ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΟΥ 1995 - Γράφει ο Σοφοκλής Εταιρίδης

Ως πρόεδρος της Γεωγραφικής Ενότητας Βεντζίων του νομού Γρεβενών, ο Σοφοκλής Εταιρίδης, μιλά για τα προβλήματα της Ενότητας, που προέκυψαν από τον σεισμό, στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή

Πέρασαν είκοσι πέντε (25) χρόνια από τον σεισμό της 13ης Μαϊου 1995.


Δεν θα αναφέρω τις καταστροφές τις οποίες προξένησε, ούτε το πώς δεν είχαμε κανένα θύμα, λόγω ημέρας, λόγω ώρας κ.ά.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, πήγαινα κάθε ημέρα στο χωριό μου, για να κάνω αυτό που κάνουν όλοι αυτήν την εποχή, να κόψω τα χόρτα που μεγαλώσανε.

Το τοπίο των Βεντζίων τον μήνα Μάϊο είναι καταπληκτικό, το πράσινο σε όλες τις αποχρώσεις του, ανοιχτό πράσινο τα κριθάρια, ποιο σκούρο πράσινο τα σιτάρια, διαφορετικό πράσινο οι φακές οι λεβάντες και τα αμπέλια, και με το βαθύ πράσινο τα πεύκα στον παππά, στην Κνίδη και στον Άγιο Αθανάσιο του Κέντρου.

Τα Βέντζια έως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 όλα τα χωριά είχαν κόσμο χωρίς τις απαραίτητες υποδομές.

Η γενιά των πατεράδων μας, που αγαπούσαν τα χωριά τους στα οποία μεγαλώσανε, τους έδωσε το κίνητρο ο σεισμός και επένδυσαν χρήματα και έκαναν πολύ ωραία και μεγάλα σπίτια, παίρνοντας οι περισσότερο δάνεια για την υλοποίηση των ονείρων τους.

Και τώρα που έγιναν όλα ωραία χωριά και που έχουν όλοι πολύ ωραία και καινούργια σπίτια, λόγω σεισμού, με όλες τις υποδομές σε όλα τα χωριά, νερό, υπονόμους, άσφαλτο, δεν έχουν το πιο βασικό στοιχείο για έναν άνθρωπο.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΣΜΟ.

Τα βλέπεις και σε πιάνει θλίψη, μαρασμός, δεν υπάρχουν ανοιχτά καφενεία, δεν κυκλοφορούν άνθρωποι να ανταλλάξεις δύο κουβέντες και σε πιάνει ένα συναίσθημα μοναξιάς.

Θέλω να αναφέρω την δικιά μου εξήγηση, που δεν έχουν τα χωριά κόσμο.

Ξέρω ότι την δεκαετία του 1980 με πενήντα στρέμματα σχεδόν έβγαζα την φοιτητική μου χρονιά. Με τα σημερινά δεδομένα, με πενήντα στρέμματα δεν βγάζεις ούτε ένα μήνα φοιτητής.

Άρα η ουσία της υπόθεσης είναι τα χρήματα, τα εισοδήματα των κατοίκων.

Ο νομός Γρεβενών και ειδικά τα Βέντζια είναι μια γεωργοκτηνοτροφική περιοχή, όπου από την στιγμή που έχουν πέσει πολύ χαμηλά οι τιμές των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, δε μπορεί να θρέψει πολύ κόσμο η περιοχή με αποτέλεσμα να ερημώσει.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των ανίσων ….. μας έλεγε ο μεγάλος δάσκαλος Αριστοτέλης πριν 2.300 χρόνια.

Δεν μπορείς να αφήνεις ελεύθερη διακίνηση γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων –παγκοσμιοποίηση-, όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά εισοδημάτων διαβίωσης νοικοκυριών ανάμεσα σε κράτη.

Ένα παράδειγμα, δεν μπορεί να ανταγωνιστή ο δικός μας γεωργός, που θέλει 1000 ευρώ τον μήνα για να ζήσει, έναν γεωργό της Λατινικής Αμερικής που του αρκούν 100 ευρώ τον μήνα ως εισόδημα επιβίωσης.

Οι πολιτικές αυτές έχουν περάσει, έχουν ψηφισθεί με συνθήκες από την Ευρωπαϊκή Ένωση την δεκαετία του 1990-2000.

Εξυπακούεται ότι ένα κράτος με κοινωνική πολιτική, δεν αφήνει τον φτωχό κόσμο να πεινάσει και εφαρμόζει προστατευτική πολιτική.

Οι μεγάλοι έμποροι, το μεγάλο κεφάλαιο που επέβαλε την ισότητα των ανίσων, επέβαλλαν την παγκοσμιοποίηση δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών και είναι αυτοί που κερδίζουν και ελέγχουν τις αγορές παγκόσμια.

Έτσι τα χωριά που μπορούσαν να θρέψουν πενήντα και εκατό οικογένειες, τώρα δεν μπορούν να θρέψουν ούτε δέκα, γαυτό φθάσαμε στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και την ερημοποίηση των Βεντζίων.

Σε όλες αυτές τις δυσκολίες που μας έφερε ο σεισμός, υπήρχαν στιγμές που μας έφερε και γέλιο, και θα αναφέρω ένα γεγονός που θυμήθηκα.

Το συμβούλιο Περιφερειακής Ενότητας Βεντζίων, αποφάσισε να συνεδριάσει στο Κοινοτικό Κατάστημα Παλαιοχωρίου αντί στης Κνίδης, για λόγους που δεν θυμάμαι. Ο πρόεδρος Παλαιοχωρίου ως οικοδεσπότης κάθισε στην κεφαλή του μεγάλου τραπεζιού με την πλάτη στο παράθυρο, που έβλεπε στην πλατεία του χωριού.

Πίναμε καφέδες μέχρι να έρθουν και οι σύμβουλοι από τον Έξαρχο και για μια στιγμή παρατηρώ να έρχονται παππούδες και γιαγιάδες με καρότσια και να μπαίνουν ο ένας πίσω από τον άλλο, σχηματίζοντας έτσι μια αρκετά μεγάλη σειρά.

Ρώτησα τον πρόεδρο κ. Χρήστο Καλπίνη, εάν θα μοιράσει τρόφιμα στον κόσμο του χωριού.

-Όχι μου απάντησε ο πρόεδρος.

Τότε γιατί έχουν μαζευτεί οι παππούδες έξω με τα καρότσια του είπα.

-Ποιοί μου είπε και γυρνάει αμέσως να δεί.

Ανοίγει γρήγορα το παράθυρο και τους λέει.

-Τί χαλεύετε εδώ με έντονο ύφος.

Μία γιαγιά του απαντά.

-Πρόεδρε δεν μας είπες από τα μεγάφωνα να έρθουμε να πάρουμε τα κοτόπουλα;


-Βρε ποιά κοτόπουλα;; Τα πρωτόκολλα σας είπα …..

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου