2000 -2004, θα μπορούσατε, ακόμα κι από έναν συμπατριώτη μου υπάλληλο των λιφτ να πληροφορηθείτε. Εκεί, που σταθήκατε, στις 20-21 Φεβρουαρίου 2003, δεν στάθηκαν θαυμάζοντας τον τόπο μόνο Έλληνες υπουργοί (Γ.Πασχαλίδης, Χρ.Βερελής, Γ.Δρυς, Γ.Κωνσταντινίδης), αλλά όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Απασχόλησης απ΄ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε., προσκεκλημένοι από τον γρεβενιώτη τότε Υφυπουργό Εργασίας. Από κεί, η Βαιλίτσα γινόταν θέμα σε όλα τα μέσα των κρατών-μελών της Ε.Ε.. Απέναντι, στα 7 χιλιόμετρα, σε ένα από τα τριανταπέντε (35 !!) ξενοδοχεία που την περίοδο εκείνη (2000 -2003) επιχορηγήθηκαν και ολοκληρώθηκαν σαν τουριστικές μονάδες, συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης στις 20-21/2/2003. Εκεί, πραγματοποιήθηκαν και οι εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004 με την παρουσία της ίδιας της προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής, κας Γ. Αγγελοπούλου και τους αρμόδιους Γ. Γραμματείς.
Θα μπορούσα να αναφέρω και σειρά άλλων, ακόμα, αλλά νομίζω ότι μάλλον αντιληφθήκατε ότι φτάνοντας, κε Αυγενάκη, μετά από χρόνια, σε τούτον τον αυθεντικό Τόπο, της Βασιλίτσας, του Όρλιακα και του Σμόλικα, χρειάζεται σεμνότητα, ειλικρίνεια και ντομπροσύνη. ΟΙ ''θρίαμβοι'' δεν αρμόζουν στον Τόπο, και όταν υπάρχουν πραγματικοί δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητα απ΄ αυτόν και χωρίς αυτόν.
2ο. Κε Αυγενάκη, δεν υπάρχει κανένα κτίσμα, καμία υποδομή, στην οποία μάλιστα θα μπορούσατε μεσοχείμωνα, να κόψετε πρωτοχρονιάτικη πίτα, στα 2.150 μ. !! Το ψηλότερο σημείο, του λίφτ Μέγας Αλέξανδρος, είναι στα 2.115 μ. (δεν υπάρχει στη Βασιλίτσα λίφτ στα 2150 μ.). Η επιθυμία σας για μια ''μοναδική επιτυχία '' (!!), σας οδήγησε σε ένα ακόμα ψέμα, μιλώντας για κοπή πίτας στα 2150 μ. Αλλά, ακόμα κι αν η μεγαλοθυμία της Βασιλίτσας μας επιτρέπει να θεωρήσουμε το δεύτερο ψέμα, ως ''αθώο'', και πάλι δεν είστε ο πρώτος Υπουργός σ΄ αυτά τα ύψη... Θυμίζω, μάλιστα, ότι στις 10 Ιουλίου 2004, στο ίδιο σημείο - και βάδην ακόμα ψηλότερα-, βρέθηκε ο π. πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, προσκεκλημένος από τον υπογραφόμενο στη Βασιλίτσα, στα χωριά του γρεβενιώτικου Ορεινού Όγκου της Πίνδου και τη Βάλια Κάλντα.
3ο. Πέρα, όμως, από τα παραπάνω, που αστόχαστα και αβασάνιστα αναπαράχθηκαν από μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώνοντας ένα υπαρκτό πρόβλημα αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας τους, υπάρχουν και κρίσιμα ζητήματα επιβίωσης και ανάκαμψης της περιοχής που δεν απαντιούνται με λόγια και ανέξοδες υποσχέσεις και οφείλουμε να τα αναδείξουμε.
Α. Υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Η καφενόβια άποψη, αναπαραγόμενη από την ΕΤ-3, μέσω τοπικών της ανταποκριτών ότι στο Χιονοδρομικό Κέντρο ''έχει να μπει βίδα από το 1992 '', αν δεν αποτελεί ολοσχερή άγνοια του αντικειμένου, τότε αποτελεί σκόπιμη παραπλάνηση. Γιατί είναι γεγονός ότι την περίοδο 2000- 2001 ολοκληρώθηκε η κατασκευή και τέθηκαν σε λειτουργία οι δύο (2) συρόμενοι αναβατήρες και ο ένας (1) για αρχαρίους στην θέση Μπαλντούμα (στο όρος Γομάρα). Οι αναβατήρες αυτοί : ο πρώτος με το όνομα ''Μιγδάνης'', προς τιμήν του αείμνηστου πρώτου προέδρου του Χ.Ο.Σ. Γρεβενών και αδικοχαμένου πρώτου Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γρεβενών Χρ. Μιγδάνη, μήκους 800 μ. σε υψόμετρο 1810 μ. – 2034 μ. και ο δεύτερος με το όνομα ''Τυμφαία'' μήκους 980μ. σε υψόμετρο 1774μ. – 2040μ. έδωσαν, επεκτείνοντας -το, νέες προοπτικές και δυνατότητες στο Χιονοδρομικό Κέντρο. Το θέμα της συντήρησης, της ασφαλούς λειτουργίας και της αναβάθμισης των εγκατεστημένων μεταφορικών υποδομών του Χιονοδρομικού Κέντρου αποτελεί το ελάχιστο καθήκον της ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού και της διορισμένης Διοίκησης του.
Β. Το Χωροταξικό Σχέδιο & οι Περιβαλλοντκοί Όροι.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας ήταν το μόνο στην Ελλάδα που είχε αποκτήσει, μετά από πολυμέτωπη προσπάθεια, εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ Χωροταξικό Σχέδιο και Περιβαλλοντικούς όρους , το 2003 !! Η προσπάθεια που υποχρεώθηκε ο τόπος (και η Διοίκηση του Κέντρου) να ξανακάνει από το 2009 και μετά, για τον επανασχεδιασμό και την επανέγκριση Χωροταξικού και Περιβαλλοντικών Όρων, - προσπάθεια, που εξελίσσεται με τους χειρότερους πλέον όρους -, προήλθε από το γεγονός ότι η Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου το 2008 δεν προσήλθε καν, και δεν υποστήριξε όπως όφειλε (όπως είχε υποχρέωση) στη δευτεροβάθμια, μετά από έφεση, εκδίκαση της υπόθεσης. Η Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου 2000 -2004 είχε κερδίσει την πρωτοβάθμια εκδίκαση της υπόθεσης την οποία είχε προκαλέσει με αγωγή ο τότε κοινοτάρχης Σμίξης εναντίον του φορέα του Χιονοδρομικού Κέντρου. Αλλά, η έφεση του κοινοτάρχη Σμίξης εκδικάσθηκε, όταν είχε ορισθεί από την κυβέρνηση της ''Ν.Δ.'' (2004 - 2009) νέα Διοίκηση , η οποία δεν προσήλθε και δεν υποστήριξε κάν την υπόθεση στο Δικαστήριο. Έτσι ''χάθηκε'' η δίκη (που πρωτοβαθμίως είχε κερδηθεί) και έτσι η κατάκτηση, μετά από σκληρή προσπάθεια, του Χωροταξικού και των Περιβαλλοντικών Όρων ακυρώθηκε !! Δεν φτάνουν, όμως, όλα αυτά, ο κοινοτάρχης Σμίξης, επιβραβεύθηκε αργότερα για όλα αυτά, διοριζόμενος από την κυβέρνηση της ''Ν.Δ.", πρόεδρος στη Διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου. Τί σημαίνουν όλα αυτά ; Ότι υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι σήμερα νομικά μετέωρο και αδύναμο σε αυτεξούσια συμμετοχή του σε αναπτυξιακά σχέδια... Σημαίνουν, επίσης, ότι χωρίς αποφασιστικότητα, δεσμευτικό σχέδιο και πραγματική ευθύνη, παράλληλα, με την άρνηση καιροσκοπικών αντιλήψεων και κλειστών, στενών, πελατειακών συμφερόντων τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ότι σ΄ αυτά τα ζητήματα οι ηγεσίες των θεσμών (τοπικών, περιφερειακών, εθνικών) δείχνουν αν πραγματικά υπάρχουν για τον Τόπο ή απλώς λαθροβιούν για στενά συμφέροντα κλίκας.
Γ. Ο Οργανισμός Διοίκησης & η Συνδυασμένη Ανάπτυξη.
Την ίδια περίοδο, 2000 -2004, είχε εγκριθεί με νόμο, ο καημός χρόνων και χρόνων, ο Οργανισμός Διοίκησης του Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας. Ο Οργανισμός διαμόρφωνε την οργάνωση, κατοχύρωνε και έδινε από τότε τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού και λειτουργίας της Βασιλίτσας σε σταθερή βάση. Ο στόχος ήταν ετήσιος - κι όχι εποχιακός / χειμερινός - κύκλος λειτουργίας του Κέντρου, σε συνδυασμό με τον Φορέα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου που είχε την ίδια περίοδο θεσμοθετηθεί με έδρα το Σπήλαιο Γρεβενών και με άμεση προοπτική στελέχωσής του.
Το θεσμικό πλέγμα (Οργανισμός Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας & Φορέας Ε. Π. Βόρειας Πίνδου) αντιστοιχούσε στο γεωοικονομικό πεδίο και τον αντίστοιχο σχεδιασμό. Συγκεκριμένα , διαμορφώνονταν από : Βασιλίτσα (με τις υπάρχουσες υποδομές και το μελετημένο Σαλλέ) - Εθνικό Σπίτι της Χιονοδρομίας (η διεθνής ελληνική αντένα των χειμερινών σπορ, με έδρα τη Βασιλίτσα, είχε γίνει κυβερνητική ανακοίνωση) - Δασικό Χωριό στον Έξαρχο πριν το Περιβόλι (είχε γίνει η έγκρισή του) - Όρλιακας (Αστεροσκοπείο & ιδιαίτερος τόπος φυσικού κάλους και ιστορικής αξίας) - Βάλια Κάλντα - Μπάλτσες - Βενέτικος - Οικο-Μουσείο (παρακείμενο στον άξονα της Εγνατίας, είχαν παρουσιασθεί οι μελέτες με τη δέσμευση χρηματοδότησης από ''Εγνατία Οδός'' Α.Ε.). Η κεντρική, και ταυτόχρονα πολυτομεακή, οικονομική δραστηριότητα θα ήταν ο αγρο-οικοτουρισμός. Δηλαδή, η ποιοτική, τοπική αγροτική (γεωργοκτηνοτροφική και μεταποιητική) παραγωγή, το οικολογικό και πολιτιστικό απόθεμα/προϊόν, ο εναλλακτικός πολυχωρικός ετήσιος τουρισμός. Το πλαίσιο αυτό, χωρίς υπερβολή -παρά τα 15 χρόνια από την σύλληψη, την εκπόνηση και την τότε εργώδη εφαρμογή του - μπορεί και σήμερα, να αποτελέσει πλαίσιο εκκίνησης για την ανάκαμψη και την προοπτική.
Δ. Οι Πόροι, οι άμεσα αναγκαίες υποδομές.
Δεν είναι αλήθεια ότι πάντα το Χιονοδρομικό Κέντρο ήταν ζημιογόνο. Το 2004, με την κυβερνητική αλλαγή και την ανάληψη από τη ''Ν.Δ.'', η Διοίκηση που απήλθε είχε παραδώσει στη νέα Διοίκηση θετικό ταμειακό απόθεμα : € 170.000 !! Και στο χρηματικό αυτό κεφάλαιο έπρεπε να προστεθεί και ο Τακτικός Προϋπολογισμός του. Αυτά παραδόθηκαν τον Μάιο 2004. Τούτο αποτελεί ένα πραγματικό, ισχυρό μήνυμα, ότι με Διοίκηση ικανή, υπεύθυνη, έμπειρη και με σταθερή και παραγωγική πολιτική στήριξη, μπορούν να επιτευχθούν και στο οικονομικό τομέα σημαντικά αποτελέσματα που θα παρέχουν στο Χιονοδρομικό Κέντρο σχετική οικονομική αυτοδυναμία και αυτόνομο αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Δεν μπορούν, επίσης, όλες οι υποθέσεις σε κάθε αλλαγή Διοίκησης ( = κυβέρνησης) να ξεκινούν από το μηδέν (0). Η χιλιοπαιγμένη υπόθεση του Σαλλέ, έχει απάντηση και δεν μπορεί να επανέρχεται ως πρόσχημα της χρόνιας αναποτελεσματικότητας. Το 2004 είχε ολοκληρωθεί σε οριστικό στάδιο η σχετική μελέτη, για σύγχρονο Σαλλέ υποδοχής και φιλοξενίας και μεγάλου parking στη βάση της τριθέσιας καρέκλας, είχε μάλιστα υπάρξει και η αρχική απόφαση χρηματοδότησής του. Η τεχνητή χιόνωση, το 2003 -04, είχε μελετηθεί επαρκώς, είχαν βρεθεί συγκεκριμένες τεχνικές και λειτουργικές λύσεις και κοστολογήθηκαν. Ας γίνει το επόμενο βήμα, αντί κάθε φορά κάποιος αρμόδιος, όπως και τώρα, ο κος Αυγενάκης, να υπόσχεται για απειροστή φορά την ανάγκη και το στόχο για την εγκατάσταση συστήματος τεχνητής χιόνωσης !!...
Όμως, χωρίς πρόσβαση, χωρίς καλοσυντηρημένο, ασφαλές και λειτουργικό οδικό δίκτυο, για ποιά Βασιλίτσα μιλάμε ; Μετά την απένταξη του σχετικού έργου από το ΠΕΠ Δυτ.Μακεδονίας, με τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης και της ίδιας σημερινής Δημοτικής Αρχής, πρέπει να αναζητηθούν πόροι από το ΠΔΕ και να υλοποιηθεί με γρήγορες διαδικασίες λύση για την αναβάθμιση του κύριου οδικού δικτύου προς Βασιλίτσα και των πλευρικών του διασυνδέσεων.
Τα παραπάνω που αναφέρθηκαν συνιστούν την ατζέντα επιβίωσης του Χιονοδρομικού Κέντρου και ευρύτερα του Ορεινού Όγκου. Συνιστούν την έξοδο από το φάσμα θανάτου προς τη ζωή. Θα ανέμενα από τις αρχές των Γρεβενών (Δήμο, Περιφέρεια, Βουλευτή), ακόμα κι από την τοπική ''Ν.Δ.'', αλλά και από τον ίδιο τον κο Αυγενάκη, με βάση τη δική του προετοιμασία που όφειλε να είχε κάνει, αφού επισκέπτονταν ένα νόμο με τόσα και τέτοιας κρισιμότητας προβλήματα, να είχαν επεξεργαστεί λύσεις συγκεκριμένες, με πόρους και χρονοδιάγραμμα, και να τις παρουσιάσουν δεσμευτικά και υπεύθυνα. Εξάλλου, το γεγονός, ότι σε όλες τις θεσμικές θέσεις άσκησης εξουσίας βρίσκονται, σήμερα, άνθρωποι της ''Ν.Δ.'' θα έπρεπε να είχε φέρει ταχύτερη συνεννόηση, συγκεκριμένες αποφάσεις και άμεση εκτέλεση. Φαινόμενα εσωτερικών χασμάτων μεταξύ εκπροσώπων στη ''Ν.Δ.", ή συγκρούσεις κομματικών μικροομάδων με σκοπό την προσωπική επικράτηση, που φαίνεται ανοιχτά πλέον ότι ενδημούν στα Γρεβενά, δεν μπορούν να αποβαίνουν σε βάρος της ζωής και του αύριο του χειμασμένου τόπου και της φθίνουσας κοινωνίας των Γρεβενών.
Ε. Η σκληρή πραγματικότητα.
Το σημαντικότερο.
Θα ανέμενα, -και πιστεύω ότι το ανέμεναν και όλοι οι Γρεβενιώτες και οι Γρεβενιώτισες- αντί αυτού του παράδοξου κλίματος ευφορίας σε μια περίοδο κρίσης και συνεχιζόμενης ανέχειας, να είχε υπάρξει και να είχε παρουσιασθεί ένα συνεκτικό σχέδιο, ένα προσδιορισμένο, καλοοργανωμένο πρόγραμμα για τους μετανάστες που έχουν μεταφερθεί, που έχουν τοποθετηθεί στα Γρεβενά, ακυρώνοντας οποιαδήποτε προοπτική διεξόδου και ανάκαμψης του Ορεινού Όγκου. Με τα ξενοδοχεία και τους ξενώνες του Ορεινού Όγκου να έχουν μετατραπεί σε ''αποθήκες ψυχών μεταναστών (λαθραίων ή μή)'', με απροσδιόριστη την περίοδο παραμονής, όπως και του αριθμού των μελλοντικών ροών, τίποτα, απ΄ ό,τι λέγεται για τη Βασιλίτσα, τον Ορεινό Όγκο, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής, την ανάκαμψη -τίποτα, απολύτως- δεν είναι αληθινό, δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να προχωρήσει. Να το πούμε καθαρά : μιλώντας, σήμερα, ως κυβέρνηση ή ως θεσμικοί παράγοντες για τον Ορεινό Όγκο, οφείλετε να προτείνετε και να δεσμευθείτε σ΄ ένα σφιχτό πρόγραμμα αποκατάστασης της κανονικότητας στην περιοχή, ώστε αυτή να θέσει και πάλι σε λειτουργία τους μηχανισμούς και τους ανθρώπους της, που τώρα έχουν αποδιαρθρωθεί, έχουν καταρρεύσει, ή έχουν αχρηστευθεί.
Στ. Αντί για ευχολόγια, συνείδηση και ευθύνη. Ειδικό Σχέδιο Στήριξης και Ανάκαμψης.
Θεωρώ ότι πρώτ΄ απ΄ όλους, λόγω της θέσης της, η κυβέρνηση αλλά και όλοι οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς πρέπει να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα δεν έχει εξέλθει από την κρίση, ό,τι θετικό συμβαίνει είναι επισφαλές και ρηχό και δεν έχει ακόμα χαρακτήρα παραγωγικής βάσης. Και ό,τι η κατάσταση αυτή ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό σε περιοχές με συγκριτικά μεγαλύτερη υποχώρηση, όπως τα Γρεβενά. Για τα οποία (Γρεβενά) αντί για ευχολόγια θα έπρεπε να συζητείται ένα Ειδικό Σχέδιο Στήριξης και Ανάκαμψης. Επιπλέον αυτών, πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι δίπλα στην οικονομική κρίση, τρία μεγάλα, πολύ σοβαρά ζητήματα, τέτοιας κλίμακας και σημασίας που δεν τα έχει ξαναζήσει και ξανα-αντιμετωπίσει η Ελλάδα, τα τελευταία 50 χρόνια αναδεικνύονται :
- το μεταναστευτικό (από ροές άλλων ταυτοτήτων και πλήρως διαφορετικής κουλτούρας από την Ελληνική),
- το δημογραφικό (κάθε χρόνο η Ελλάδα χάνει τον πληθυσμό μιας Καρδίτσας),
- η τουρκική απειλή επί της Ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας (η τρίτη εισβολή στην Κύπρο -στην κυπριακή θάλασσα με το ''Γιαβούζ'' και το ''Φατίχ'', και το τουρκολυβικό σύμφωνο των ΑΟΖ, διαμορφώνουν ένα είδος ''δαγκάνας'' για την Ελληνική επικράτεια).
Έχουμε, λοιπόν, προκλήσεις, δρόμο και αγώνα μπροστά μας και τοπικά, και εθνικά.
Ας μην επιτρέψουμε ξανά την ανοχή, τον ωχαδερφισμό, την εξαπάτηση, το ψέμα.
Ας δώσει ο καθένας τον καλύτερο του εαυτό.
Θεσσαλονίκη, 21 Ιανουαρίου 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου