Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Γιατί έχει τόσους νεκρούς στην Ιταλία και όχι στη Ν. Κορέα


Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ,
πολλοί ειδικοί αναρωτιούνται γιατί κάποιες χώρες έχουν υψηλό ποσοστό μετάδοσης και θνησιμότητας και άλλες όχι. Σίγουρα, τα τεστ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της μετάδοσης, ωστόσο οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να συνδέουν το θέμα της θνησιμότητας και με άλλους παράγοντες.

Δύο χώρες με έξαρση της επιδημίας ήταν η Νότια Κορέα και η Ιταλία.

Ο ρυθμός των τεστ
Στη Νότια Κορέα ο ρυθμός των τεστ ήταν πολύ υψηλός: 3.692 τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων από τις 8 Μαρτίου και η θνησιμότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 0,6%. Αντιθέτως, η Ιταλία κάνει τεστ σε 862 κατοίκους ανά εκατομμύριο και το ποσοστό θνησιμότητας είναι δεκαπλάσιο. Σύμφωνα με ειδικούς, ο ρυθμός των τεστ σώζει ζωές, καθώς βοηθά να περιοριστεί η επιδημία.

Όπως ξέρουμε, ο κορωνοϊός δεν έχει θεραπεία. Η θανάσιμη επιπλοκή που δημιουργεί είναι μία πολύ σοβαρή πνευμονία που οδηγεί σε πνευμονική ανεπάρκεια και όπως όλα δείχνουν αυτός είναι ο τρόπος που πεθαίνουν οι ασθενείς με COVID 19. Διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες μπορεί να το προκαλέσουν αυτό και οι γιατροί στις εντατικές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά συνέχεια.

Οπότε γεννάται το ερώτημα, γιατί είναι τόσο υψηλό το ποσοστό θανάτων στην Ιταλία και τόσο χαμηλό στη Νότια Κορέα;

Η σημασία της ηλικίας
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ από το 2005, το 28,6% του ιταλικού πληθυσμού ήταν άνω των 60 ετών – ο δεύτερος γηραιότερος πληθυσμός μετά την Ιαπωνίας όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33%. Στη Νότια Κορέα, μόλις το 18,5% του πληθυσμού είναι άνω των 60 ετών κατατάσσοντας τη χώρα στην 53η θέση παγκοσμίως.

Το στοιχείο αυτό αντανακλά άμεσα στην ανάλυση των θανάτων από τον κορωνοϊό σε κάθε χώρα. Στην Ιταλία, το 90% και πλέον των θανάτων ήταν άνθρωποι άνω των 70 ετών.

Αντιθέτως, το ξέσπασμα στη Νότια Κορέα χτύπησε πολύ νεότερους ανθρώπους. Μόλις το 20% των κρουσμάτων ήταν άνω των 60 ετών, ενώ η ηλικιακή ομάδα που επηρεάστηκε περισσότεροι ήταν άνθρωποι από 20 – 30 ετών, που αποτελούν σχεδόν το 30% των κρουσμάτων.

Το φύλο και το κάπνισμα
Και μετά υπάρχει και το θέμα του φύλου. Τα κρούσματα είναι μοιρασμένα μεταξύ των δύο φύλων, όμως το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι 50 – 50. Στην Κίνα, για παράδειγμα, το ποσοστό θνησιμότητας των αντρών ήταν 4,8% και των γυναικών μόλις 2,8% - μία πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό έκανε διαφορά και στη Νότια Κορέα όπου το 62% των κρουσμάτων ήταν γυναίκες.

Σημαντικός είναι και ο παράγοντας του καπνίσματος. Στη Νότια Κορέα τα περισσότερα κρούσματα ήταν νεαρές γυναίκες μη καπνίστριες, ενώ στην Ιταλία τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικιωμένοι άντρες, πολλοί εκ των οποίων είναι και καπνιστές.

Όλα αυτά τα δημογραφικά στοιχεία δείχνουν τη διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο χωρών και εξηγούν και τους αυξημένους θανάτους στο Σιάτλ των ΗΠΑ, για παράδειγμα, όπου αρρώστησαν πολλοί ηλικιωμένοι σε έναν οίκο ευεγηρίας.

economistas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου