ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 3 Μαΐου 2020

Εσύ το ήξερες; - Αυτές είναι οι απίστευτες χρήσεις που έχουν τα τσόφλια αυγών



Όλοι μας, αμέσως μετά το «σπάσιμο» ενός αυγού σπεύδουμε να πετάξουμε στον κάδο των
απορριμάτων το τσόφλι του, καθώς είναι κάτι «άχρηστο», ή έτσι πιστεύαμε μέχρι πρότινος.
​Γιατί αυτά τα «σκουπίδια» μπορούν να αντικαταστήσουν πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης, από απορρυπαντικά σπιτιού μέχρι υλικά ζωγραφικής για τα παιδιά.
Λίπασμα για τις γλάστρες
Αρκεί να αφαιρέσουμε την εσωτερική, διάφανη μεμβράνη από τα τσόφλια των αβγών που χρησιμοποιήσαμε στη μαγειρική και να τα αποθηκεύσουμε να στεγνώσουν σε ένα μεγάλο δοχείο. Κατόπιν, τα σπάμε σε μικροσκοπικά κομμάτια, π.χ. με γουδοχέρι ή με μια μεγάλη κουτάλα, και τα απλώνουμε σε ελαφρώς μαλακό χώμα μέσα στις γλάστρες ή στον κήπο μας. Θα γίνουν πολύτιμη πηγή ανθρακικού ασβεστίου για τα φυτά μας και θα μειώσουν την «εχθρική» οξύτητα του εδάφους.
Καθαριστικό προσώπου
Ρίχνουμε ένα τσόφλι αβγού σε μικρό δοχείο που περιέχει μηλόξιδο και το αφήνουμε να μουλιάσει για μερικές μέρες. Σύμφωνα με το Reader’s Digest, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα σαν ένα φυσικό καθαριστικό προσώπου, π.χ. σε ήπιους ερεθισμούς.
Μάσκα προσώπου για λάμψη
Λιώνουμε τσόφλι αβγού σε γουδοχέρι, μέχρι να γίνει σκόνη. Το ανακατεύουμε με ασπράδι αβγού, απλώνουμε το μείγμα στην επιδερμίδα του προσώπου μας και αφήνουμε αυτή την αυτοσχέδια μάσκα να στεγνώσει. Ξεπλένουμε καλά. Ίσως ανακαλύψουμε ένα νέο μυστικό ομορφιάς για νεανική λάμψη.
Καθαριστικό σπιτιού
Μια μη τοξική και άοσμη συνταγή; Συγκεντρώνουμε τα τσόφλια από περίπου δέκα αβγά, τα απλώνουμε σε ένα ταψί και τα αφήνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο ή στο φούρνο, για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Τα πολτοποιούμε, μέχρι να γίνουν σκόνη, είτε σε γουδί είτε σε μπλέντερ. Θέλουμε να βγει περίπου ένα φλιτζάνι.
​Σε ένα γυάλινο βάζο, τα αναμειγνύουμε με 3 φλιτζάνια μαγειρική σόδα. Όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε το μείγμα, απλά το διαλύουμε σε ξίδι ή νερό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, μεταξύ άλλων, σε κατσαρόλες με υπολείμματα φαγητού,  σε πόρτες ντους που έχουν πιάσει βρομιά και σε καπάκια από λεκάνες τουαλέτας.
Καθαριστικό για θερμός καφέ
Στο εσωτερικό του σκεύους έχει σχηματιστεί μια στρώση από καφέ υπολείμματα, που δεν λέει να καθαρίσει, όσο καλά κι αν το τρίβουμε; Για μια ακόμα φορά, το τσόφλι αβγού υπόσχεται να δώσει τη λύση. Το σπάμε σε πολύ μικρά κομμάτια, το ανακατεύουμε με ζεστό νερό, ρίχνουμε το μείγμα στο θερμός και χτυπάμε καλά για λίγα λεπτά, ώστε να διαλυθούν οι λεκέδες.
Γλαστράκια για βότανα
Την επόμενη φορά που θα σπάσουμε ένα αβγό, ας προσπαθήσουμε να το ανοίξουμε ψηλά στη μύτη ώστε να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το μήκος του. Στη συνέχεια, ξεπλένουμε το τσόφλι προσεκτικά, το αφήνουμε να στεγνώσει και το τοποθετούμε ξανά στη χαρτονένια αβγοθήκη. Με μια λεπτή βελόνα, ανοίγουμε μια τρύπα στον πάτο του, για αποστράγγιση του νερού, και το γεμίζουμε στο μεγαλύτερο μέρος με χώμα.





​Φυτεύουμε σπόρους για αρωματικά φυτά, ακολουθώντας τις οδηγίες, και ποτίζουμε συστηματικά. Όταν αρχίσουν να ξεφυτρώνουν τα βλαστάρια, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε όπως είναι (χωρίς να αφαιρέσουμε το τσόφλι) σε κανονική γλάστρα.
Διαχωριστής κρόκων
Αυτό το τρικ μάλλον θα το γνωρίζουμε ήδη από τις μαμάδες μας: Αν κάνουμε αβγολέμονο, μαρέγκα, ή οποιαδήποτε άλλη συνταγή χρειάζεται μόνο τον κρόκο ή μόνο το ασπράδι των αυγών, για να διαχωρίσουμε τα δύο μέρη χρησιμοποιούμε, απλά, το τσόφλι κάθε σπασμένου αβγού, ανακινώντας τον κρόκο στο εσωτερικό του ενώ το ασπράδι απλώνεται σε δοχείο που έχουμε τοποθετήσει ακριβώς από κάτω.
Τροφή πτηνών
Αν έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια περιοχή με πλούσια πανίδα, τα άγρια πτηνά θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα αυτή τη συνταγή: Απλώνουμε τσόφλια σε ένα ταψί (αρκετά για να το καλύψουμε) και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 120 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να γίνουν αρκετά στεγνά ώστε να μπορούμε να τα θρυμματίσουμε. Απλώνουμε τη σκόνη σε ταΐστρα πουλιών ή στο έδαφος. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, ιδιαίτερα για τα θηλυκά τώρα την άνοιξη, που γεννούν τα αβγά τους.
Συμπλήρωμα ασβεστίου για σκύλους
Τα τσόφλια είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου για τον σκύλο μας. Τα πλένουμε, τα απλώνουμε σε ταψί και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 120 βαθμούς Κελσίου, για περίπου 30 λεπτά. Τα μεταφέρουμε σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς και τα πατάμε με πλάστη μέχρι να γίνουν σκόνη. Πασπαλίζουμε με αυτήν το φαγητό του σκύλου μας. Το έξτρα ασβέστιο θα θωρακίσει τα κόκαλα και τα δόντια του.
Αυτοσχέδια κιμωλία
Οι πρώτες οικογενειακές βόλτες μετά την καραντίνα θα σηματοδοτηθούν, κυριολεκτικά, με αυτή τη συνταγή για χρώματα που θυμίζουν κιμωλία και που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε εξωτερικές επιφάνειες (π.χ. πλακόστρωτα αυλής) - αν και όχι σε μαυροπίνακα. Τι θα χρειαστούμε; 4-5 τσόφλια αβγών, ζεστό νερό, αλεύρι, χρώμα ζαχαροπλαστικής και χαρτοπετσέτες.
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε τα τσόφλια (αφαιρώντας αν μπορούμε τη διάφανη μεμβράνη από το εσωτερικό τους) και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο λεπτή σκόνη, είτε με γουδοχέρι είτε σε μούλτι.
  • Ανακατεύουμε 1 κ.γ. αλεύρι και 1 κ.γ. ζεστό νερό σε μικρό μπολ, μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα.
  • Προσθέτουμε 1 κ.γ. σκόνης από τα τσόφλια στην πάστα και λίγες σταγόνες χρώματος ζαχαροπλαστικής.
  • Ανακατεύουμε καλά και, αν το μείγμα είναι σφιχτό, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό. Πλάθουμε το μείγμα μέχρι να μοιάζει σε σχήμα με ξυλάκι και το αφήνουμε να στεγνώσει, πάνω σε χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας, για 3-5 μέρες. Αν θρυμματίζεται ενώ προσπαθούμε να γράψουμε με αυτό, το αφήνουμε για 1-2 μέρες ακόμα να στεγνώσει.
Εναλλακτικά, ψήνουμε την αυτοσχέδια κιμωλία μας σε ταψάκι στο φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία (περίπου 65 βαθμοί Κελσίου) για 90 λεπτά και κατόπιν την αφήνουμε να στεγνώσει για ακόμα 24 ώρες. Παίρνουμε την κιμωλία μας έξω και αρχίζουμε τη ζωγραφική!

Pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου