Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Βάλια Κάλντα, η Ζεστή Κοιλάδα (εικόνες)

«Το νερό στη Βάλια Κάλντα,
άμα θα το πιείς σε πίνει,
σ' αγγυλώνει και σ' αφήνει
να παραμιλάς


H Βάλια Κάλντα (Ζεστή Κοιλάδα στα βλάχικα), ήταν κάποτε λημέρι ληστών που έβρισκαν καταφύγιο στα πυκνά της δάση. Το υψόμετρο στην κοιλάδα είναι 1200-1300 μέτρα. O Εθνικός Δρυμός της Πίνδου περιλαμβάνεται στις δώδεκα πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη.
Ξεκινάμε λοιπόν την περιήγησή μας σε ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς. Στη διαδρομή μας συναντάμε θεόρατα μαυρόπευκα και οξιές. Πάνω από τα δέντρα μια γαλαζωπή αχλύ στεφανώνει την κοιλάδα.
Αγριολούλουδα φύονται μέσα στη σερπεντίνη, το χαρακτηριστικό κόκκινο ή πρασινωπό πέτρωμα της Βάλια Κάλντα. Εδώ συναντώνται 1800 είδη φυτών.
Αιωνόβια ρόμπολα ηλικίας πάνω από 500 χρόνων, αιχμαλωτίζουν τη ματιά μας. Από τα σπανιότερα κωνοφόρα της Ευρώπης, με ύψος 20-30 μέτρα, το ρόμπολο ευδοκιμεί σε υψόμετρο 1300-2200 μέτρων.
Στην κοιλάδα ζουν αγριογούρουνα, λύκοι, ζαρκάδια, αγριόγιδα, αγριόγατοι, και η καφέ αρκούδα. 60 είδη θηλαστικών και περισσότερα από 180 είδη πουλιών. Δρυοκολάπτες, χρυσαετοί, ασπροπάρηδες, χρυσογέρακα, φιδαετοί, γερακίνες, διπλοσάινα, ξεφτέρια, χουχουριστές, γιδοβυζάχτρες, δενδροτσοπανάκοι, χιονάδες, αετομάχοι, μαυρολαίμηδες, νεροκότσυφες, χιονοψάλτες, σταχτοσουσουράδες.
Ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς με ορμητικούς χείμαρρους, βουνοπλαγιές και το πανέμορφο Αρκουδόρεμα. Κατά το θρύλο, δύο αδέλφια δράκοι, μάλωσαν πολύ. Στη διάρκεια του τσακωμού, αυτός που κατοικούσε στη Φλέγγα πετούσε βράχους και ο άλλος που κατοικούσε στο Αβγό πετούσε ρόμπολα . Η δρακομάνα βλέποντας το σκοτωμό, βγήκε από την υπόγεια κρυψώνα της και από τη μεγάλη της οργή σχηματίστηκε το αφρισμένο Αρκουδόρεμα.

Ομού οι δυο εκίνησαν, ο εις κατά του ετέρου,
ώσπερ θηρία ανήμερα, ως λέοντες να βρυχούνται,
ο εις τον έτερον θωρεί εντάμα να συγκρούσουν….
Ακριτικό





















































































  • liamageiraphotostories.smugmug.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου