ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Μετά το Πάσχα κίνδυνος και για το «Πάσχα του καλοκαιριού» - Νέα έκθεση και έξαρση κορωνοϊού τον... Δεκαπενταύγουστο


Την παράταση ισχύος των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό στις εκκλησίες και στους δημόσιους χώρους λατρείας έως και τις 21 Αυγούστου,
προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας αποφάσισε η κυβέρνηση στις 9 Ιουλίου, και μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας η έρευνα επιστημονικής ομάδας EnvELab του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που ουσιαστικά αναφέρει ότι ο κίνδυνος της επανόδου του κορωνοϊού στην Ελλάδα προβλέπεται για τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου και που πλέον σχηματίζεται φόβος στην κοινωνία ότι θα κλείσουν ξανά οι εκκλησίες και μπορεί να μην γιορτάσουμε ούτε το "Πάσχα του καλοκαιριού".





Το "κερασάκι" των "μουγκών" εορτασμών το δίνει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, που αποκάλυψε πως στο «τραπέζι» βρίσκεται η απαγόρευση των πανηγυριών.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες.

Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ: «Η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π.οικ.34060/2.6.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας «Επιβολή προσωρινών μέτρων στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από 6.6.2020 έως και 9.7.2020» (Β’ 2111), παρατείνεται από τη λήξη της έως και τις 21.8.2020».

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που παρατείνονται – και αφορούν εκκλησίες, λατρευτικούς χώρους, μοναστήρια και ησυχαστήρια- προβλέπουν τήρηση των αποστάσεων ένα άτομο ανά πέντε τετραγωνικά μέτρα επιφανείας και σε περίπτωση που η επιφάνεια του χώρου λατρείας υπερβαίνει τα πεντακόσια τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρισταμένων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100 άτομα.

Η έκθεση του ΑΠΘ

Νέα δεδομένα προέκυψαν από τη μελέτη που πραγματοποίησε το EnvELab του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Επιστήμονες του ΑΠΘ ένωσαν τις δυνάμεις τους με συναδέλφους τους στα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας, για να μελετήσουν τη διασπορά του κορωνοϊού (COVID-19) στην Ελλάδα και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του.

Όπως υπολόγισαν, λοιπόν, ο αριθμός κρουσμάτων που προκύπτει την τελευταία εβδομάδα, αντιστοιχεί σε περίπου 55 ασυμπτωματικούς φορείς που εισέρχονται ημερησίως στη χώρα, τόσο τουρίστες όσο και γηγενείς που επιστρέφουν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, αυτό οδηγεί σε αναζωπύρωση από το τέλος Ιούλη μέχρι το Δεκαπενταύγουστο.

Κορωνοϊός: Θερμοκρασίες και Τουρίστες

Η μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού περιγράφεται πλέον ως συνάρτηση των ημερήσιων μετεωρολογικών συνθηκών, καθώς επίσης και ως συνάρτηση του ιϊκού φορτίου των κρουσμάτων στα διάφορα στάδια εκδήλωσης της νόσου.


Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση των ερευνητών του ΑΠΘ, «φαίνεται ότι η άνοδος της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τη μεταβολή της υγρασίας κατά τη θερινή περίοδο, συντελούν στη μείωση της μεταδοτικότητας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι κλιματικοί αυτοί παράγοντες συνδυαστικά μπορούν εν μέρει να αντισταθμίσουν την πιθανή αύξηση του Rt λόγω της άρσης των μέτρων, αλλά δεν μπορούν να «ισοπεδώσουν» την καμπύλη διασποράς του ιού στην κοινότητα».





Μεταβολές υπάρχουν όμως και λόγω εισόδου τουριστών. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια αυξητική τάση νέων κρουσμάτων, που κυρίως οφείλονται σε φορείς προερχόμενους από το εξωτερικό.
Άλλωστε έχει σημειωθεί ότι στην περίπτωση που κάποιο κρούσμα βρίσκεται στην προσυμπτωματική φάση, παρατηρείται και η υψηλότερη μεταδοτικότητα, γι’ αυτό και είναι καίριας σημασίας ο εντοπισμός αυτών των φορέων της νόσου κατά την είσοδο τους στη χώρα και η απομόνωση τους.

Έτσι, «παρά τη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω της καλοκαιρινής περιόδου και της επίδρασης της θερμοκρασίας, της υπεριώδους ακτινοβολίας και της υγρασίας, η είσοδος του ίδιου αριθμού ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών φορέων που υπολογίζεται να έχουμε με τα σημερινά δεδομένα (περίπου 50 με 55 ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς ημερησίως), θα μπορούσε να συντελέσει σε πρόωρη αναζωπύρωση, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, η οποία θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων τοπικά από τα τέλη Ιουλίου.
Ν.Σύψας: «Υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα»
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή, αποκάλυψε πως στο «τραπέζι» βρίσκεται η απαγόρευση των πανηγυριών.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι «φοβόμαστε τι θα γίνει στο τέλος του Ιουλίου» αναφορικά με τις επιδημιολογικές καμπύλες. Ανέφερε την ανησυχία που υπάρχει από τα αυξημένα κρούσματα τα οποία είναι εισαγόμενα. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε χθες, σημειώνοντας ότι και αυτή δημιουργεί ανησυχία.
Επέμεινες στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σερβία που όπως είπε, το νέο ξέσπασμα φαίνεται να προήλθε από ποδοσφαιρικό αγώνα.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, υπάρχουν προτάσεις για απαγόρευση των πανηγυριών στην Ελλάδα αργότερα το καλοκαίρι, υπό τον φόβο συνωστισμού, ωστόσο, αναγνώρισε το  πλήγμα που θα σημάνει κάτι τέτοιο και απηύθυνε έκκληση για τήρηση των αποστάσεων. Παρότρυνε τους επαγγελματίες ακόμα και στην περίπτωση των πανηγυριών να φροντίσουν ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις για να αποτραπούν τα χειρότερα.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου