ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων - Η κεντρική ομιλία από τον Σοφοκλή Εταιρίδη (εικόνες + video)

Επιμνημόσυνη δέηση στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων,
πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου, παρουσία ελαχίστων εκπροσώπων, μετρημένων στην κυριολεξία με τα δάχτυλα του ενός χεριού...

Διακρίναμε τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Γρεβενών Ιωάννη Γιάτσιο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Αθανάσιο Φωλίνα, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γρεβενών Γρηγόρη Φαρμάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ισαάκ Ισαακίδη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών και Ποντίων Γρεβενών Γιώργος Σεβίλλογλου.

Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής.
Εικόνες:

Η κεντρική ομιλία του κ. Σοφοκλή Εταιρίδη στον Μητροπολιτικό Ναό Γρεβενών:







ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

Σήμερα τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Φέτος συμπληρώνονται 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς την περίοδο 1916-1923.

Οι αποφάσεις με την συνεχή συρρίκνωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πάρθηκαν από τους Νεότουρκους στην Θεσσαλονίκη το 1908, για την δημιουργία ενός δυτικού τύπου Κράτους, που θα ονομάζονταν Τουρκία και θα αποτελείτο μόνο από Μουσουλμάνους.

Τον Εθνικισμό των Νεότουρκων και Κεμαλικών τον πλήρωσαν οι Χριστιανικοί πληθυσμοί, Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, της Ιωνίας, Αρμένιοι, Έλληνες του Πόντου, Ασσυριοχαλδαίοι και Αραμάνοι, όπως σήμερα για άλλους λόγους την πληρώνουν οι Κούρδοι.

Οι γενοκτονίες ξεκίνησαν το 1914 από την Ανατολική Θράκη και τα παράλια της Μ. Ασίας με την σφαγή της Φώκαιας.

Το 1915 έχουμε την σφαγή των Αρμενίων και το 1916 – 1918 έχουμε την πρώτη φάση της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους και το 1918 -1923 την δεύτερη και τελειωτική φάση από τους Κεμαλικούς.

Εμείς τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας τη 19η Μαϊου, γιατί εκείνη την ημέρα αποβιβάστηκε ο Κεμάλ στην Σαμψούντα, κήρυξε ανταρσία κατά της Οθωμανικής Αρχής και ξεκίνησε την συγκρότηση του στρατού.

Αντίθετα οι Τούρκοι στις 19 Μαϊου τιμούν τον Κεμάλ, τιμούν δηλαδή τις γενοκτονίες των Ποντίων,των Αρμενίων, των Ασσυριοχαλδαίων, Αραμαίων και Ελλήνων Μικρασιατών.

Στα δικαστήρια της ανεξαρτησίας που δημιούργησε ο Κεμάλ, θα χαθεί το 1921 ο ανθός του τοπικού ποντιακού Ελληνισμού. Καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό οι επιφανείς προσωπικότητες του Ποντιακού Ελληνισμού. Από τις 20 Αυγούστου του 1921 έως τις 21 Σεπτεμβρίου του 1921 απαγχονίστηκαν επισήμως συνολικά 177 προσωπικότητες του Πόντου. Συνολικά εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία της Αμάσειας 400 με 450 Πόντιοι.

Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας ΕΠΟΧΗ, Νικόλαος Καπετανίδης έγραφε στο τελευταίο του γράμμα "θα μάθετε από τους ολίγους, που θα περισωθούν, ότι μήτε το θάρρος μήτε η ψυχραιμία μ’ εγκατέλειψαν ως την τελευταία στιγμή… Τέτοιος θάνατος σαν τον δικό μου είναι ωραίος, δοξασμένος…. Γ’αυτό μην λυπηθείτε, ο θάνατος είναι τιμή για όλους μας. Θαρσείτε και καρτερείτε, μια φορά κανείς πεθαίνει…" Απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, σε ηλικία μόλις 32 χρονών. Η τελευταία του κραυγή πάνω στην αγχόνη ήταν: "ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ!!"

Από το AΚ ΝΤΑΓ ΜΑΤΕΝ – ΛΕΥΚΟ ΟΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥ, από το οποίο ήρθαν οι περισσότεροι Πόντιοι του νομού Γρεβενών, απαγχονίστηκαν στην Αμάσεια 19 προύχοντες και πρόεδροι.

Θα αναφέρω αυτούς, που έχουν απογόνους στα Γρεβενά:

Παπα-Γιώργης Παπαδόπουλος,

Παπα-Iωακείμ Παπαδόπουλος, αδελφός του. Απόγονοι στο Νησί Γρεβενών και αλλού:

Νικόλαος Μουρατίδης κατά κόσμον Νικολέφεντης, γαμπρός του Γεωργίου Κιουπτσίδη.

Γεώργιος Κιουπτσίδης- Σεκήρ εφέντης. - Aπόγονοι στα Γρεβενά:

Ιωάννης Χαμαλίδης. Aπόγονοι Πινάρ: Κιβωτός: Παύλος Κεμενζετζίδης - Πρόεδρος από το χωριό Γαράτσιορεν, ο Παυλή κεχαγιάς τον έλεγε ο παππούς μου.

Ο Ηλίας Αμπατζιάδης – Τοχούζ – απόγονοι του στην Κυρακαλή.

Ο Τουρκικός στρατός ήρθε να πάρει και τον Στεφάν κεχαγιά – Στέφανο Σταμπολίδη για τη Αμάσεια, εσαεί πρόεδρο του χωριού Σεκί Γασί – Οχτώ Βράχια, αλλά ο πατέρας μου έλεγε η γιαγιά μου είχε πεθάνει από τύφο πριν 5 ημέρες. Απόγονοι του βρίσκονται στο Νησί και στην Κιβωτό.

Μέχρι το 1994 πέρασαν σχεδόν 70 χρόνια απραξίας.

Το 1930 ένα σύμφωνο Ελλάδος – Τουρκίας και το 1952 κοινή ένταξη της Ελλάδος και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, έβαλαν ταφόπλακα και προσφέρουν λήθη στην Τουρκία για την γενοκτονία.

Παραβιάζοντας τον κανόνα που λέγει, ότι, το μέλλον μας το δείχνει η μνήμη και όχι η λήθη.

Εν τω μεταξύ το 1948 καθιερώνεται στο διεθνές δίκαιο η ορολογία γενοκτονία, μετά την δίκη των ναζιστών στην Νυρεμβέργη.

Η περεστρόικα στην πρώην Σοβιετική Ένωση έφερε και τη συζήτηση για δημιουργία Ελληνικού κράτους, μετά η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και η δημιουργία του κράτους των Σκοπίων, με τα προβλήματα που δημιούργησε στην χώρα μας, ελάττωσαν την αντίσταση των δικών μας πολιτικών για αναγνώριση και η ομάδα με μπροστάρη τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη βοήθησε, ώστε στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά την αναγνώριση θα πρέπει να ομολογήσουμε, ότι η Ελληνική Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έκανε καμία ενέργεια, για να αναγνωρισθεί και από κοινοβούλια άλλων κρατών.

Οι Τούρκοι απεναντίας έριξαν πολλά λεφτά, για τη μη αναγνώριση, για να μην καταρρεύσει ουσιαστικά ο ιδεολογικός τους Εθνικισμός και Τουρκισμός, πάνω στον οποίο κτίστηκε το Τουρκικό κράτος.

Εδώ και 100 χρόνια λένε την ίδια ψεύτικη ιστορία στους Τούρκους πολίτες. Οι κάτοικοι της Τουρκίας είναι μέσα στο σκοτάδι.

Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι τα πολλά βιβλία, που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια για τη Γενοκτονία, ξεκαθαρίζουν τη σκοτεινή πλευρά και δεν δέχονται αμφισβήτηση του όρου γενοκτονία.

Ενωμένοι θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα στον πολιτισμένο κόσμο, ότι οι απόγονοι των θυμάτων της γενοκτονίας, δεν ξεχνούν και αγωνίζονται για την διεθνή αναγνώριση.

-Δεν ζητάμε εκδίκηση

-Ζητάμε δικαιοσύνη

-Ζητάμε να αναγνωρίσουν αυτά, που μας έκαναν, για να μπορέσουν να υπάρξουν καλύτερες σχέσεις μεταξύ μας.

-Να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους δύο λαούς

-Να δώσουμε προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ανθρώπινες αξίες

-Να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας, συνεργασίας με την Τουρκική διανόηση.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, αλλά και όταν γίνουν, εμείς θα πρέπει, να τιμούμε τους προγόνους μας.

ΣΟΦΟΚΛΗΣ Γ ΕΤΑΙΡΙΔΗΣ

ΓΡΕΒΕΝΑ

24-05-2020
Δείτε εικόνες από την θεία λειτουργία της ΚὙΡΙΑΚΗ ς’ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ. «Ἡ θεραπεία τοῦ ἐκ γενετῆς τυφλοῦ», όπου μέσα και έξω από τον Ναό, τηρήθηκαν με μεγάλη ευλάβεια, όλα τα μέτρα προφύλαξης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου