ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Τι είναι οι ψείρες της θάλασσας



Επίθεση από «ψείρες της
θάλασσας» δέχθηκε το 2017 ένας 16χρονος στην Μελβούρνη, ο οποίος θέλησε να δροσίσει τα πόδια του στα παγωμένα νερά μιας παραλίας στο Μπράιτον.

Ο Sam Kanizay άφησε τα πόδια στο νερό για μισή ώρα.


Όταν όμως βγήκε από το νερό, συνειδητοποίησε ότι από τα πόδια του έτρεχε ποτάμι το αίμα από αναρίθμητες μικρές αλλά βαθιές πληγές, για τις οποίες χρειάσθηκε αρκετά ράμματα και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αν και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα τι είδους θαλάσσιος οργανισμός προκάλεσε τόσο εκτεταμένη ζημιά στα πόδια του νεαρού, οι υδροβιολόγοι θεωρούν πιθανότερο πως ήταν «ψείρες της θάλασσας».

Οι «ψείρες της θάλασσας» είναι μικροσκοπικά παρασιτικά καρκινοειδή που φυσιολογικά τρέφονται από τους βλεννογόνους, το δέρμα και το αίμα των ψαριών.



Οι οργανισμοί αυτοί ζουν οπουδήποτε στη θάλασσα, από τις ακτές έως μεγάλα βάθη και αριθμούν πολλά δισεκατομμύρια διότι αποτελούν βασικό τμήμα του ιστού της ζωής στη θάλασσα.

Υπάρχουν εκατοντάδες αναγνωρισμένα είδη καλιγιδών, μερικά εκ των οποίων είναι τόσο μικρά, ώστε χρειάζεται μικροσκόπιο για να τα δει κανείς. Παρά το μέγεθός τους, όμως, έχουν κοφτερά δόντια και έτσι προκαλούν κνησμό στο δέρμα αν το δαγκώσουν.

Οι ψείρες της θάλασσας είναι ιδιαιτέρως προβληματικές για τα μικρά παιδιά.

Οι υδροβιολόγοι στη Μελβούρνη πιστεύουν ότι το παγωμένο νερό μούδιασε τα πόδια του Sam Kanizay, με συνέπεια να μην αντιληφθεί τα δαγκώματα των παρασίτων παρά μόνο όταν βγήκε από το νερό και άρχισε να βλέπει τις λίμνες από αίμα που συγκεντρώνονταν σε κάθε του βήμα.

Ωστόσο τους εκπλήσσει το γεγονός ότι συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλο αριθμός σε μία συγκεκριμένη παραλία, αλλά και η έκταση των βλαβών στα πόδια του νεαρού.





Ο άγριος ροζ σολομός δέχεται επίθεση εξαιτίας των θαλάσσιων ψειρών που αναπαράγονται σε ιχθυοτροφεία.
Yπό κανονικές συνθήκες, η θαλάσσια ψείρα Lepeophtheirus salmonis προσβάλλει ενήλικους σολομούς στον ανοιχτό ωκεανό. Οι νεαροί σολομοί συνήθως δεν επηρεάζονται από το παράσιτο καθώς μεταναστεύουν προς την ανοιχτή θάλασσα από τον τόπο γέννησής τους κοντά στις πηγές των ποταμών.
Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στα ποτάμια έχουν εμφανιστεί δεκάδες πελώρια δίχτυα μέσα στα οποία εκτρέφονται σολομοί. Τα ιχθυοτροφεία αυτά είναι παράδεισος για τις ψείρες και απειλούν και τα νεογέννητα άγρια ψάρια.








newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου