ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

ΠΕΔ: Μέτρα άμεσης στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της Δυτικής Μακεδονίας

ΠΡΟΣ: Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Tροφίμων κ. Βορίδη Μαυρουδή

κύριοι Υπουργοί


Διαπιστώνοντας τις έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της Δυτικής Μακεδονίας λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας σε συνδυασμό με το κλείσιμο των συνόρων με την Αλβανία, το ΔΣ της ΠΕΔ διατυπώνει με την παρούσα επιστολή την κραυγή αγωνίας για την εξέλιξη και ακόμα και για τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα στην περιφέρειά μας αλλά και για τη διατροφική ασφάλεια στη χώρα μας.

Κρίνουμε απολύτως αναγκαίο η πολιτεία να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να προστατεύσει την πρωτογενή παραγωγή και τους ανθρώπους της, πριν οι επιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες. Στο πλαίσιο αυτό, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος αναμένει συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα τον ανακουφίζουν στην πράξη, επεκτείνοντας το προστατευτικό πέπλου της πολιτείας και στον ευαίσθητο αυτόν τομέα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε σκόπιμη την ένταξη και του πρωτογενή τομέα στη λίστα με τους πληγέντες, συνοδευόμενη με μέτρα όπως παρατάσεις σε ασφαλιστικές εισφορές, φοροελαφρύνσεις, διευκολύνσεις σε δανειακές υποχρεώσεις κλπ. Ζωτικής, επίσης σημασίας είναι και πρωτοβουλίες για την αναστολή διακοπών ρεύματος, επιστροφές πετρελαίου και ευνοϊκότερους διακανονισμούς, τη διασφάλιση ρευστότητας μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων και τις αποπληρωμές των ενισχύσεων και αποζημιώσεων με γρήγορες διαδικασίες.

Εκ των ων ουκ άνευ είναι και η ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων που υπέστησαν ισχυρή απώλεια εισοδήματος αυτό το Πάσχα με την μη διάθεση των αμνοεριφίων. Μια ισχυρή ενίσχυση της τάξης των 20-30 ευρώ το ζώο πέρα από τη διασφάλιση εισοδήματος θα έδινε και κίνητρο ενίσχυσης του ζωικού κεφαλαίου και θα προκαλούσε και σημείο καμπής για να σταματήσει η διαρκής φθορά του συγκεκριμένου κλάδου.

Πέρα όμως από αυτά τα αυτονόητα μέτρα υποστήριξης πρέπει να υπάρξει άμεσα σαφήνεια ως προς τις εξελίξεις στο θέμα των εργατών γης. Αυτή τη περίοδο και μέχρι το τέλος του μήνα οι αγρότες κάνουν τις καλλιεργητικές επιλογές τους και αν δεν υπάρχει σαφής προοπτική να έχουν διαθέσιμους εργάτες για να βοηθήσουν στην παραγωγή (πχ. η παραγωγή οσπρίων όπως τα φασόλια Πρεσπών και Καστοριάς χρειάζεται εργατικά από τα τέλη Μαΐου) δεν θα σπείρουν όλα τα χωράφια τους παρά μόνο αυτά που μπορούν να φροντίσουν οι ίδιοι με τις οικογένειές τους. Στη συνέχεια μάλιστα το πρόβλημα θα ενταθεί όταν θα αρχίσει η συγκομιδή καλοκαιρινών φρούτων.

Δεν είναι μόνο το εισόδημα των αγροτών που διακυβεύεται σε αυτή την υπόθεση αλλά και η διατροφική ασφάλεια της πατρίδα μας αν επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια για την παγκόσμια εξέλιξη της πανδημίας και αρχίσουν οι χώρες σε λίγο καιρό να διακρατούν τρόφιμα με το ίδιο τρόπο που σήμερα διακρατούν μάσκες και αντισηπτικά.

Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της διαθεσιμότητας εργατών γης όπως έδωσαν άλλες χώρες σαν τη Γερμανία. Αν επιλέξει η χώρα για την ασφάλεια της υγείας του πληθυσμού να μην υπάρχουν εργάτες γης στην ύπαιθρο, τότε θα πρέπει να καλυφθεί η εισοδηματική απώλεια των γεωργών  και των απασχολούμενων στην οικογενειακή εκμετάλλευση, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο καλύπτονται οι υπόλοιποι πληττόμενοι κλάδοι από τα μέτρα και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον κρίνουμε απαραίτητη την ένταξη όλων των ΚΑΔ των αγροτών στο πρόγραμμα στήριξης των 800€, μέτρα στήριξης των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών, στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας με αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης και χρηματοδότηση της αγροτικής δραστηριότητας με μηδενικό επιτόκιο και εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Τέλος, κρίνουμε απολύτως απαραίτητη αυτήν την εποχή την εκπόνηση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για την μετά τον κορωνοϊό εποχή, το οποίο θα στηρίζει τα προϊόντα επισιτιστικής επάρκειας που θεωρούνται οι αιχμές του δόρατος των εξαγωγών και της οικονομίας της χώρας.

Προσβλέποντας στην ανταπόκρισή σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτ. Μακεδονίας
Γεώργιος Δασταμάνης
Δήμαρχος Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου