Ο Θεόδωρος Νιτσιάκος δεν γεννήθηκε «μεγιστάνας», ούτε και εύπορος.
Αντιθέτως, σύμφωνα με ανθρώπους που τον παρακολούθησαν από την αρχή της πορείας του, ήταν ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από το μηδέν.
Δεν έβρισκε χρηματοδότηση -Οι γονείς του πούλησαν τα πρόβατά τους
Το φιλόδοξο σχέδιο του Θεόδωρου Νιτσιάκου ξεκίνησε με… εμπόδια, καθώς η Αγροτική Τράπεζα δεν του εξασφάλιζε το σύνολο της απαραίτητης χρηματοδότησης. Τότε αποφάσισε να στραφεί στους γονείς του, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν και πούλησαν τα πρόβατά τους για να τον υποστηρίξουν στην προσπάθειά του.Λίγα χρόνια αργότερα, το 1972, πετυχαίνει το πρώτο βήμα του οράματός του: ιδρύει την εταιρεία και ξεκινά τη λειτουργία μονάδας αναπαραγωγής στο Μπιζάνι Ιωαννίνων. Εκτοτε, ο Θεόδωρος Νιτσιάκος, πραγματοποιούσε συνεχή βήματα προόδου διευρύνοντας την παραγωγική ικανότητα της επιχείρησης και χτίζοντας σταδιακά ένα κάθετα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής προϊόντων κοτόπουλου που καλύπτει την αναπαραγωγή, την εκκόλαψη, την πάχυνση, την παρασκευη πτηνοτροφών, τη σφαγή και μεταποίηση, το δίκτυο διανομής για όλη την Ελλάδα.
Θεόδωρος Νιτσιάκος: Η Foodmaster, οι βιολογικές καλλιέργειες και τα εργοστάσια ζωοτροφών
Το 1980 ο Θεόδωρος Νιτσιάκος εγκαινιάζει πτηνοσφαγείο στο Ροδοτόπι Ιωαννίνων, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ανοίγει νέο σύγχρονο εργοστάσιο ζωοτροφών στην Πεδινή Ιωαννίνων, με δυναμικότητα 20 τόνων ανά ώρα.
Το 1993 ο Θεόδωρος Νιτσιάκος δίνει το «πράσινο φως» για την κατασκευή εργοστασίου περαιτέρω επεξεργασίας κρέατος στην Αμφιθέα Αρτας. Η εν λόγω μονάδα εντάχθηκε στη θυγατρική Foodmaster ΑΕΒΕ, η οποία μέχρι σήμερα ειδικεύεται στα προψημένα μπιφτέκια και τα σνίτσελ και σε πολλά ακόμη προϊόντα όπως οι κροκέτες και ο γύρος.
Η εταιρεία του Θεόδωρου Νιτσιάκου καταλάμβανε ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, με συνέπεια να γίνουν επιπλέον κινήσεις όπως:
• 1995: μετατροπή της εταιρείας σε Α.Ε.
• 1995-2000: δημιουργία κέντρων διανομής στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις
• 2001: εξαγορά από το συνεταιρισμό Βησαλτίας και εκσυγχρονισμός πτηνοσφαγείου στη Νιγρίτα Σερρών
• 2001: αγορά εγκαταστάσεων στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης για αποθήκευση πρώτων υλών ζωοτροφών
• 2002: δημιουργία στα Δολιανά Ιωαννίνων φάρμας 2.100 στρεμμάτων για βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφή ελευθέρας βοσκής
• 2003: λειτουργία 2ου εργοστασίου ζωοτροφών στην Άρτα
Οι «Μύλοι Νιτσιάκου» και τα βιοκαύσιμα
Καθ’ όλη την πορεία του, ο πολυσχιδής επιχειρηματίας διέκρινε «ανοίγματα» και ευκαιρίες σε πολλούς ακόμη τομείς. Αυτή ήταν και η αιτία που το 1996 μπήκε στον «στίβο» των αλεύρων για ανθρώπινη κατανάλωση. Η ομάδα του Θεόδωρου Νιτσιάκου εκμεταλλευόμενη την εμπειρία της στον χώρο των σιτηρών δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής αλεύρων, εξοπλισμένο από τη Buhler Ελβετίας, το 1996, στην Ιωνία Θεσσαλονίκης. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο έχει δυναμικότητα 7 τόνων ανά ώρα, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και χημικό εργαστήριο με δυνατότητα πληθώρας αναλύσεων. Η Νιτσιάκος, στο μεταξύ, είδε από νωρίς την ανάγκη για καύσιμα οικονομικότερα και φιλικά προς το περιβάλλον γι’ αυτό και υιοθέτησε τη χρήση βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας. Ανάμεσα σε άλλα, η εταιρεία του Θεόδωρου Νιτσιάκου εισάγει και διαθέτει στην ελληνική αγορά πέλλετ από φλοιό ηλιόσπορου. Το πέλλετ διατίθεται χύμα, ή συσκευασμένο σε σάκους 40 κιλών και ενός τόνου στις εγκαταστάσεις της Νιτσιάκος σε Πεδινή Ιωαννίνων, Άρτα και ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.Το «άλμα» Νιτσιάκου στον τουρισμό
Τα τελευταία χρόνια ο Θεόδωρος Νιτσιάκος επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στον τουρισμό. Συγκεκριμένα, με «προμετωπίδα» τη Θ. Νιτσιάκος ΑΕ Ξενοδοχείακές επιχειρήσεις δημιούργησε τα ξενοδοχεία Hotel Du Lac Congress Center & Spa στα Γιάννενα (1999)και το Marilena Premium Hotel στο Πυργί της Κέρκυρας. Παράλληλα το Marilena Premium Hotel στο Πυργί της Κέρκυρας διαθέτει 83 δωμάτια «μοιρασμέν» σε 7 κτίρια παραδοσιακής κερκυραϊκής αρχιτεκτονικής ανάμεσα σε ελαιόδενδρα και κήπους. Στο «τιμόνι» των ξενοδοχείων βρίσκεται η κόρη του Θεόδωρου Νιτσιάκου, Αγγελική, η οποία έχει σπουδάσει και ειδικευτεί στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.Η αυτοκρατορία Νιτσιάκος
Την τελευταία δεκαετία, η μητρική Νιτσιάκος υλοποίησε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που της εξασφάλισε συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας στις κύριες δραστηριότητες της και επιπλέον επέτρεψε την είσοδο της στην αγορά της ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς, τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα κύκλωμα παραγωγής για νωπά τεμάχια γαλοπούλας και κουνέλι, την παραγωγή άλευρων για την αρτοποιΐα και τη βιομηχανία, και την εισαγωγή και εμπορία ενός νέου οικονομικού και φιλικού προς το περιβάλλον τύπου βιομάζας από φλοιό ηλιόσπορου.Σήμερα η εταιρεία που οραματίστηκε και έχτισε ο Θεόδωρος Νιτσιάκος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κρέατος κοτόπουλου στην Ελλάδα, εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων εμπορίας δημητριακών και σογιαλεύρου και μέσα στις 10 μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας με βάση το τζίρο.Οι δομές της Νιτσιάκος περιλαμβάνουν:
• Μονάδες επεξεργασίας κρέατος:
◦ Πτηνοσφαγείο - τυποποιητήριο κρέατος στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννίνων συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ. και δυναμικότητας 8.000 κοτόπουλων ανά ώρα. Για την πρόψυξη χρησιμοποιείται η μέθοδος της αερόψυξης.
◦ Σφαγείο γαλοπούλας – κουνελιών πατρογονικών ορνίθων στη ΒΙ.ΠΕ Ιωαννινων.
◦ Πτηνοσφαγείο στη Νιγρίτα Σερρών δυναμικότητας 3.000 κοτόπουλων ανά ώρα.
◦ Τυποποιητήριο κρέατος στην Άρτα για παραγωγή προψημένων σκευασμάτων, αλλαντικών, προϊόντων για τη μαζική εστίαση επιφάνειας 3.800 τ.μ.
• Μονάδες ζωοτροφών:
◦ Εργαστασιο παραγωγής φυραμάτων στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα.
◦ Εργαστασιο παραγωγής φυραμάτων στην Άρτα δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα καθώς και αποθηκευτικοί χώροι για ΑΥ ζωοτροφών 7.000 τ.μ.
◦ Μονάδα συγκέντρωσης ΑΥ ζωοτροφών και ξήρανσης δημητριακών στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης. Η μονάδα διαθέτει σιλό χωρητικότητας 20.000 τόνων, 6.500 τ.μ. οριζόντιες αποθήκες και 2 ξηραντήρια.
◦ Εργαστασιο παραγωγής φυραμάτων στην Ιωνία Θεσσαλονίκης δυναμικότητας 10 τόνων ανά ώρα.
• Πρωτογενής παραγωγή:
◦ Εκκολαπτήριο νεοσσών κρεοπαραγωγής στη Ζωοδόχο Ιωαννίνων δυναμικότητας 34 εκ αυγών ετησίως.
◦ Ιδιόκτητο αναθρεπτήριο νεοσσών αναπαραγωγής στη Λιγοψά Ιωαννίνων.
◦ Ιδιόκτητες και συνεργαζόμενες μονάδες αναπαραγωγής συνολικής δυναμικότητας ορνίθων στην Ήπειρο.
◦ Ιδιόκτητες και συνεργαζόμενες μονάδες πάχυνσης σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και Ανατολική Στερεά Ελλάδα.
◦ Μονάδα αναπαραγωγής και πάχυνσης κονίκλων στα Δολιανά Ιωαννίνων για 2.000 κονικλομητέρες.
◦ Φάρμα 2.100 στρεμμάτων στα Δολιανά Ιωαννίνων για ειδικές πτηνοτροφικές εκτροφές και βιολογικές καλλιέργειες.
• Λοιπά:
◦ Εργοστάσιο παραγωγής ξηράς τροφής για ζώα συντροφιάς στην Πεδινή Ιωαννίνων δυναμικότητας 5 τόνων ανά ώρα.
◦ Αλευρόμυλος στην Ιωνία Θεσσαλονίκης δυναμικότητας 7 τόνων ανά ώρα.
• Δίκτυο διανομής:
◦ Κέντρο διανομής στον Ασπρόπυργο Αττικής για προϊόντα κρέατος και ζωοτροφές συνολικής επιφάνειας 2.500 τ.μ.
◦ Κέντρο διανομής στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης για προϊόντα κρέατος συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ.
◦ Κέντρα διανομής σε Πάτρα, Κόρινθο, Τρίκαλα και Ηράκλειο Κρήτης καθώς και δίκτυο αντιπροσώπων που συνδυαστικά καλύπτουν όλη την επικράτεια
economistas.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου