- Υπάρχει αναλογία σώματος και διαστάσεων του πέoυς; Ισχύει αυτό που λέγεται για τους κοντούς;
Τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά
(ύψος, βάρος) δε βρέθηκε να συσχετίζονται σημαντικά με το μήκος του πέoυς. Αντίθετα, το μήκος των δακτύλων και ιδιαίτερα του δείκτη δακτύλου, παρουσιάζει θετική συνάρτηση με το μήκος του πέoυς. Ίσως οπτικά, το ίδιο μέγεθος πέoυς, να φαίνεται μικρότερο σ' έναν υψηλού αναστήματος άνδρα και μεγαλύτερο σ’ ένα μικρόσωμο.
-Το πέoς σε χάλαση είναι ενδεικτικό του μεγέθους του σε στuση;
Όχι κατ’ ανάγκη. Άλλωστε το πέoς είναι δυνατό να συρρικνώνεται από ψυχολογικά αίτια (όταν π.χ. ο άντρας αισθάνεται μειονεκτικά για το πέoς του, έχει αγωνία, ντροπή ή γενικότερα
δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση) αλλά και από περιβαλλοντικά (όταν π.χ. κάνει κρύο ή μπάνιο με κρύο νερό κλπ.) Επίσης μπορεί ένα πέoς μικρό σε χάλαση να κερδίζει πολύ σε στuση κι ένα πέoς μεγάλο σε χάλαση να κερδίζει ελάχιστα σε στuση. Μελέτες έχουν καταδείξει ότι το μήκος του πέουδ σε χαλαρή κατάσταση και μετρημένο υπό ήπια έλξη, σχετίζεται με το μήκος του πέoυς σε στάση. Με συνέπεια, να θεωρείται ότι οι μετρήσεις αυτές του πέoυς σε χαλαρή κατάσταση είναι ανάλογες και του μήκους σς στuση.
-Υπάρχουν περιπτώσεις που ένα πέoς σε στuση δείχνει μικρό ενώ δεν είναι;
Θα μπορούσε να δίδεται ψευδής εντύπωση μικρού πέoυς όταν η στuση δεν είναι πλήρης. Επίσης σέ παχύσαρκους άνδρες, το τυχόν λίπος που υπάρχει στο εφήβαιο (τριχωτό μέρος των γεννητικών ργάνων), να καλύπτει οπτικά κάπως το πέoς και να φαίνεται μικρότερο. Επιπλέον, φίμωση του πέουδ καθώς και έντονα βραχύς χαλινός μπορεί να δώσουν εντύπωση μικρού πέoυς σε στάση.
- Αν ένας άντρας έχει αμφιβολίες για το μέγεθος του πέoυς του τι μπορεί να κάνει;
Η ανησυχία για το μέγεθος του πέoυς απασχολεί μεγάλη μερίδα αντρών. Υπάρχουν εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους άντρες να ξεφύγουν από αυτή τη συχνά βασανιστική ανασφάλεια. Η μια είναι ο έλεγχος των γεννητικών όρμονών στο αίμα. Η φυσιολογική ορμονική λειτουργία των όρχεων δεν συνδυάζεται με το παθολογικό μέγεθος του πέoυς.
Η δεύτερη εξέταση είναι το τεστ της σταγδανδίνης. Πρόκειται για μια προκλητή στuση, που επιτρέπει στον ειδικό να μελετήσει με ακριβείς διαστάσεις το μέγεθος του πέoυς όταν είναι σε στuση και να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο. Η αντικειμενικότητα αυτών των εξετάσεων καταφέρνει να ξεκαθαρίσει αμφιβολίες μιας ολόκληρης ζωής.
Η μέτρηση, από ειδικό, του μήκους τρυ πέoυς τόσο σε χαλαρή κατάσταση όσο και με πρόκληση στuσης αποτελούν τους πλέον αξιόπιστους τρόπους εκτίμησης του μεγέθους.
Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σeξολογικού Ινστιτούτου
aniwthoi.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου