ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 10 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Μπορεί να έχεις συμπτώματα ακόμα και μετά την καραντίνα 14 ημερών – Τι έδειξε νέα έρευνα!


Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg έδειξε ότι η μέση περίοδος επώασης
για τον SARS-CoV-2 (ο νέος κορωνοϊός που προκαλεί την αναπνευστική ασθένεια COVID-19) είναι 5,1 ημέρες.

Αυτός ο μέσος χρόνος από την έκθεση έως την έναρξη των συμπτωμάτων υποδηλώνει ότι η περίοδος καραντίνας των 14 ημερών για άτομα με πιθανή έκθεση στον κορονοϊό είναι ένα λογικό χρονικό διάστημα για την παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών. Αλλά δεν είναι 100% ασφαλές!


Κορωνοϊός: Κάποια περιστατικά αναπτύσσουν συμπτώματα ακόμα και μετά την καραντίνα!

Η ανάλυση έδειξε ότι περίπου το 97,5% των ατόμων που αναπτύσσουν συμπτώματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 θα το πράξουν εντός 11,5 ημερών από την έκθεση σε αυτόν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι για κάθε 10.000 άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα για 14 ημέρες, τα 101 θα αναπτύξουν συμπτώματα μετά την απελευθέρωσή τους από την καραντίνα.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν 181 περιστατικά από την Κίνα και άλλες χώρες που ανιχνεύθηκαν με κορωνοϊό πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρθηκαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ήταν γνωστές οι πιθανές ημερομηνίες έκθεσής τους στον ιό και εμφάνισης συμπτωμάτων. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις αφορούσαν ταξίδι προς ή από την Wuhan στην Κίνα, την πόλη στο κέντρο της επιδημίας, ή την έκθεση σε άτομα που είχαν πάει στην Χουμπέι, την επαρχία της οποίας είναι η πρωτεύουσα η Wuhan.
Αυτήν τη στιγμή η κοινή πρακτική σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποιούν περίοδο απομόνωσης (καραντίνα) 14 ημερών για άτομα τα οποία είναι γνωστό ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης λόγω επαφής με γνωστές περιπτώσεις ήδη ασθενών ή λόγω ταξιδιού σε περιοχή που πλήττεται σοβαρά.
"Βάσει της ανάλυσης των διαθέσιμων δεδομένων, η τρέχουσα σύσταση 14 ημερών για καραντίνα είναι λογική, αν και με αυτήν την περίοδο ορισμένες περιπτώσεις θα χάνονται μακροπρόθεσμα", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Justin Lessler, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Bloomberg.

Αν η έρευνα αυτή είναι ακριβής, τότε αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1000 ανθρώπους που παίρνουν εξιτήριο μετά από καραντίνα, ο ένας είναι ακόμα ασθενής και εξακολουθεί να μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό!

Αυτό το νούμερο μπορεί να σας ακούγεται μικρό, αλλά αν λάβετε υπόψιν σας το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε είναι ευνόητο ότι το να εξακολουθεί να μεταδίδει τον κορωνοϊό κάποιος που έχει ήδη μείνει αποκλεισμένος για δύο εβδομάδες, δημιουργεί πολύ σοβαρή πιθανότητα να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος εξάπλωσης, τουλάχιστον όσο δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει το εμβόλιο για την νόσο COVID-19.

Κορωνοϊός: Βοηθάει η καραντίνα, αλλά η προσωπική εγρήγορση του καθενός είναι πιο σημαντική

Μια ακριβής εκτίμηση της περιόδου επώασης της νόσου για έναν νέο ιό διευκολύνει τους επιδημιολόγους να υπολογίσουν την πιθανή δυναμική της επιδημίας. Επιτρέπει επίσης στους επαγγελματίες υγείας να σχεδιάζουν αποτελεσματικά μέτρα καραντίνας και άλλα μέτρα ελέγχου. Οι καραντίνες συνήθως επιβραδύνουν και μπορεί τελικά να σταματήσουν την εξάπλωση της λοίμωξης, ακόμη και αν υπάρχουν κάποιες περιστασιακές περιπτώσεις με περιόδους επώασης που υπερβαίνουν την περίοδο καραντίνας.
Ο Lessler σημειώνει ότι η απομόνωση των ατόμων με τρόπο που τους εμποδίζει να εργάζονται έχει τόσο προσωπικό όσο και κοινωνικό κόστος, το οποίο ίσως είναι πιο εμφανές όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι πρώτοι ανταποκριτές, όπως οι γιατροί και οι νοσηλευτές, βρίσκονται σε καραντίνα.
Η νέα εκτίμηση των 5,1 ημερών για την μέση περίοδο επώασης του κορωνοϊού είναι παρόμοια με τις εκτιμήσεις από τις πρώτες μελέτες αυτού του νέου ιού, οι οποίες βασίζονταν σε λιγότερα περιστατικά. Αυτή η περίοδος επώασης για τον SARS-CoV-2 βρίσκεται στο ίδιο εύρος με τον SARS-CoV, έναν διαφορετικό ανθρώπινο μολυσματικό κορωνοϊό που προκάλεσε μεγάλη έξαρση στη νότια Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ από το 2002 έως και το 2004. Για τον MERS-CoV (ο κορωνοϊός που προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά στη Μέση Ανατολή) με σχετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, η εκτιμώμενη μέση περίοδος επώασης είναι 5-7 ημέρες.

Ο ανθρώπινος κορωνοϊός, που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, έχει ενδείξεις ασθένειας-επώασης περίπου τριών ημερών.

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου COVID-19

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:

  • πυρετός
  • κούραση
  • ξηρός βήχας

Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν και:

  • πόνους γενικά στο σώμα
  • ρινική συμφόρηση
  • ρινική καταρροή
  • πονόλαιμο
  • διάρροια
Αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και εξελίσσονται σταδιακά. Μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άρρωστοι. Οι περισσότεροι (περίπου 80%) αναρρώνουν από την ασθένεια χωρίς να χρειάζονται ειδική θεραπεία. Περίπου 1 στους 6 που προσβάλλονται με τη νόσο COVID-19 ασθενεί σοβαρά και αναπτύσσει δυσκολία στην αναπνοή. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και διαβήτη, είναι πιο πιθανό να ασθενήσουν βαρύτερα. Περίπου το 2% των ατόμων με κορωνοϊό πεθαίνει. Οι ασθενείς με πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή επιβάλλεται να αναζητήσουν άμεσα ιατρική φροντίδα.
iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου