ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Αυτά είναι τα 11 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν ενώ κοιμόμαστε


Όπως είναι φυσιολογικό, τη νύχτα θέλουμε να κοιμόμαστε γαλήνια προκειμένου να αντλούμε ενέργεια.
Παρ “όλα αυτά, είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος που ποτέ δεν έχει συναντήσει κάποιες παράξενες και δυσάρεστες αισθήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.

​Αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για τέτοιες εμπειρίες, οι οποίες παραμένουν ένα μυστήριο για την επιστήμη μέχρι σήμερα.

Παράλυση ύπνου

Αίσθημα: Το άτομο ξυπνάει τη νύχτα και δεν μπορεί να κινηθεί. Βιώνει τρομακτικές ψευδαισθήσεις και έχει την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος άλλος στο δωμάτιο. Στην αρχαιότητα, αυτή η κατάσταση συνδέθηκε με κακόβουλα κακά πνεύματα.

Γιατί συμβαίνει: Κανονικά, όταν κοιμόμαστε, είμαστε παράλυτοι, έτσι ώστε να μην υπνοβατούμε. Με την παράλυση του ύπνου, οι μύες μας «σβήνουν» όταν ο εγκέφαλος είναι ξύπνιος. Περίπου το 7% του πληθυσμού έχει παρουσιάσει παράλυση ύπνου τουλάχιστον μία φορά. Λένε ότι αυτό είναι πιο πιθανό όταν κοιμόμαστε ανάσκελα.

Υπναγωγικές ψευδαισθήσεις

Αίσθηση: Όταν ένα άτομο είναι στα πρόθυρα του ύπνου αλλά ακόμα ξύπνιο, βλέπει παράξενες εικόνες μπροστά στα μάτια του. Συχνά αυτά είναι τρομακτικά πρόσωπα και φανταστικά πλάσματα.

​Γιατί συμβαίνει: Αυτός είναι ένας από τους λίγους τύπους ψευδαισθήσεων που οι ψυχικά υγιείς άνθρωποι μπορεί να έχουν. Τα παιδιά τα έχουν συχνότερα, που μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θέλουν να κοιμηθούν. Τέτοιες ψευδαισθήσεις μπορεί να οφείλονται σε στρες ή απλώς σε καλή φαντασία. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν αν πάτε για ύπνο μεθυσμένοι. Λέμε ευχαριστώ στα νέα μας μέλη με κουπόνια αξίας 42€

Ομιλία κατά τον ύπνο

Αίσθηση: Συνήθως, το άτομο που πάσχει από somniloquy (ένας φανταχτερός όρος για την ομιλία κατά τον ύπνο) δεν έχει ιδέα γι “αυτό. Αυτή η κατάσταση δεν είναι απολύτως επικίνδυνη ψυχολογικά, αν και ένα άτομο με ένα τέτοιο πρόβλημα μπορεί να ανησυχεί για την αποκάλυψη των μυστικών του.

​Γιατί συμβαίνει: Οι άνδρες και τα παιδιά είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, και ο λόγος είναι το άγχος. Η ψυχή του ατόμου προσπαθεί να αντισταθεί σε ό, τι δεν συμφωνεί στην πραγματικότητα.

Όνειρο μέσα σε όνειρο

Αίσθηση: Το άτομο βλέπει ένα όνειρο, ξυπνά, αλλά παράξενα πράγματα συνεχίζουν να συμβαίνουν σε αυτό. Αποδεικνύεται ότι ονειρευόταν μέσα στο όνειρό του. Αυτό έχει εξερευνηθεί στην ταινία Inception. Με την επιτυχία της ταινίας, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν αυτό το φαινόμενο.

​Γιατί συμβαίνει: Οι εσωτεριστές πιστεύουν ότι αν βιώσετε ένα τέτοιο όνειρο, αυτό δείχνει την προδιάθεσή σας στις πνευματικές πρακτικές. Η επίσημη επιστήμη δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό.

Υπνοβασία

Αίσθηση: Αυτή η κατάσταση είναι το αντίθετο της παράλυσης του ύπνου – η συνείδηση κοιμάται, αλλά δεν παρατηρείται μυϊκή παράλυση. Στον ύπνο τους, οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, να καθαρίσουν ή ακόμα και να φύγουν από το σπίτι, κάτι που είναι συχνά πολύ επικίνδυνο. Το πρωί, δεν θυμούνται τίποτα.

​Γιατί συμβαίνει: Η υπνοβασία συμβαίνει περίπου στο 4,6-10,3% του πληθυσμού, ενώ τα παιδιά επηρεάζονται συχνότερα. Η αιτία είναι ακόμα άγνωστη, όπως και οι μέθοδοι θεραπείας.

Σύνδρομο έκρηξης της κεφαλής

Αίσθηση: Το άτομο ξυπνάει από μια αίσθηση μιας δυνατής έκρηξης ή ένα χτύπημα. Μερικές φορές ο ήχος φαίνεται εκκωφαντικός. Μπορεί να συνοδεύεται από ένα αυξανόμενο βουητό ή ένα φλας. Το φαινόμενο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά φοβίζει τους ανθρώπους. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είχαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

​Γιατί συμβαίνει: Αυτό συμβαίνει όταν, για κάποιο λόγο, υπάρχει αύξηση της νευρικής δραστηριότητας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία του ήχου. Μερικές φορές το σύνδρομο συνδέεται με την αϋπνία ή με jet lag.

Άπνοια ύπνου

Αίσθηση: Η άπνοια ύπνου είναι μια ξαφνική διακοπή της αναπνοής σε ένα όνειρο. Το άτομο ξυπνά ως αποτέλεσμα. Η ποιότητα του ύπνου μειώνεται, ο εγκέφαλος βιώνει στέρηση οξυγόνου και γίνεται δύσκολο να κοιμηθεί αρκετά. Η αρτηριακή πίεση επίσης κυμαίνεται κατά τη διάρκεια μιας άπνοιας, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα.

​Γιατί συμβαίνει: Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι μύες του φάρυγγα χαλαρώνουν, κάτι που μερικές φορές οδηγεί σε απόφραξη των αεραγωγών. Η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η γήρανση αυξάνουν τον κίνδυνο. Όμως υπάρχει λύση: μπορεί κανείς να το ανακουφίσει παίζοντας το didgeridoo, ένα αυστραλιανό όργανο αέρα.

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Αίσθηση: Πιθανώς όλοι είχαν περίεργα επαναλαμβανόμενα όνειρα, τα οποία αναπαράγουν συνεχώς την ίδια πλοκή.

​Γιατί συμβαίνει: Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί τέτοια όνειρα για να δώσει προσοχή σε κάτι που δεν παρατηρήσαμε στην καθημερινότητά μας. Αυτές οι ιστορίες θα επιστρέψουν μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση.

Εξωσωματική εμπειρία

Αίσθηση: Πρόκειται για ένα νευροψυχολογικό φαινόμενο κατά το οποίο ένας άνθρωπος, μεταξύ ξύπνιου και ύπνου, βλέπει τον εαυτό του από ένα μέρος έξω από το σώμα του. Για τους μυστικιστές και τους αποκρυφιστές, αυτό επιβεβαιώνει την ύπαρξη της ψυχής.





​Γιατί συμβαίνει: Το φαινόμενο είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί. Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι υπάρχει η ψευδαίσθηση της απομάκρυνσης του σώματος, δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί και γιατί προκύπτει. Δεν είναι επίσης σαφές πώς να το αντιμετωπίσουμε. Ωστόσο, κάποιοι γνωρίζουν πως να μπαίνουν σε αυτή τη κατάσταση εσκεμμένα. Το κάνουν για να διευρύνουν τα όρια των γνωστικών δυνατοτήτων τους.

Πτώση στο κρεβάτι

Αίσθηση: Μερικές φορές νιώθουμε σαν να μας έριξαν στο κρεβάτι μας από ψηλά. Αναπηδάμε και ξυπνάμε. Μερικές φορές πριν από αυτό, ονειρευόμαστε ότι πετάμε ή σκοντάφτουμε και πέφτουμε – ένα μάλλον δυσάρεστο συναίσθημα.

​Γιατί συμβαίνει: Ο ύπνος είναι παρόμοιος με τον θάνατο – ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή επιβραδύνεται, ο μυϊκός τόνος μειώνεται. Ο εγκέφαλος «τρομάζει», το αντιλαμβάνεται αυτό ως πραγματικό θάνατο και ελέγχει αν το άτομο είναι ζωντανό, στέλνοντας ερεθίσματα στους μύες.

Ξαφνική επιφώτιση κατά τη διάρκεια του ύπνου

Αίσθηση: Μερικές φορές δεν μπορούμε να βρούμε μια λύση σε ένα πρόβλημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, και έτσι συνεχώς το σκεφτόμαστε. Και τότε, σε ένα όνειρο, ο εγκέφαλος μας δίνει μια ιδέα. Τώρα το πιο σημαντικό μέρος είναι να το θυμηθούμε.

​Ο Ντμίτρι Μεντελέεφ, ρώσικος χημικός, είχε εμμονή με τη δημιουργία ενός περιοδικού πίνακα στοιχείων – και στη συνέχεια το είδε σε ένα όνειρο. Κάτι παρόμοιο συνέβη με τον χημικό August Kekulé όταν ονειρευόταν μια φόρμουλα για το βενζόλιο.

​Γιατί συμβαίνει: Μερικές φορές το υποσυνείδητό μας γνωρίζει ήδη την απάντηση, αν και δεν έχει ακόμη φτάσει στη συνείδηση. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το υποσυνείδητο είναι πιο ενεργό και θα μπορούσε να προσφέρει τη ενόραση. Ο ύπνος είναι υπέροχος, αλλά μερικές φορές προσφέρει ακόμη περισσότερα προνόμια.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου