Φωσφίνη στην Αφροδίτη φέρονται να εντόπισαν επιστήμονες στα πυκνά όξινα νέφη, όπως ανακοίνωσαν τη Δευτέρα.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η εν λόγω χημική ένωση υποδεικνύει ότι μικρόβια μπορεί να κατοικούν στον γειτονικό της Γης πλανήτη και αποτελούν ένα σημάδι πιθανής ζωής!
Οι ερευνητές δεν ανακάλυψαν πραγματικές μορφές ζωής, αλλά σημείωσαν ότι η φωσφίνη στη Γη παράγεται από βακτήρια που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα που στερούνται οξυγόνου. Η διεθνής επιστημονική ομάδα εντόπισε για πρώτη φορά τη φωσφίνη χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο James Clerk Maxwell στη Χαβάη και το επιβεβαίωσε χρησιμοποιώντας το ραδιοτηλεσκόπιο Atacama Large Millimeter / submillimeter Array (ALMA) στη Χιλή.
«Με όσα γνωρίζουμε σήμερα για την Αφροδίτη, η πιο εύλογη εξήγηση για τη φωσφίνη -όσο εξαπραγματικό και να ακούγεται- είναι η ύπαρξη ζωή», δήλωσε η μοριακή αστροφυσικός του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και συν-συγγραφέας της μελέτης Clara Sousa-Silva. «Πρέπει να τονίσω ότι η ζωή, ως εξήγηση για την ανακάλυψή μας, πρέπει να είναι όπως πάντα η έσχατη εξήγηση. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, εάν πρόκειται για φωσφίνη και αν πρόκειται για ζωή, σημαίνει ότι δεν είμαστε μόνοι. Σημαίνει επίσης ότι η ίδια η ζωή πρέπει να είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πρέπει να υπάρχουν πολλοί άλλοι κατοικημένοι πλανήτες στον γαλαξία μας», πρόσθεσε. Η φωσφίνη είναι μια ανόργανη χημική ένωση φωσφόρου και υδρογόνου, υψηλής τοξικότητας για τον άνθρωπο.
Αμφιβάλλουν οι επιστήμονες με τα ευρήματα στην Αφροδίτη -Αναμένουν τις εξελίξεις
Ωστόσο, ο John Carpenter, ένας επιστήμονας του παρατηρητηρίου ALMA, παραμένει δύσπιστος σχετικά με την ύπαρξη φωσφίνης και κατά πόσο είναι πραγματικές. Το σήμα είναι αχνό και η ομάδα έπρεπε να πραγματοποιήσει εκτεταμένη επεξεργασία για να το τραβήξει από τα δεδομένα που επιστρέφονται από τα τηλεσκόπια. Αυτή η επεξεργασία, λέει, μπορεί να επέστρεψε ένα τεχνητό σήμα στην ίδια συχνότητα με τη φωσφίνη.
Σημειώνει επίσης ότι το πρότυπο για την απομακρυσμένη μοριακή αναγνώριση περιλαμβάνει την ανίχνευση πολλαπλών δακτυλικών αποτυπωμάτων για το ίδιο μόριο, τα οποία εμφανίζονται σε διαφορετικές συχνότητες στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Αυτό είναι κάτι που η ομάδα δεν έχει κάνει ακόμα με τη φωσφίνη. «Έκαναν τα σωστά βήματα για να επαληθεύσουν το σήμα, αλλά δεν είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι αυτό είναι πραγματικό», λέει ο Carpenter. «Αν είναι αληθινό, είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση για να το κάνει πραγματικά πειστικό», προσθέτει. Από την πλευρά της, η Sousa-Silva συμφωνεί ότι η ομάδα πρέπει να επιβεβαιώσει την ανίχνευση φωσφίνης βρίσκοντας επιπλέον δακτυλικά αποτυπώματα σε άλλα μήκη κύματος.
Τι είναι η φωσφίνη που ανακαλύφθηκε στην Αφροδίτη
Η «φωσφίνη» (αγγλικά: phosphine, ονομασία κατά IUPAC «φωσφάνιο» phosphane) είναι ανόργανη χημική ένωση, που περιέχει φωσφόρο και υδρογόνο, με μοριακό τύπο PH3. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο υδρίδιο του πεντασθενούς φωσφόρου ονομάζεται φωσφοράνιο (PH5). Η φωσφίνη αποτελεί το φωσφορούχο ανάλογο της αμμωνίας.
Η φωσφίνη αποτελεί πιθανώς ένα (φυσικό) συστατικό της ατμόσφαιρας της Γης, αλλά σε πολύ χαμηλές και πολύ μεταβαλλόμενες συγκεντρώσεις, ως υποπροϊόν του παγκόσμιου βιοχημικού κύκλου του φωσφόρου. Η προέλευση της ατμοσφαιρικής φωσφίνης είναι αβέβαιη. Πιθανές πηγές περιλαμβάνουν τη βακτηριακή αναγωγή φωσφορικών, που προέρχονται (με τη σειρά τους) από την αποσύνθεση οργανικής ύλης και τη διάβρωση κραμάτων που περιέχουν φωσφόρο, πιθανώς μέσω (διαδοχικών) μερικών αναγωγών και αποπρωτονιώσεων, εφόσον στα περιβαλλοντικά συστήματα δεν έχουν βρεθεί αναγωγικά μέσα με επαρκή ισχύ για άμεση μετατροπή των φωσφορικών σε φωσφίνη, όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου