ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ


Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Καλλιόπη Βέττα: «Αρνητικά συναισθήματα και ανησυχία στην Κοζάνη»


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα παραχώρησε συνέντευξη το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στην εφημερίδα Εποχή σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή λόγω των έκτακτων περιοριστικών μέτρων.

 Έπειτα από μια εβδομάδα περιοριστικών μέτρων ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή;

Επικρατούν, ασφαλώς, αρνητικά συναισθήματα. Υπάρχει η εύλογη ανησυχία για την υγεία, ιδιαίτερα των πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, συγχρόνως απογοήτευση και δυσθυμία για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι κάτοικοι βιώνουν μια πρωτόγνωρη αίσθηση, καθώς μετά το λοκντάουν της άνοιξης, τα περιοριστικά μέτρα των τελευταίων ημερών, έδωσαν τη χαριστική βολή στην οικονομική ζωή της Π. Ε. Κοζάνης. Θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς διαμαρτύρονται για απότομη κλιμάκωση των μέτρων, έλλειψη προετοιμασίας και επικοινωνίας από τους αρμοδίους, για τα ισχνά μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις πληττόμενες περιοχές. Προσθέτοντας την ανασφάλεια για την κατάσταση των δομών υγείας, καθώς και την αγωνία για το συζητήσιμο μέτρο της συνέχισης λειτουργίας των σχολείων, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η δεύτερη καραντίνα βρίσκει την περιοχή σε έκρυθμη κατάσταση.

 

 Έχουν ληφθεί μέτρα για τη θωράκιση των δομών υγείας της περιοχής το τελευταίο εξάμηνο;

Ενώ θα περίμενε κανείς, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία, στην οποία εμφανίστηκαν χρονικά τα πρώτα κρούσματα, να υπάρχει ισχυρή και αποτελεσματική παρέμβαση του κράτους, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις. Οι έξι κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Κοζάνης δεν λειτουργούν καθώς δεν έχουν στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό, ενώ προβλήματα στελέχωσης, αν και με μικρότερη ένταση, παρατηρούνται στο νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας. Σημαντικό πρόβλημα, επίσης, παρατηρείται με το γεγονός ότι οι γιατροί δεν διεκδικούν θέση εργασίας στα νοσοκομεία της περιοχής, καθώς δεν προβλέπονται  μόνιμες προσλήψεις ή άλλα κίνητρα. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν καλύπτονται κρίσιμες θέσεις για τη λειτουργία του ΕΣΥ. Επομένως, όπως σε όλη την Ελλάδα, η συμπλήρωση των δομών υγείας γίνεται με μεταφορά από τις πρωτοβάθμιες μονάδες και προσλήψεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες δεν λύνουν το πρόβλημα. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο προέκρινε λογικές ΣΔΙΤ και εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, παρά την προσωρινή αναστολή του λόγω πανδημίας, δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα των αρμόδιων στελεχών.

 

Έχουν επισκεφθεί την περιοχή κυβερνητικοί αξιωματούχοι;

Την επισκέφθηκε ο κ. Χαρδαλιάς, το προηγούμενο Σάββατο, για να εποπτεύσει τα μέτρα εφαρμογής της ΚΥΑ για τα περιοριστικά μέτρα. Πέραν τούτων, ουδέν. Κανείς άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή γεγονός που δημιουργεί εύλογη απορία και οργή στους κατοίκους που αισθάνονται ότι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Η μόνη επίσκεψη έγινε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επισκέφθηκε την Κοζάνη, μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό και τον Αλέξη Χαρίτση.

 

Τι συζητήθηκε στις επαφές του Αλ. Τσίπρα με τους φορείς της; Ποιο ήταν το κλίμα;

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τους δημάρχους, με εκπρόσωπους του υγειονομικού κόσμου και με παραγωγικούς φορείς. Στις συζητήσεις, οι οποίες έγιναν σε γόνιμο και παραγωγικό κλίμα, υπήρχε συν-αντίληψη για τις αστοχίες και τις ελλείψεις της κυβέρνησης, ενώ σύμπνοια απόψεων υπήρξε και για την ανάγκη ενεργότερης παρέμβασης του κράτους στη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Το κρίσιμο στοιχείο, κατά τη γνώμη μου είναι το εξής: όπως φαίνεται από τα υπομνήματα επιμελητηρίων και εμπορικών συλλόγων, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούνται και γίνονται κτήμα των κοινωνικών συνομιλητών. Υπάρχει συμφωνία ότι σε έκτακτες καταστάσεις χρειάζονται έκτακτα μέτρα και όχι ασπιρίνες. Σε αυτό, συναντιούνται οι ανάγκες της κοινωνίας με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να εκπροσωπήσει ξανά αυτά τα κοινωνικά στρώματα.

 

 Καταθέσατε προτάσεις για τη στήριξη των περιοχών;

Ναι. Ο πρόεδρος επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα διατήρησης της κοινωνικής συνοχής της περιοχής προτείνοντας έξι άμεσα - και πρόσθετα - μέτρα. Συγκεκριμένα, θέσπιση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης (400 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος, 200 για το δεύτερο και 100 για κάθε ανήλικο μέλος), επιδότηση της εργασίας στο 100% της ασφαλιστικής εισφοράς και το 40% του μισθού, μη επιστρεπτέα ενίσχυση σε κάθε επιχείρηση με 2.000 για κάθε εργαζόμενο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επιδότηση του ενοικίου κατά 40% και κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Στόχος είναι να στηριχτεί εμπράκτως η περιοχή, την ίδια ώρα που βιώνει τους πρώτους σπασμούς από την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση.

 

Μιας και αναφέρατε την απολιγνιτοποίηση. Το Master plan είναι σε διαβούλευση που λήγει στις αρχές Νοεμβρίου. Ποια η γνώμη σας;

Βρίσκεται σε φάση  τυπικής διαβούλευσης, όπως αναφέρατε. Στην πράξη, έχει καταδικαστεί από την κοινωνία που το αντιλαμβάνεται ως έχει: φιλοτεχνημένη παρουσίαση μιας έκθεσης ιδεών, με σοβαρές ελλείψεις στην χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων. Πρόκειται για συρραφή αποσπασματικών προτάσεων που δεν αντιμετωπίζει επαρκώς το πρόβλημα ανεργίας, παραγωγικής αναδιάρθρωσης, χρηματοδότησης,  ισόρροπης ανάπτυξης, αποκατάστασης εδαφών, και απόδοσής τους στον αγροτικό τομέα. Αν συνυπολογίσουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν ενεργό ρόλο στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου, δεν γίνεται καμία μνεία για τοπικά σχέδια, τότε μιλάμε για ένα μηχανιστικό, θεωρητικό μοντέλο, με μηδαμινές πιθανότητες επιτυχίας. Απουσιάζει ένα όραμα, ένα στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση προχωρά στο βιαστικό κλείσιμο των μονάδων;

Από το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προκύπτει ετεροβαρής σχέση υπέρ της χρήσης του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής. Έχουμε, δηλαδή, την αντικατάσταση ενός ορυκτού καυσίμου με ένα άλλο, χωρίς να αυξάνεται δηλαδή η πράσινη ενέργεια, όπως εντέχνως προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση με τα αναγκαία δήθεν «οικολογικά» μέτρα. Οπότε, ο βασικός κλάδος που ευνοείται είναι εκείνος, εγχώριος και διεθνής, που δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο. Εκεί θα πρέπει να αναζητήσετε την απάντηση στο ερώτημα σας.

 

Επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή, ποια πιστεύετε ότι είναι μια βιώσιμη, εναλλακτική πρόταση;

Η αναγκαιότητα για μετάβαση σε πράσινο ενεργειακό μοντέλο είναι υπαρκτή. Διεθνώς και στη χώρα μας, πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις. Ωστόσο, την ίδια στιγμή οφείλουμε να προετοιμάσουμε το έδαφος για μια μετάβαση χωρίς κλυδωνισμούς, αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις. Το πράσινο της οικολογίας και του σεβασμού στο περιβάλλον μπορεί να συνδυαστεί με το κόκκινο της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Δύσκολη αλλά αναγκαία σχέση διότι, σε αντίθετη περίπτωση,  περιβάλλον και κόσμος της εργασίας, θα βγουν ζημιωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου