ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Μια πόλη σε δύο χώρες: Το βελγικό κομμάτι της είναι σε καραντίνα και δύο στενά πιο κάτω, στο ολλανδικό τμήμα της ανοίγουν τα μπαρ!


Στο εσωτερικό της Ολλανδίας, λίγα μόνο χιλιόμετρα από τα βελγο-ολλανδικά σύνορα βρίσκεται μια μικρή πόλη του Βελγίου που
διαθέτει τα πιο περίπλοκα σύνορα κράτους στον κόσμο.


Το Μπάαρλε Χέρτογκ ανήκει στο Βέλγιο και ως εκ τούτου, οι κάτοικοί του είναι πολιτογραφημένοι Βέλγοι πολίτες. Ωστόσο, η πόλη του Βελγίου αποτελεί ένα ζωντανό παζλ από κομμάτια βελγική γης, περίκλειστα εντός της ολλανδικής επικράτειας.

Για την ακρίβεια, το Μπάαρλε-Χέρτογκ διαθέτει τη δίδυμη ολλανδική πόλη του, το Μπάαρλε Νασάου με την οποία μοιράζεται τον αέρα, τα σύννεφα, αλλά και δρόμους, ακόμη και τμήματα από σπίτια και καταστήματα.


Τα σκούρα κομμάτια του χάρτη συναποτελούν τη βέλγικη πόλη που βρίσκεται περίκλειστη εντός ολλανδικού εδάφους
Τα σκούρα κομμάτια του χάρτη συναποτελούν τη βέλγικη πόλη που βρίσκεται περίκλειστη εντός ολλανδικού εδάφους


Η βελγική πόλη δεν βρίσκεται απλά εντός των ολλανδικών συνόρων, είναι διάσπαρτη μεταξύ κομματιών γης που ανήκουν στην ολλανδική «δίδυμη αδερφή της». Αν ποτέ περπατήσει κανείς εκεί, μπορεί το ένα του βήμα να είναι σε ολλανδικό και το άλλο σε βελγικό έδαφος.


Βίντεο: Οι δίδυμες πόλεις με τα ασυνήθιστα σύνορα σε Βέλγιο και Ολλανδία

Ο τρόπος να καταλάβει κανείς αν βρίσκεται στην Ολλανδία ή το Βέλγιο είναι μια σειρά
από λευκούς σταυρούς ζωγραφισμένους στο έδαφος, οι οποίοι και ορίζουν τα
σύνορα. 

Συνήθως σε κάποιο σημείο του πλακόστρωτου διακρίνονται και τα διακριτικά των χωρών, B για το Βέλγιο και NL για την Ολλανδία.








Σπίτια και καταστήματα σε δύο εδάφη, στο Βέλγιο και την Ολλανδία


Η έκταση που ανήκει στο Βέλγιο αποτελείται από 24 χωριστά τμήματα γης, πράγμα που κάνει τα σύνορα μέσα στην πόλη ιδιαίτερα περίπλοκα. Πολλές φορές τα σύνορα περνούν και μέσα από τα σπίτια χωρίζοντας τα ανάμεσα στις δύο χώρες, με το σαλόνι να πατάει σε ολλανδικό έδαφος και την κουζίνα σε βελγικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σπίτι και ο ένοικός του ανήκει συνήθως στη χώρα όπου βλέπει η κεντρική πόρτα του.





Αριστερά βρίσκεστε σε ολλανδικό και δεξιά σε βελγικό έδαφος


Το περίπλοκο αυτό σύστημα κρατά από την μεσαιωνική εποχή και οι Κάτω Χώρες δεν φαίνεται να δυσκολεύονται, ούτε να δυσανασχετούν με την δισυπόστατη εθνική ταυτότητα των πόλεών τους. 
Κάποια φορά μόνο, όταν η Ολλανδία επέβαλε σε μπαρ να κλείνουν νωρίς, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι ιδιοκτήτες και οι θαμώνες να μετακινούν τις καρέκλες τους λίγα μέτρα ώστε να βρίσκονται σε βελγικό έδαφος και έτσι να μπορούν να λειτουργούν πέραν του ωραρίου που επέβαλε η ολλανδική Αρχή.



Η μεσαιωνική λύση στην πόλη του Βελγίου στα χρόνια του κορωνοϊού

Έφτασε όμως η μέρα που τα σύνορα αυτά, που για αιώνες ήταν μόνο σταυροί στο έδαφος, αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην καθημερινότητα των κατοίκων της πόλης, κατά κύριο λόγο του Βελγίου.

Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης σημειώνει αρκετά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με το CNN, διπλάσιο συγκριτικά με την Ολλανδία (σαν αριθμό ανά εκατομμύριο πληθυσμού). Αυτό σημαίνει πως οι δύο χώρες έχουν λάβει διαφορετικά μέτρα περιορισμού κατά τη διάρκεια της καραντίνας.





Οδοφράγματα σηματοδοτούν τα εδάφη Βελγίου και Ολλανδίας εν μέσω κορωνοϊού



Η Ολλανδία έχει σχεδιάσει το άνοιγμα των καφέ από την 1 Ιουνίου, κάτι που για το Βέλγιο παραμένει ακόμη ένα μυστήριο. Την ίδια ώρα, η Ολλανδία είχε επιτρέψει τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων λιανικής πώλησης, την ώρα που στο Βέλγιο αυτά θα ανοίξουν, καλώς εχόντων των πραγμάτων τη Δευτέρα 18 Μαΐου. Φανταστείτε λοιπόν έναν πολίτης της πόλη Μπάαρλε Χέρτογκ να παρακολουθεί τα καφέ δυο μέτρα πιο πέρα να λειτουργούν, αλλά να απαγορεύεται για εκείνον να τα επισκεφτεί.

«Δεν μου επιτρέπεται να ανοίξω. Αλλά 50 μέτρα, στην άλλη άκρη, οι καφετέριες και τα εστιατόρια ανοίγουν την 1η Ιουνίου. Και δεν μου επιτρέπεται να τα επισκεφτώ, γιατί ζω στο Βέλγιο» δηλώνει στο CNN για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση λόγω κορωνοϊού, η Μονίκ Βαν Ντερ Κρογκτ, ιδιοκτήτης καφετέριας στη βελγική πλευρά.





Τα σύνορα τέμνουν σπίτια, πόρτες και καταστήματα


Ακόμη πιο κωμικοτραγική είναι η περίπτωση του 63χρονου Βέλγου Τζούλιαν Λίμανς, του οποίου το σπίτι βρίσκεται ακριβώς επάνωστα σύνορα.
«Το 90% είναι στην ολλανδική πλευρά. Μόνο ένα 10% - η τουαλέτα – είναι στο Βέλγιο» λέει χιουμοριστικά.
Εκείνο όμως που λαμβάνεται υπόψη είναι η κεντρική είσοδος που εν προκειμένω βρίσκεται στο Βέλγιο, γεγονός που σημαίνει πως ο άνδρας δεν μπορεί να ψωνίσει, εν καιρώ καραντίνας, στην ολλανδική πλευρά.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου