Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων -22 ερωτήσεις και απαντήσεις


Σε 22 χρήσιμες ερωτήσεις για όλα τα νέα μέτρα και τις ρυθμίσεις σχετικά με τον κορωνοϊό, απαντά με ανακοίνωσή της η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.


Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις σχετίζονται με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, με τα μέτρα για το Δημόσιο, τα νέα μέτρα αποφυγής μετάδοσης της ίωσης, τη διευκόλυνση ασθενών καθώς και ειδικές ρυθμίσεις για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ακολουθούν αναλυτικά οι 22 ερωτήσεις και απαντήσεις:

Νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων

1.Τι περιλάμβανε το πρώτο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα;

Την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε η πρώτη δέσμη μέτρων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις:
  • Την ενίσχυση του συστήματος υγείας, με τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, επιπλέον του υφιστάμενου προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας.
  • Τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, το κόστος της οποίας θα επιμερίζεται μεταξύ του Δημοσίου, της επιχείρησης και του εργαζόμενου, καθώς και τη νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια και διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας.
  • Την δυνατότητα αναστολής της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις που έχουν κάνει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

2.Τι περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή τώρα;

Τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ανακοίνωσαν για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που πλήττονται, τα παρακάτω μέτρα:
  • Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.
  • Χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
  • Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, με επιδότηση 100% του επιτοκίου, για δύο μήνες.
  • Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.
  • Αποζημίωση από τον κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ, στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.
  • Ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.
  • Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου, σε επιχειρήσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες.
  • Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
  • Παράταση της καταβολής της τακτικής επιδότησης ανεργίας, καθώς και του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, όπως και του βοηθήματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για δύο ακόμη μήνες.
  • Μείωση κατά 40%, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, του επαγγελματικού μισθώματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.
  • Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%, από 24%, σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό.
  • Αναστολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς, και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.
  • 'Αμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ύψους έως 30.000 ευρώ.
  • Αναστολή από τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο, των πληρωμών χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

3.Τι ακριβώς προβλέπεται για τις αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων;

Αφορούν τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, με την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Για τις επιχειρήσεις αυτές αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου η καταβολή - χωρίς τόκους και προσαυξήσεις - των οφειλών Μαρτίου, για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

4.Μετά τη λήξη της περιόδου ισχύος των αναστολών, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ;

Με τα ισχύοντα δεδομένα ναι, αλλά το θέμα εξετάζεται και θα δοθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, σε συνάρτηση με την ένταση και την έκταση των προβλημάτων.

5. Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με την επιστρεπτέα προκαταβολή;

Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Για την χρηματοδότηση κάθε επιχείρησης με τη μορφή αυτή, θα λαμβάνεται υπόψη η μείωση του τζίρου της, καθώς και το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των εργαζομένων. Προϋπόθεση και σε αυτή την περίπτωση, είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

6. Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή τι άλλο προβλέπεται για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων;

Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση.

Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
  • Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.
  • Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.
  • Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.
  • Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.
Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.

7.Πώς θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή;


Η συνέχεια εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου