ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Ο ιός Δυτικού Νείλου «προτιμά» τη Βόρεια Ελλάδα

Οι… πρωταθλητές στα κρούσματα, οι δράσεις καταπολέμησης και τα κοινά σημεία με τον νέο κορονοϊό

Περίπου το 80% των μολυσμένων ασθενών θα παραμείνουν ασυμπτωματικοί, ενώ το υπόλοιπο 20% θα εμφανίσει
ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και πόνους στο σώμα ή και ναυτία. Λιγότεροι από 1% θα παρουσιάσουν σοβαρότερες εκδηλώσεις -αφού o ιός θα έχει προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα- κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις θα εμφανιστούν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου παρουσιάζει εξαιρετικά κοινή συμπτωματολογία με αυτή του νέου κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα για την ανίχνευσή τους χρησιμοποιείται το ίδιο διαγνωστικό εργαλείο. Το ΡΤ- PCR τεστ, η μοριακή μέθοδος με την οποία μπορούν να ανιχνευτούν ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιικού φορτίου σε ασθενή. Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευθούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία ή και πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη. «Υπάρχει μία δυσκολία τόσο στα νοσοκομεία ακόμη και στα διαγνωστικά εργαστήρια, στο να αναγνωρίσουν ότι μιλούμε για ιό του Δυτικού Νείλου και όχι για τον κορονοϊό. Θα πρέπει να γίνεται προσεκτική διάγνωση καθώς τα συμπτώματα είναι παρόμοια» επιβεβαιώνει στη «ΜτΚ» ο δρ., Βιολογίας, Σπύρος Μουρελάτος και ταυτόχρονα εκπρόσωπος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη» που υλοποιεί το πρόγραμμα καταπολέμησης των «μολυσματικών» κουνουπιών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ερώτηση για το αν ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι πιο «θανατηφόρος» από τον νέο κορονοϊό και εάν η εξάπλωση του στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια θα πρέπει πραγματικά να μας απασχολεί, ο κ. Μουρελάτος απάντησε: «Είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε με προσοχή ζητήματα που άπτονται δημόσιας υγείας» και πρόσθεσε πως «ο άνθρωπος που θα πάει στο νοσοκομείο προσβεβλημένος από τον ιό του Δυτικού Νείλου και είναι μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξεως του 10%, όπως συμβαίνει και με τον κορονοϊό», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιός «σκοτώνει» όπως πολλοί αρέσκονται να κινδυνολογούν.

Οι πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον ιό του Δυτικού Νείλου αν και μικρός, είναι υπαρκτός κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο ιός βρίσκεται στο… σπίτι του (Η Βόρεια Ελλάδα, η Σερβία και η Βόρεια Ιταλία συγκεντρώνουν, σύμφωνα με τον δρ. Βιολογίας, το 40% των κρουσμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Πρωταθλητές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλία..

Η συνέχεια εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου