Στο συμπέρασμα πως οι φαλακροί άνδρες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από τον κορονοϊό, κατέληξε έρευνα
καθηγητή δερματολογίας.
Σε ένα πολύ αξιοπερίεργο συμπέρασμα κατέληξε προκαταρκτική έρευνα του επίκουρου καθηγητή δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, Δρ. Κάρλος Γουάμπιερ, ο οποίος υποστηρίζει πως οι ανδρικές ορμόνες που προκαλούν φαλάκρα συνδέονται με σοβαρά συμπτώματα της ασθένειαας COVID-19.
Εάν η θεωρία του Δρ. Γουάμπιερ αποδειχθεί σωστή, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι θάνατοι εξαιτίας του κορονοϊού είναι περισσότεροι στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.
Η εφημερίδα Washington Post εξέτασε τον Απρίλιο δεδομένα από 13 πολιτείες των ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι οι άνδρες που νόσησαν με COVID-19, είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τις γυναίκες που πάσχουν από SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την ασθένεια.
Στις 7 Απριλίου, ο Γουάμπιερ είχε εξηγήσει πως η υπερβολική ενεργοποίηση των ανδρογόνων, των ορμονών που ρυθμίζουν την ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτών που θεωρούνται ανδρικά χαρακτηριστικά, μπορεί να «συνδέεται με την ευπάθεια των ασθενών στο SARS-CoV-2».
Σύμφωνα με τον Δρ.Γουάμπιερ, αυτό συμβαίνει επειδή «το πρώτο βήμα για την είσοδο του ιού σε ένα κύτταρο, είναι ένα «δάγκωμα» από ένα ένζυμο πρωτεάσης που παράγεται μόνο μέσω της δράσης των ανδρογόνων ορμονών».
Ο Γουάμπιερ και άλλοι ερευνητές της ομάδας του, έχουν ήδη πραγματοποιήσει δύο μελέτες για να δοκιμάσουν την υπόθεσή τους. Μία από τις μελέτες, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Academy of Dermatology Journal τον Μάιο, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 80% των 122 ανδρών που ήταν θετικοί στο COVID-19 και εισήχθησαν σε τρία νοσοκομεία στη Μαδρίτη της Ισπανίας, ήταν φαλακροί.
Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Journal of Cosmetic Dermatology, αναφερόταν πως από 41 άντρες με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν στην Ισπανία, 29 ήταν φαλακροί.
Μπορούν τα αντιανδρογόνα να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά συμπτώματα;
Ο σύνδεσμος μεταξύ της φαλάκρας και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κορονοϊού, αναφέρεται τώρα ως «Gabrin Sign» δηλαδή «το Σημάδι του Γκάμπριν», μετά από τον φαλακρό, 60χρονο γιατρό της μονάδας έκτακτης φροντίδας Φρανκ Γκάμπριν, ο οποίος πέθανε στη Νέα Υόρκη στα τέλη Μαρτίου εξαιτίας του κορονοϊού.
Εάν αποδειχθεί η σχέση μεταξύ ανδρογόνων και COVID-19, τα αντιανδρογόνα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη σοβαρότητα της αναπνευστικής νόσου, επεσήμανε ο Γουάμπιερ.
Τα αντιανδρογόνα, τα οποία είναι επίσης γνωστά ως αποκλειστές τεστοστερόνης, είναι μια κατηγορία φαρμάκων που μπλοκάρουν τους υποδοχείς ανδρογόνων και στη συνέχεια αναστέλλουν ή καταστέλλουν την παραγωγή ανδρογόνων.
sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου