Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Το Πάσχα όλου του κόσμου -Έθιμα από άλλες χώρες



Το Πάσχα δεν  είναι καθαρά Ελληνική υπόθεση και  σε κάποιες χώρες τα βαμμένα κόκκινα  αυγά, τα τσουρέκια και οι λαμπάδες δεν είναι must για τις
παραδόσεις τους, διαβάστε μερικά παράξενα έθιμα και αντιλήψεις από όλο..
τον κόσμο αποκλειστικά για τη νεκρανάσταση του Θεανθρώπου που προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

1. Οι… φτερωτές καμπάνες στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο
Στις χώρες  αυτές υπάρχει ο μύθος ότι  οι καμπάνες των εκκλησιών ταξιδεύουν για λίγες ημέρες στη Ρώμη και  επιστρέφουν το πρωί του Πάσχα, ενώ  υποτίθεται ότι φέρνουν μαζί τους πεσκέσια και συγκεκριμένα, χρωματιστά αυγά και σοκολατένια λαγουδάκια.
Καμπάνες και Άγιος Βασίλης σημειώσατε Χ, λοιπόν.
Αυτή η  παράδοση πιθανώς ξεκίνησε εξαιτίας του γεγονότος ότι όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα κανένας αχός καμπάνας δεν  ακούγεται ως ένδειξη πένθους  για τον Ιησού Χριστό.

2. Γλυκό ή πείραγμα  στη Σουηδία 
Μικρά παιδιά ντυμένα  σαν μικρούς μάγους ή μάγισσες μας φέρνουν στο μυαλό το Halloween, εντούτοις αν βρεθείτε αυτές τις ημέρες στη Σουηδία μην παραξενευτείτε αν ακούσετε τη φράση «γλυκό ή πείραγμα». Το Πάσχα για τους Σουηδούς συνήθως πέφτει παράλληλα με τη νύχτας Walpurgis, την 30η Απριλίου. Η νύχτα Walpurgis εορτάζεται με το άναμμα δαυλών, ώστε να διώξουν μακριά διαβολικά πνεύματα και μάγισσες.
 Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη που προηγείται της  νύχτας Walpurgis, τα μικρά κορίτσια γίνονται μαγισσούλες, βάφουν το πρόσωπό τους και στη συνέχεια πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να μαζέψουν γλυκά. Και επειδή το έθιμο αυτό λαμβάνει χώρα το Πάσχα, παράλληλα με τα κακά πνεύματα διώχνουν και τον Ιούδα, ενώ το μενού της ημέρας περιλαμβάνει το γεύμα gravlax, δηλαδή νωπό σολομό, μαριναρισμένο με αλάτι, ζάχαρη και φρέσκο ​​άνηθο. 

3. Ξύλο στις γυναίκες  με καμουτσίκι 

Μπορεί οι ημέρες του Πάσχα να είναι ημέρες κατάνυξης και κάθαρσης, όμως, στην Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, η παράδοση θέλει τους άντρες να χτυπούν τις γυναίκες ή τις φιλενάδες τους τη Μεγάλη Δευτέρα με ένα χειροποίητο καμουτσίκι, φτιαγμένο από ιτιά και διακοσμημένο με μια χρωματιστή κορδέλα στην άκρη του. Για ποιο λόγο τις χτυπάνε; Σύμφωνα με το μύθο το χτύπημα είναι συμβολικό και δεν το κάνουν επειδή το ξύλο… βγήκε από τον Παράδεισο, αλλά για καλή τύχη και για να διατηρήσουν οι γυναίκες τους την υγεία και την ομορφιά τους τον επόμενο χρόνο. Βέβαια και οι γυναίκες παίρνουν πίσω ένα μέρος εκδίκησης, αφού τους «λούζουν» κανονικότατα με κουβάδες κρύου νερού! Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το κρύο νερό κάνει καλό στην επιδερμίδα. Και αυτές για την ομορφιά των αντρών τους νοιάζονται, βρε...

4. «Ω έλατο…» στη  Γερμανία 

Γιατί να στολίζουμε δέντρο μόνο τα Χριστούγεννα; Θέλουμε  και Το Πάσχα! Αυτό πρέπει να είχε στο  μυαλό της και η οικογένεια Kraft από το Saalfeld της Γερμανίας, η οποία από το 1965 άρχισε να στολίζει με πλαστικά αυγά ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού της. Η παράδοση αυτή που απέκτησε και άλλους οπαδούς είναι το γεγονός της χρονιάς για όλη την πόλη, ενώ τα πλαστικά αυγά αντικαταστήθηκαν από αληθινά και μάλιστα διακοσμημένα με πανέμορφα σχέδια, ενώ η οικογένεια διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα στο internet  για το λόγο αυτό (eierbaum-saalfeld.de).

5. Οβελίας «βουτυρωτός»  αντί σουβλιστός στην Πολωνία! 


Ένας Πολωνός  σεφ, ο Baranek Wielkanocny, αποφάσισε να δώσει  άλλη γεύση στο αρνάκι γάλακτος και  να δώσει κυριολεκτική σημασία στην έννοια «γάλα». Έτσι, δημιούργησε ειδικά για το πασχαλινό γεύμα ένα  αρνί φτιαγμένο αποκλειστικά από  βούτυρο, το οποίο είναι προς κατανάλωση. Στην Πολωνία, επίσης, για να φαγωθεί το αρνί (κλασικό ή βουτύρου) πρέπει να ευλογηθεί από έναν ιερέα, ενώ πάντα ξεκινούν να το τρώνε από την ουρά μέχρι τέλος, να φτάσουν στο κεφάλι.

Για όσους θέλουν έναν «εναλλακτικό» οβελία, εδώ μπορούν να βρουν την καταλληλότερη συνταγή capnrons.com

6. Ο χορός του  θανάτου στην Ισπανία  
Στην Verges της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο παραδοσιακός "χορός του θανάτου" που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης. Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.

7. Ομελέτα «γκίνες»  στη Γαλλία
Περισσότερα από 4.500 αυγά χρησιμοποιούνται το Πάσχα για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους  δρόμους της πόλης Haux στην Γαλλία. Το γεύμα αναμένεται να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα και «τηγανίζεται»  στην κεντρική πλατεία του  Haux την ώρα του μεσημεριανού. Στα ύψη η χοληστερίνη για τους Γάλλους!

8. Πασχαλιάτικες πηγές στην Ελβετία 
Στην Ελβετία, τα χωριά  μετατρέπουν τις πηγές σε πασχαλινές κρήνες, χρησιμοποιώντας χαρτί, λουλούδια  και βαμμένα αυγά για τη διακόσμησή τους. Το έθιμο αυτό σύμφωνα με την παράδοση γίνεται για να τιμήσουν το σύμβολο του νερού και την ιδιαίτερη σημασία του στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.

9.  Bilby το λαγουδάκι για τους Αυστραλούς 


Το πασχαλινό λαγουδάκι  είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο  του Πάσχα, προερχόμενο από την Αμερική. Το βλέπουμε παντού σε όλα τα μαγαζιά και σε όλες τις βιτρίνες. Στην Αυστραλία, όμως, προτιμούν το τοπικό μαρσιποφόρο, το Bilby και όχι το σοκολατένιο.


10. Φιλιά με πορτοκάλια  και όχι γκι  στην Αγγλία 

Στο φεστιβάλ Hocktide στο Hungerford της Μ. Βρετανίας, η αστυνομία καλεί όλους τους άντρες στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί, δυο τυχεροί εκλέγονται και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, δίνοντας πορτοκάλια στις γυναίκες με αντάλλαγμα ένα φιλί. Τα φιλιά κάτω από το γκι τα Χριστούγεννα στην αλλαγή του χρόνου, φαίνεται δεν ήταν αρκετό για τους Άγγλους…


11.Ψάρι  «χωματιστό» στην  Αίγυπτο

Και μπορεί τη Μεγάλη Εβδομάδα να κάνουμε αυστηρή νηστεία, εντούτοις στην Αίγυπτο τη Μεγάλη Δευτέρα, συνηθίζεται να τρώνε ψάρι, το οποίο μάλιστα προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα, μια παράδοση που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ..


12. Το κάψιμο του  Ιούδα δεν είναι  μόνο ελληνικό  έθιμο

Και όμως, δεν  καίμε μόνο εμείς τον Ιούδα, αλλά και πολλές άλλες ορθόδοξες ή  καθολικές κοινωνίες, όπως στην Ισπανία, την Πορτογαλία και το Μεξικό. Το ομοίωμα του κρεμασμένου Ιούδα καίγεται, αφού περάσει από δίκη λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Ο Ιούδας μπορεί επίσης, να έχει τη μορφή ενός πολιτικού προσώπου και πολλές φορές κατά την καύση του να ακολουθούν πυροτεχνήματα.
Αξίζει να σημειώσουμε  ότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες συζητήσεις για την πολιτική ορθότητα αυτής της πράξης με μερικούς ανθρώπους θεωρούν το έθιμο αυτό αντισημιτικό. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονταν στο γεγονός ότι στη Λατινική Αμερική το έθιμο αυτό ονομάζεται "το κάψιμο του Εβραίου " και όχι του Ιούδα. Ωστόσο, η Ορθόδοξη Εκκλησία υπερασπίστηκε την παράδοση αυτή και δεν έλαβε κανένα μέτρο στον περιορισμό ή την απαγόρευσή της.


13. Η αυτοσταύρωση  στις Φιλιππίνες 

Στις Φιλιππίνες αρκετοί  ευσεβείς Καθολικοί δοκιμάζουν την αυτοσταύρωση, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά το πόσο υπέφερε ο Ιησούς. Η ιδέα πίσω από αυτή τη νοσογόνο τελετουργία είναι η κάθαρση και άφεση αμαρτιών. Η ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία προσπαθεί επανειλημμένως να αποθαρρύνει τους οπαδούς αυτής της πρακτικής, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία.
Μάλιστα, πιστεύεται ότι η αυτοσταύρωση είναι μόνο μία από τις παραδόσεις των  αρχαίων θρησκειών των Φιλιππίνων που διατηρήθηκαν στο χρόνο, όπως και το αυτοσμαστίγωμα.
Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε λόγω μιας εσφαλμένης ερμηνείας στην προς Ρωμαίους επιστολή του Παύλου στο σημείο 8:13, όπου γράφει: «εἰ γὰρ κατὰ σάρκα ζῆτε, μέλλετε ἀποθνήσκειν· εἰ δὲ Πνεύματι τὰς πράξεις τοῦ σώματος θανατοῦτε, ζήσεσθε. (Απόδοση)Διότι, εάν ζήτε κατά τας επιθυμίας της σαρκός, μέλλετε να αποθάνετε τον αιώνιον θάνατον. Εάν όμως, με τας πνευματικάς δυνάμεις που χαρίζει το Πνεύμα, αποστρέφεσθε και νεκρώνετε τας κακάς πράξεις του σώματος, θα ζήσετε αιωνίως πλησίον του Θεού. Πολλοί άνθρωποι το ερμηνεύουν ως: «Απονεκρώνω/ Ταπεινώνω τις πράξεις της σάρκας» ως μια ενθάρρυνση να προκληθεί πόνος στο σώμα κάποιου, ώστε να εξαγνίσει με αυτόν τον τρόπο την ψυχή του.  

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου