Ανησυχία στις τάξεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας για την πιθανότητα τοπικής αύξησης κρουσμάτων το φθινόπωρο και εμφάνισης της
εποχικής γρίπης.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προκειμένου όλα να είναι έτοιμα σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν σε αυτά ασθενείς με κορονοϊό. Τα κρούσματα μέρα με τη μέρα σε ολόκληρη τη χώρα αυξάνονται. Ωστόσο, εκείνο που ανησυχεί εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας είναι μία νέα πιθανή τοπική άνοδος των κρουσμάτων το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης και την πτώση των θερμοκρασιών. Ήδη, όπως εξηγούν άνθρωποι του ΕΣΥ έγινε καλή προετοιμασία στην πρώτη φάση της πανδημίας και σε επίπεδο πόλης το δεύτερο κύμα μας βρίσκει με 50 περίπου κλίνες ΜΕΘ και περισσότερες από 450 κλίνες αποκλειστικά για κορονοϊό.
«Η Θεσσαλονίκη και τα νοσοκομεία της βγαίνει ενισχυμένούν από την πρώτη φάση τη πανδημίας», αναφέρουν στη «ΜτΚ» υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Η εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης, όπως αποκαλύπτουμε σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα είναι η παρακάτω.
Σύμφωνα με πληροφορίες στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη Θεσσαλονίκη αναπτύχθηκαν 19 νέες κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών νοσηλείας ασθενών και με λοίμωξη COVID-19. Οι κλίνες ΜΕΘ αυξήθηκαν από 47 σε 66. Πιο συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» λειτουργούσαν προ κορονοϊού 20 κλίνες. Σ’ αυτές προστέθηκαν δέκα και σήμερα λειτουργούν συνολικά 30. Στο «Παπαγεωργίου» λειτουργούσαν 12 κλίνες, προστέθηκαν 6 και σήμερα λειτουργούν συνολικά 18. Στο «Γ. Γεννηματάς» λειτουργούσαν 9, προστέθηκε μία και σήμερα λειτουργούν 10, ενώ στον «Άγιο Δημήτριο» λειτουργούσαν 6, προστέθηκαν δύο και σήμερα λειτουργούν 8 κλίνες ΜΕΘ.
Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου Κατερίνης οι κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για ασθενείς με κορονοϊό είναι 30, ενώ συνολικά ο αριθμός των κλινών πλην ΜΕΘ που διατίθενται για ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στα τέσσερα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ είναι συνολικά 179. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η ανάπτυξη προσεχώς τριών κλινών ΜΕΘ στο «Γ. Γεννηματάς» και ακόμα τριών Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος».
Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αρμοδιότητας της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, σύμφωνα με πληροφορίες στο νοσοκομείο αναφοράς το «ΑΧΕΠΑ» λειτουργούν 125 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό και 17 κλίνες σε ΜΕΘ. Το «Ιπποκράτειο» διαθέτει 45 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, δύο κλίνες ΜΕΘ και δύο κλίνες ΜΕΘ Παίδων. Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» έχει διαθέσει 52 κλίνες για ασθενείς COVID-19. Το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο» αν και διαθέτει επίσης ορισμένες κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα σε περίπτωση που εντοπιστεί θετικό κρούσμα, μέχρι σήμερα δεν χρειάστηκε να νοσηλεύσει κάποιον ασθενή.
Όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου «ο αριθμός των κλινών και των ΜΕΘ των νοσοκομείων αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον καθώς ήδη οι δύο ΥΠΕ σε συνεργασία με τους διοικητές των νοσοκομείων έχουν υποβάλλει προτάσεις προκειμένου να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό από την μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
Σημειώνεται πως από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 125 προσλήψεις γιατρών, κυρίως επικουρικών και 530 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού.
«Η δημόσια υγεία βγήκε κερδισμένη»
Σύμφωνα πάντως, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ στη χώρα αγγίζουν τις 930. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην COVID-19 και 229 διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με COVID-19. Από τις 229 ΜΕΘ-COVID στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%. Όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην COVID-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές. «Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους» σχολίασε ο κ. Κικίλιας.
Εξάλλου, το μήνυμα ότι η δημόσια υγεία βγήκε κερδισμένη από την πανδημία έδωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στο πάνελ με θέμα «COVID-19 & Υγεία στις νέες συνθήκες» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum. Ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι στη διάρκεια της πανδημίας το σύστημα υγείας κρατήθηκε όρθιο και δημιουργήθηκε η παρακαταθήκη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Ανέφερε ότι άνοιξαν 160 κλίνες ΜΕΘ, ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε σε προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας, ότι προχωρά η διαδικασία προσλήψεων και ότι εδραιώθηκε η άυλη συνταγογράφηση.
ΠΟΕΔΗΝ: Ο κορονοϊός είναι εδώ
Διαφορετική είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ και τις κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό που έχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, που εκπόνησε σχετική έρευνα, «οι δημόσιες δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ». Όπως υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα λειτουργούν 607. «Εάν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή τους οι λίστες αναμονής το χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορονοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ συνολικά λειτουργούν πανελλαδικά 169 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό. Από τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, προκύπτει πως στο «ΑΧΕΠΑ» υπάρχει 1 ΜΕΘ γενική με 11 κλίνες και 1 ΜΑΦ με 4 κλίνες. Επίσης, το νοσοκομείο διαθέτει μία ΜΕΘ-COVID με 25 κλίνες εκ των οποίων χρησιμοποιούνται 15. Στο «Γ, Γεννήματας» λειτουργούν δέκα κλίνες ΜΕΘ, στον «Άγιο Δημήτριο» οκτώ κλίνες ΜΕΘ, στο «Ιπποκράτειο» οκτώ επίσης κλίνες, στον «Άγιο Παύλο» επτά κλίνες ΜΕΘ, στο «Παπαγεωργίου» 12 κλίνες ΜΕΘ, και τέλος στο «Γ. Παπανιλοκάου», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν δύο Γενικές ΜΕΘ, η μία διαθέτει 12 κλίνες και η άλλη 18 κλίνες όπως επίσης και μία ΜΕΘ-COVID με 15 κλίνες. Υπάρχει επίσης, μία ΜΑΑ (Μονάδα αναπνευστικής ανεπάρκειας) με 7 κλίνες.
Μιλώντας στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος «η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλη. Εάν δεν βελτιωθεί το σύστημα Υγείας, εάν δεν έχουν τεστ με γρήγορα αποτελέσματα και εάν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων δεν κάνουν τακτικά τεστ και όχι μόνο με την επιστροφή τους από τις διακοπές, τότε το πρόβλημα θα είναι μεγάλο» υποστηρίζει ο κ. Γιαννάκος. Αναφορικά με τις νέες κλίνες ΜΕΘ που το υπουργείο λέει πως δημιούργησε ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως «οι ΜΕΘ αυτές είναι υπό κατασκευή και ο κορονοϊός είναι μπροστά μας. Για να λειτουργήσει μία νέα ΜΕΘ το προσωπικό που θα τη στελεχώσει χρειάζεται εξάμηνο εκπαίδευση» λέει ο κ. Γιαννάκος. Ο ίδιος εστιάζει και στο γεγονός ότι αν και έχουν γίνει μέχρι σήμερα περίπου 4.500 προσλήψεις στα νοσοκομεία, περίπου 1.500 συνάδελφοί του έχουν αποχωρήσει για λόγους συνταξιοδότησης και τα κενά παραμένουν πολλά.
«Το Σύστημα είναι βελτιωμένο, ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Είναι σημαντικό να γίνουν προσλήψεις συναδέλφων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν το βρίσκουν δελεαστικό», υποστηρίζει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Βαγγέλης Στολάκης
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 20 Σεπτεμβρίου 2020
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου