Στην εποχή που οι περισσότερες έννοιες έχουν παραποιηθεί και τα όρια στις
σχέσεις είναι ευμετάβλητα, η έννοια της φιλίας έχει πάρει πολλές μορφές. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με μία σειρά.
Φιλική σχέση θα πει μοιράζομαι με το φίλο μου τα περισσότερα θέματα της ζωής μου. Αν, όμως, υπάρξει ερωτική έλξη έστω απ’ τον ένα, η σχέση αυτή αυτομάτως παύει να ‘ναι φιλική, πόσο μάλλον αν αυτή η έλξη είναι αμοιβαία και λάβει κι υπόσταση. Μην μπερδευόμαστε με τη χιλιοειπωμένη ατάκα: «Μα εγώ τον/τη βλέπω φιλικά, άσχετα αν είχαμε σεξουαλική συνεύρεση, συνέβη μόνο μία φορά». Τι θα πει «μία φορά;». Μου έρχεται στο μυαλό η χιουμοριστική πρόταση «ολίγον έγκυος». Έγινε ή δεν έγινε. Μια φορά ή δυο δεν έχει σημασία.
Όταν από φίλοι, έφτασαν στο σημείο δυο άνθρωποι να έρθουν τόσο κοντά –έστω για μία φορά– παύει να υπάρχει οποιαδήποτε φιλική επαφή. Άλλο η φιλική διάθεση κι άλλο η φιλική σχέση. Φιλική διάθεση είναι σημαντικό να υπάρχει σ’ όλες τις σχέσεις. Είναι, όμως, πολύπλευρη κατάσταση η ερωτική σχέση δυο ανθρώπων. Οι απαιτήσεις στις μέρες μας είναι πιο έντονες, γιατί έχουν απλοποιηθεί οι συμπεριφορές κι έχουν χαλαρώσει οι δεσμοί.
Ένα ζευγάρι μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του ιδανικού όταν περικλείει τη φιλία, τον έρωτα, το σεβασμό, το πάθος, το μοίρασμα. Είναι εναλλαγές που όταν υπάρχουν, χαρακτηρίζουν μια σχέση μοναδική κι ένα πέπλο ηρεμίας –και συγχρόνως έντασης– χαρακτηρίζει τις συμπεριφορές των πρωταγωνιστών. Κάπου εκεί τώρα, στην αναζήτηση αυτής της ιδανικής κατάστασης, προκύπτει το μπέρδεμα. Δυο άνθρωποι ξεκινάνε ως φίλοι, δεν είναι σπάνιο η σχέση τους να εξελιχθεί από φιλική σε ερωτική. Καλά μέχρι εδώ.
Απ’ τη στιγμή, όμως, που η ερωτική πράξη είναι γεγονός, αλλάζει όλο το σκηνικό. Μία φορά και ποτέ ξανά; Δηλαδή όταν θα φλερτάρετε με άλλους ή θα μιλάτε για το πόσο σας ενδιαφέρει ένα άλλο άτομο, δε θα νιώσει κανείς απ’ τους δυο ένα τσιμπηματάκι ζήλιας; Ακόμα και να μη θέλαμε ποτέ κάτι παραπάνω με το άτομο αυτό, υπερισχύει ο ανθρώπινος εγωισμός. Εσωτερικές ερωτήσεις όπως «μα, καλά, τι περισσότερο βρίσκει εκεί;» θα κάνουν ανεξέλεγκτα την εμφάνισή τους. Και κάπου εκεί, η αμερόληπτη στάση του φίλου/φίλης χάνεται.
Στην εποχή μας, όλα είναι απλοποιημένα, γρήγορα και με εναλλαγές που τις περισσότερες φορές ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να τις επεξεργαστεί. Αυτή η κατάσταση, λοιπόν, βοηθάει στη σύγχυση των προσωπικών μας επαφών. Είναι γεγονός ότι η δημιουργία σχέσης έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Πολλοί επιλέγουν τον μοναχικό τρόπο ζωής είτε από φόβο δέσμευσης είτε γιατί δε βρίσκουν αυτό που θα τους έδινε ηρεμία και χαρά.
Ο άνθρωπος, όμως, είναι κατά κύριο λόγο πλάσμα συντροφικό. Θέλει να έχει το ταίρι του. Αν τώρα υπάρχει και φιλία σε όλο αυτό το σκηνικό, μιλάμε για μια ιδανική κατάσταση. Θεμιτό, λοιπόν, μια σχέση που ξεκίνησε φιλικά να εξελιχθεί σε ερωτική. Αστείο, όμως, να λέγεται ότι μία φορά βρεθήκαμε και τώρα είμαστε και πάλι φίλοι.
Χαλάνε οι ρόλοι, οι θέσεις μπερδεύονται και σε αυτές τις περιπτώσεις ο πιο συναισθηματικός, είναι ο αδύναμος κρίκος που την πατάει. Όταν η έννοια της απόρριψης κάνει την εμφάνισή της, τότε είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Η φιλία πάει περίπατο. Ένας απ’ τους δυο θα νιώθει θύμα. Θα αισθάνεται πως χρησιμοποιήθηκε για εκτόνωση και θα γεννηθούν κι ανασφάλειες, τύπου «τι δεν έχω και δε θέλει σχέση μαζί μου;».
Μην μπερδευόμαστε, λοιπόν. Είναι υπέροχο ένα ζευγάρι να ‘ναι ταυτόχρονα και φίλοι. Φίλοι που βρέθηκαν ερωτικά και μετά δεν εξελίχθηκε όλο αυτό σε σχέση ερωτική, αλλά θάφτηκε σαν να μη συνέβη ποτέ, έχει άλλη ονομασία και καλό θα ήταν πριν περάσουμε σε αυτές τις επιλογές να αναλογιστούμε αν η φιλική σχέση που θέτουμε σε κίνδυνο είναι ή όχι σημαντική για εμάς.
Συντάκτης: Ευαγγελία ΒεργανελάκηΕπιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη
pillowfights.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου