Μια πιασάρικη είδηση, ένα viral που έκανε πάταγο στο ελληνικό διαδίκτυο και μερικές ανακρίβειες που
πουλούσαν και έμειναν στη θέση τους.
Η Άννα Μούζιτσουκ είναι μια 27χρονη σκακίστρια από την Ουκρανία. Αυτές τις πρώτες μέρες του 2020, το όνομά της έχει γίνει πασίγνωστο στην Ελλάδα. Ποσταρίσματα στο Facebook, αναρτήσεις σε διάφορα ενημερωτικά site, διαδικτυακές συζητήσεις που εμπεριέχουν το όνομά της, γενικά στο ελληνικό διαδίκτυο έχει την τιμητική της η Μούζιτσουκ.
Ο λόγος που η παγκόσμιας κλάσης σκακίστρια συζητιέται τόσο πολύ αυτές τις μέρες είναι μια δημόσια δήλωσή της, μέσω της οποίας γνωστοποιεί πως αρνείται να λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σκακιού της Σαουδικής Αραβίας διότι δεν θέλει να νομιμοποιήσει δια της παρουσίας της εκεί ένα καθεστώς, όπως αυτό της εν λόγω χώρας, το οποίο δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και τις καταπιέζει.
Πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση αν μη τι άλλο από την Άννα Μούζιτσουκ, μόνο που υπάρχει μια ύποπτη σιγή αναφορικά με αυτή: αν εξαιρεθεί το περιβάλλον του ελληνικού διαδικτύου, η δήλωση της συγκεκριμένης αθλήτριας δεν υπάρχει πουθενά στα site του εξωτερικού. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να «ταξιδέψει» κανείς, μέσω των μηχανών αναζήτησης, κάτι παραπάνω από δυο χρόνια πριν για να βρει μια αντίστοιχη δήλωσή της στο διαδίκτυο.
Για την ακρίβεια, οι δηλώσεις της Μούζιτσουκ εμφανίζεται να έχουν γίνει τον Νοέμβρη του 2017! Τι συμβαίνει; Τι μας κρύβουν; Ποια παγκόσμια συνωμοσία έχει σπρώξει τόσο πίσω στο χρόνο τις ριζοσπαστικές δηλώσεις της Ουκρανής ώστε να μην προκαλέσουν φασαρία στο διαδίκτυο; Και γιατί στην Ελλάδα καταφέραμε να σπάσουμε τη συνωμοσία -η οποία, προφανέστατα, έχει οργανωθεί από την Σαουδική Αραβία για να γλυτώσει την παγκόσμια κατακραυγή- και πανηγυρίζουμε για τη μεγάλη κίνηση της Μούζιτσουκ;
Στην πραγματικότητα, η απάντηση είναι απλή: η είδηση είναι του 2017 και για αδιευκρίνιστους λόγους, στην Ελλάδα έπαιξε τρία χρόνια αργότερα! Διότι ως γνωστόν, το ελληνικό ίντερνετ υποτιμά την αλήθεια μπροστά σε άλλα σημαντικά ζητήματα όπως τα πολλά κλικ, τα πολλά like, τα πολλά comments. Άλλωστε, η αλήθεια μπορεί να είναι ξενέρωτη ενώ όλα τα υπόλοιπα χρήσιμα.
Φυσικά, δεν είναι τόσο η βαρύτητα της είδησης που προκαλεί τσαντίλα όσον αφορά το γεγονός ότι μια παλιά είδηση παρουσιάζεται ως «φρέσκια». Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, η συγκεκριμένη είδηση δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό. Η πραγματική τσαντίλα έχει να κάνει με το πόσο εύκολη είναι η παραπληροφόρηση μέσω του ίντερνετ, με το πόσο εύκολα μπορεί να «κατασκευαστεί» μια αλήθεια.
Το πιο ωραίο πάντως με μια τόσο ευρέως διαδεδομένη παραπληροφόρηση είναι ότι κανείς δεν έχει ευθύνη για αυτή. Σκεφτείτε το: ποιος αναπαραγωγός ενός ψέματος μπορεί να κατηγορηθεί για αυτό όταν άπαντες έχουν κάνει το ίδιο; Ο κάθε ένας μπορεί απλά να δηλώσει παραπλανημένος από το όλο κλίμα.
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να βρούμε βέβαια τον πρώτο που πήρε μια είδηση του 2017 και την παρουσίασε ως είδηση του 2020, τον συνειδητό ψεύτη με άλλα λόγια. Όμως, το γεγονός ότι εδώ οι ψεύτες χωρίζονται σε συνειδητούς και μη συνειδητούς δεν αναιρεί το βασικό συμπέρασμα της ιστορίας: το ελληνικό διαδίκτυο παράγει παραπληροφόρηση με την ίδια φυσικότητα που οι άνθρωποι αναπνέουν.
Το (κλασικό αλλά αγνώστου εμπνευστή) ρητό «μην αφήνεις την αλήθεια να χαλάσει μια όμορφη ιστορία» αποτελεί τη βασική καθοδηγητική γραμμή στο εν ελλάδι διαδίκτυο. Αν και στην περίπτωση των δημοσιευμάτων για τη Μούζιτσουκ, ταιριάζει καλύτερα η ατάκα του Μαρκ Τουέιν: «Μάζεψε όλα τα στοιχεία μιας είδησης. Μετά, για να πουλήσεις, τοποθέτησέ τα με όποια σειρά θέλεις».
menshouse.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου