Πώς φτάσαμε από τα σκληρά πρωτόκολλα υγείας του Απριλίου στην ακύρωση της Έκθεσης και το φόρουμ, το οποίο τελικά θα ξεκινήσει το
δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
«Τα πάντα ρει» έλεγαν οι Αρχαίοι και αυτό φαίνεται να ισχύει για τη φετινή ΔΕΘ. Άλλο σχέδιο υπήρχε την άνοιξη, άλλο πριν από δύο εβδομάδες και άλλο τις τελευταίες ώρες, με τις ανατροπές λόγω της πανδημίας να είναι συνεχείς.
Τον Απρίλιο οι διοργανωτές ετοίμαζαν τη φετινή 85η διοργάνωση με βάση τα σχετικά πρωτόκολλα που προέβλεπαν περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, ακύρωση όλων των ανοικτών συναυλιών και των μεγάλων πολιτικών events, θερμομετρήσεις και έλεγχο ανά πάσα στιγμή του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο της Έκθεσης.
Όλα αυτά ανατράπηκαν σε λίγες ημέρες, για την ακρίβεια στις 10 Αυγούστου. Με φόντο το συνεχή αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας, οι επιδημιολόγοι πρότειναν την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης και η κυβέρνηση δέχτηκε. Οι σχετικές ανακοινώσεις μιλούσαν για ακύρωση του εκθεσιακού μέρους της Έκθεσης (δηλαδή τα περίπτερα), αλλά για πραγματοποίηση του πολιτικού μέρους της διοργάνωσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πρωθυπουργική ομιλία.
Ο αιφνιδιασμός όλων ήταν μεγάλος. Κυρίως γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχαν ενδείξεις για μία τέτοια απόφαση, αλλά και γιατί η κοινή γνώμη δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος των νέων επιδημιολογικών δεδομένων που χειροτέρευαν. Εκεί κάπου βγήκε από το συρτάρι μία παλιά πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και καιρό στο δημόσιο διάλογο ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας: να μετατραπεί η Έκθεση σε ένα μικρό Νταβός, όπου πολιτικοί, επιστήμονες, οικονομολόγοι και διεθνούς φήμης στελέχη εταιρειών θα καταθέτουν τις απόψεις τους για τα επίκαιρα θέματα της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και της Θεσσαλονίκης.
Η κυβέρνηση δεν φάνηκε να διαφωνεί με την πρόταση, καθώς έτσι διασφαλίζονταν δύο πράγματα. Η πολιτική διάσταση της Έκθεσης, με την παρουσία τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών, ενώ θα περιορίζονταν και οι όποιες διαμαρτυρίες εκ μέρους της Θεσσαλονίκης αλλά και της τοπικής κοινωνίας για την ακύρωση της φετινής διοργάνωσης. Μίας διοργάνωσης που ως γνωστόν ενισχύει σημαντικά την τοπική οικονομία κάθε Σεπτέμβριο.
Η υλοποίηση βέβαια της πρότασης για το φόρουμ της ΔΕΘ μόνο απλή δεν ήταν. Με το ημερολόγιο να δείχνει ήδη 10 Αυγούστου, το πρόγραμμα των συζητήσεων έπρεπε να ξεκινήσει από το μηδέν, ενώ και οι διαθεσιμότητες για συμμετοχή σε συζητήσεις και πάνελ δεν ήταν δεδομένες. Αυτό διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή που άρχισε τις σχετικές διερευνητικές επαφές τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας όσο και ο διευθύνων σύμβουλος Κυριάκος Ποζρικίδης. Ιδιαίτερα για το διεθνές κομμάτι των συμμετοχών καταγράφηκαν προβλήματα όσον αφορά στην εύρεση ομιλητών.
Κάπως έτσι ήρθε η νέα ανατροπή των τελευταίων ωρών. Η διοίκηση της ΔΕΘ ζήτησε από την κυβέρνηση μία ολιγοήμερη μεταβολή στις ημερομηνίες της διοργάνωσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ετοιμάσει καλύτερα το πρόγραμμα του φόρουμ που θα φέρει τον τίτλο «Thessaloniki Helexpο Forum» και θα ξεκινήσει τελικά το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 20 του μηνός.
Και εδώ υπήρξε ένας σχετικός αιφνιδιασμός σε τοπικό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση ελήφθη την Τετάρτη το απόγευμα ύστερα από συνεννόηση μεταξύ της διοίκησης της ΔΕΘ και της κυβέρνησης, ενώ λίγες ώρες πριν είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Εκεί το θέμα της αλλαγής της ημερομηνίας για το φόρουμ δεν υπήρξε στο τραπέζι…
Ποδαρικό στο φόρουμ θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου θα γίνει κανονικά την επόμενη ημέρα. Όσο για τις οργανωτικές λεπτομέρειες, δηλαδή που θα γίνει η ομιλία και πως θα διασφαλιστεί η περιορισμένη παρουσία ακροατηρίου και δημοσιογράφων για τις δύο παρουσίες του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αυτές θα διευκρινισθούν τις επόμενες ημέρες.
Το φόρουμ θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα με θεματικές ομιλίες και πάνελ, που θα αφορούν θέματα της οικονομίας, της πολιτικής, το μέλλον της Έκθεσης (καθώς το θέμα της ανάπλασης είναι πολύ επίκαιρο), ευρωπαϊκά ζητήματα (έχει κληθεί να μιλήσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς), αλλά και του COVID-19. Σύμφωνα με το πλάνο το πρόγραμμα θα είναι κυρίως απογευματινό, θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό δια ζώσης παρουσιών αλλά παρεμβάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ θα υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός ακροατών που θα μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Είναι δε βέβαιο ότι όλα τα πρωτόκολλα που είχαν σχεδιαστεί αρχικά για τη διοργάνωση της Έκθεσης θα ισχύσουν για το φόρουμ. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός του ακροατηρίου που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένος, ότι θα τηρηθούν οι αποστάσεις, ενώ θα γίνεται εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο θερμομετρήσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο στο φόρουμ θα συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Βουλής. Δηλαδή της Φώφης Γεννηματά, του Δημήτρη Κουτσούμπα, του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη. Όσο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κλείσει τις πολιτικές παρουσίες με ομιλία που θα κάνει το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.
Η ομιλία του πρωθυπουργού..
Η συνέχεια εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου