Ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των περισσότερων ανθρώπων. Χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε το πρωί και να
λειτουργήσουμε την υπόλοιπη μέρα.
Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση με τα οικονομικά μας, έναν καφέ (και παραπάνω) θα πάρουμε να τον πιούμε στο γραφείο, ή θα κανονίσουμε να τον απολαύσουμε έξω, παρέα με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Θα δίνατε όμως ποτέ 55 ευρώ (64 δολ.), για να πιείτε ένα ποτήρι από αυτό το αγαπημένο σας ρόφημα;
Δεν πρόκειται για έναν οποιοδήποτε καφέ βέβαια, αλλά για έναν από τους καλύτερους στον κόσμο, τον οποίο μπορείτε να βρείτε στο Λονδίνο.
Αλεσμένος και παρασκευασμένος από τον προσωπικό σας barista, ο καφές «Ethiopian Cup of Excellence Queens Coffee» σερβίρεται σε ένα κρυστάλλινο ποτήρι κρασιού, σε μια γενναιόδωρη μερίδα που μπορεί ακόμη και να φτάσει και για δύο άτομα.
Με μόνο 15 μερίδες να προσφέρονται, αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος καθές, όπως ο latte που συνηθίζετε να απολαμβάνετε, οπότε μην σκεφτείτε καν να ζητήσετε γάλα, ζάχαρη ή πασπαλισμένη σοκολάτα από πάνω.
Με έδρα μια πολύ αριστοκρατική συνοικία του Κεντρικού Λονδίνου, η καφετέρια «Queens of Mayfair», έχει ήδη πουλήσει πάνω από το ήμισυ του διαθέσιμου αποθέματός της, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί, μόνο στις εγκαταστάσεις ως μέρος μιας αποκλειστικής εμπειρίας.
Η Βικτόρια Σέπαρντ, η οποία ίδρυσε το «Queens of Mayfair» με την αδερφή της, Γκρέις Σέπαρντ, δήλωσε στο CNN ότι ένας πελάτης, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του ως «φανατικό του καφέ» ταξιδεύει από αρκετές ώρες μακριά για να δοκιμάσει τον καφέ.
«Έχουμε γνώστες του καφέ που έρχονται σε εμάς από όλα τα μέρη», είπε, περιγράφοντας την τελευταία απόκτησή τους ως «πολύ σπάνιο εμπόρευμα».
Αυτή η συγκεκριμένη παρτίδα κόκκων καφέ από την Αιθιοπία κέρδισε την πρώτη θέση στο Cup of Excellence, έναν περίφημο ετήσιο διαγωνισμό για υψηλής ποιότητας καφέδες.
Ο καφές βαθμολογήθηκε 91.08 / 95 από τη διεθνή επιτροπή κριτών και ειδικούς του διαγωνισμού μετά από αυστηρά τεστ και δοκιμές, σύμφωνα με το Queens.
Η λιανική πώληση των κόκκων, φτάνει έως και τις 2.000 λίρες ανά κιλό (περίπου 2.600 δολ.) και είναι πραγματικά δίκαιο εμπόριο, καθώς το πρόγραμμα Cup of Excellence έχει σχεδιαστεί για να ανταμείβει τους αγρότες για την αριστεία, πράγμα που σημαίνει ότι λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής δημοπρασίας - 155 φορές την κανονική τιμή του εμπορεύματος.
Είναι ένας από τους πολλούς σπάνιους καφέ premium, που οι αδελφές σκοπεύουν να παρουσιάσουν στην καφετέριά τους, η οποία άνοιξε μόλις τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, εκτός όμως από τη ναυαρχίδα του μαγαζιού τους, το υπόλοιπο μενού είναι πολύ πιο προσιτό. Ένας κανονικός εσπρέσο κοστίζει μόλις πάνω από δύο λίρες και μπορείτε να παραλάβετε βρετανικά κλασικά σνακ για 4,50 λίρες ή και τοστ για 6 λίρς.
Το καφέ, το οποίο σερβίρει επίσης κρασί και κοκτέιλ σε προσιτές τιμές, ανοίγει αργά για να προσελκύσει και τον κόσμο που κυκλοφορεί το βράδυ.
Το CNN Travel κατευθύνθηκε προς το Mayfair, όπου ο επικεφαλής μπάρμαν Μάσιμο Γκολφέτο, ζύγισε την ποσότητα του καφέ στη ζυγαριά, το άλεσε με το χέρι στο τραπέζι του δημοσιογράφου και το παρασκεύσε φαίνοντας ότι έχει εμπειρία, σε ένα γυάλινο δοχείο με φίλτρο V60, το οποίο έχει γωνία 60 μοιρών, επιτρέποντας στον καφέ να στάζει με βέλτιστο ρυθμό ροής.
«Είναι ελαφρύτερος, σχεδόν διαφανής», εξηγεί, καθώς ρίχνει τον καφέ στο καμπυλωτό ποτήρι με το κομψό στέλεχος του. «Μοιάζει περισσότερο με τσάι παρά καφέ», προσθέτει.
Σαν ένας Ιταλός που συνήθιζε να φτιάχνει καφέδες εσπρέσο λέει: «Όταν δοκίμασα τον καφέ για πρώτη φορά, ήταν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία».
«Ανυψώνοντας το ποτήρι και πίνοντας μια γουλιά, το άρωμα είναι λουλουδάτο και η γεύση λεπτή και ελαφριά. Μπορεί να είναι μία από τις λίγες εμπειρίες του 2020 που δεν αφήνουν πικρή γεύση στο στόμα», περιγράφει ο δημοσιογράφος του CNN.
Το καμπυλωτό ποτήρι, «πιάνει όλα τα αρώματα, για μια καλύτερη εμπειρία στη μύτη», εξηγεί ο Γκολφέτο. Η γεύση εξελίσσεται καθώς ο καφές κρυώνει, ο χαρακτήρας του ξετυλίγεται σαν πέταλα.
«Είναι σαν ένα καλό μπουκάλι κρασί», λέει ο Σέπαρντ. «Δεν έχει να κάνει με τη δύναμη ή τον πιο έντονο καφέ. Αφορά την πολυπλοκότητα της γεύσης και τις ενδιαφέρουσες πινελιές της».
Η διαδικασία περιλαμβάνει μια τριών λεπτών «φάση άνθισης», δηλαδή όταν η γεύση αναπτύσσεται και εντείνεται, εξήγησε. Συνολικά, 250 γραμμάρια νερού προστίθενται σε 15 γραμμάρια καφέ. Το υγρό περνά μέσα από το γυάλινο φίλτρο σε μια καράφα, πριν σερβιριστεί σε ένα κρυστάλλινο ποτήρι, μαύρος και χωρίς πάγο.
Η προσθήκη γάλακτος θα ήταν «σαν να παίρνετε ένα καλό κρασί και να το συμπληρώσετε με σόδα», λέει η Σέπαρντ. «Έχει να κάνει πολύ με την ωμή γεύση σε κάτι οργανικό και μη τροποποιημένο».
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου